Etkinliğin kapsamında okul kütüphanesine kitap bağışı ve “Yeni Dünya ve Biz” konulu bir resim yarışması vardı. İletişim Topluluğu akademik başkanı öğr. Gör. Zuhal Erol ve SAÜ Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi öğr. Gör. Gülay Öktem İnce’nin jüriliğini yaptığı yarışmada 5.sınıf öğrencisi Dora Ağırlar’ın resmi birinci seçildi. Resimde 11 yaşındaki Dora’nın ressam Edvard Munch’un Çığlık adlı eseri ile Covid19 virüsünü sentezlendiğini görüyoruz. Dora yaptığı resim ile yenidünyadan haberli görünüyor ama diğer çocuklar Covid19 salgınından nasıl etkilendi bunun farkında mıyız?

Edvard Munch’un Çığlık tablosu bireyin ruhunda yaşanan parçalanmaları ve kalabalıklar içindeki yalnızlığı yansıtıyor. Covid19 Salgın dönemi hepimizi derinden etkiledi. 65 yaş üstü kişiler bedenen durma noktasına gelirken, hayat deneyimi daha az olan 18 yaş altı ergenlere uygulanan kısıtlama tedbirleri onları yalnızlıklarıyla baş başa bıraktı. Bir kısmı arkadaşları ile konuşup ebeveynleri ile konuşamadıkları her şeyi, ergen problemlerini (sınırsız ve para ödemeden) sanal dünyadaki sitelerde paylaşmaya başladılar. O sitelerde yazılanlar çoğunlukla yarattıkları anlamsız, sansürsüz hayal güçleriydi. Ailenin ilgisi üzerinde olan çocuklar bunu yazarlık avantajına çevirirken, ilgisiz kalan, görmezden gelinen çocuklar ve birçok ergen uçurumun eşiğinde ya da o uçurumdan atlamayı seçti/seçiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman Doktoru Özlem Sipahi ile bu konuyu konuşuyoruz. Ergen intihar vakalarının arttığını kaygılı bir dille anlatıyor. Bir kısmını haberlerde okurken önemli bir kısmından haberiniz bile olmuyor diyor. Bize gelen vakalar için artık yapılacak bir şey kalmıyor, çünkü çok geç kalınıyor. Gelen vakalarda çoğunluk anne babalar boşanmıştı, çocuğun gönlünden çok görüntüsüne odaklanmışlardı, özellikle de okul başarısına. Ergenler gerçekten görülmek, duyulmak, sevilmek ihtiyacındalar, bu olmazsa hayatta bir anlam ve ışık bulamıyorlar. Aileler vakit geç olmadan çocuklarına biz buradayız mesajını vermeliler.

Dora Ağırlar’ın “Yenidünya Çığlığı” görmezden geldiğimiz, belki Covit19 salgını dolayısıyla bir hayli ihmale uğrayan, görülmek ve duyulmak isteyen çocuklarımıza ışık olsun.

Böyle bir eserin ortaya çıkmasına vesile olan proje sahibi Öğr.gör. Zuhal Erol’a ve projeye destek veren Öğr.gör. Gülay Öktem İnce’ye ve de etkinliğe mentorluk desteği veren Prof. Dr. Sima Nart’a sonsuz teşekkürler. Görünen o ki, anne babalar kadar, yüz yüze eğitim başlamış olsa dahi eğitmenlerin de gençlik üzerindeki rolü yadsınamayacak kadar önemli. Çünkü karşılarında halen bu çığlığın etkisinde olan gençler olabilir.

Yenidünya çığlığını görmezden gelmeyelim, çocuklar, gençler en değerli varlıklarımız, geleceğimiz özen istiyor.

Editör: Haber Merkezi