Türkiye’de Süs bitkisi üreticiliği ve peyzaj mimarlığı alanında düzenlenen en prestijli ödül olan PLANT Ödülleri bu yıl ikinci kez düzenlendi. Önceki gece Zorlu PSM’de (Performans Sanatları Merkezi) düzenlenen geceye yüzlerce davetli katıldı.
PLANT Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi tarafından düzenlenen PLANT Ödülleri 2015-2016 ödül gecesinde yıldızları ağırladı. Sunuculuğunu ünlü radyocu Kadir Çöpdemir’in yaptığı ödül töreni öncesinde düzenlenen kokteylde Orhan Ölmez, şarkıları geceye renk katarken, Anadolu Motifleri Modern Dans Topluluğu’nun gösterisiyle davetliler, eğlenceli anlar yaşadı. Reyting rekorları kıran Diriliş Ertuğrul dizisinin oyuncuları da ödül verenler arasındaydı. 4 ana kategoride toplam 40 ödül sahibini buldu.

GENİŞ KATILIM
Süs bitkisi üreticiliği ve peyzaj mimarlığı sektöründe en iyilerin ödüllendirildiği geceye AK Parti Şehir ve Kültür’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili ve Peyzaj Mimarı Çiğdem Karaaslan, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, milletvekilleri, belediye başkanları, protokol üyeleri, sektör temsilcileri, peyzaj mimarları, öğretim üyeleri, davetliler ve ünlü isimler katıldı.

‘SEKTÖRE VİZYON KATMAYI AMAÇLIYORUZ’
Plant Ödülleri ile ilgili bilgi veren PLANT Dergisi İmtiyaz Sahibi H. Remzi Adıyaman, Plant Ödüllerinin temel amacının sektöre vizyon katmak olduğunu söyledi. Plant Ödülleri’nin 2 yılda bir düzenlendiğini ifade ederek, “Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Dergisi adına yapılan Plant Ödülleri, bu yıl 2’ncisi yapılıyor. Ödül töreni 2 yılda bir yapılıyor. İlki Ankara’da gerçekleştirildi. Bu yıl İstanbul’da planladık. Hedeflediğimiz noktaya geldiğimizi düşünüyorum. İnşallah, önümüzdeki 2 yıl sonraki programı geniş kapsamlı yapmayı planlıyoruz. Amacımız, sektörümüzde vizyon katmak. Sektörün en iyilerini ödüllendirebilmek. Bu konuda diğer üreticilerimize teşvik olması için yapılan etkinlik’’ dedi. Ödüllerin nasıl belirlendiğine değinen Adıyaman, ’’Seçici Kurumumuz 9 kişiden oluşuyor. 5’i akademisyenlerden diğerleri üreticilerimiz ve STK’lardan oluşuyor. Ödüllerimiz 4 dal ve 32 kategoriden oluşuyor. 32 kategori içinde bu şartları uymakla beraber 2 günlük elemeden sonra dereceye girenler belirleniyor’’ şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN TEMSİLCİSİYİM
Anadolu Motifleri Modern Dans Topluluğu’nun gösterisiyle başlayan ödül töreni açıl konuşmalarıyla devam etti. AK Parti Şehir ve Kültür’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Samsun Milletvekili ve Peyzaj Mimarı Çiğdem Karaaslan, peyzaj mimarı olarak bu gecede bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi. Karaaslan, “Milletvekili seçilinceye kadar mesleğin her alanında görev yaptım. Bu anlamda mesleğin sorunlarını da mesleğin beklentilerini de iyi bilenlerden olduğumu düşünüyorum. Görev sürem boyunca da bir anlamda sektörün temsilcisi olarak sorunları çözmeyi önemsiyorum” diye konuştu.

ÇİÇEK VE BİTKİ LÜKS DEĞİLDİR
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, ülkemizin süs bitkisi üretiminde hızlı bir gelişim gösterdiğine vurgu yaptı. Tunç, şunları söyledi: “Çiçek ve bitkiler lüks tüketim maddesi olarak düşünülmemeli. Günlük hayatımızda önemli bir yer kazanması gerekmektedir. Bunun için tüketiciler de bilinçlenmektedir. Dünyada 51 Milyar Euro değerinde süs bitkileri üretimi yapılmaktadır, Türkiye’de ise 2,5 Milyar Lira civarında üretim yapılmaktadır. İhracatımız her yıl artış göstermektedir. Süs bitkileri ihracatında 2023 yılı hedefimiz 200 Milyon liradır. Plant Ödüllerini kazanan herkesi tebrik ediyorum.”

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI VERİYOR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit; “Kent peyzajı, bir kentin sahip olduğu doğa güzellikleri ile insan elinden çıkmış değerlerinin dengeli bir şekilde ortaya çıkarttığı görsel bir güzelliktir. İstanbul Büyükşehir Belediyesiyle birlikte ülkemizin diğer şehirlerinin de peyzajın gerekliliğini kavramalarıyla birlikte ülkemizde peyzaj sektöründe büyük bir sıçrama medyana gelmiş ve peyzaj sektörü ülke ekonomimize büyük katkı sağlayan önem sektörlerden biri haline gelmiştir.”

Editör: Haber Merkezi