Korozyona dayanıklı demir, krom ve nikel gibi birtakım metal alaşımların bir araya gelmesiyle paslanmaz çelik oluşur. Bu ürün uzun ömürlü ve dönüştürülebilir olduğundan sıklıkla tercih edilir. Özellikle inşaat sektöründe geri kazandırılma oranı neredeyse yüzde yüze yakındır. Su ile temas etmesi halinde bileşiminde herhangi dejenerasyon meydana gelmez.

Paslanmaz çelik, çevre dostu olmasının yanında başka olumlu özellikleri de vardır. Bakımı kolaydır ve kolaylıkla temizlenebildiğinden hijyeniktir. Oldukça dayanıklıdır. Çok yönlü bir ürün olduğundan pek çok alanda kullanımına rastlanır. Dikkat edersek gün içerisinde karşılaştığımız nesnelerin çoğunda paslanmaz çelik bulunduğunu görürüz. Ayrıca estetik açıdan çekici bir görünüme sahip olduğundan sıklıkla dekorasyon malzemesi olarak kullanılır. Enerji, ulaşım, inşaat, lojistik, gıda, ilaç gibi çeşitli sektörlerde önemli rol oynar.

Genel Özellikleri

     * İster mat isterse parlak görünümlü olacak şekilde çeşitli yüzey görünümlerinde üretilebilir ve paslanmaz olduğundan ilk görünümünü uzun süreler boyunca korur.

     * Mekanik özellikleri açısından diğer malzemelere nispeten daha güçlüdür. Özellikle elastikiyet ve sertliği birleştirerek metal şekillendirmenin zorlu uygulamalarında kullanılmasını sağlar.

     * Sürtünme, aşınma ve darbe gibi koşullara karşı direnç sağlar.

     * Düşük ve yüksek sıcaklıklara sağlamlığıyla karşılık verir.

     * Yapısal uygulamalar göz önünde bulundurulduğunda tüm metalik malzemeler arasında en iyi yangın direncine sahiptir.

     * Korozyona dirençlidir; çizilen yüzey kendini yenileyebilir.

     * Temizlenmesi kolaydır. Klasik temizlik deterjanları zarar vermediğinden rahatlıkla kullanılabilir.

     * Geri dönüştürülebilir özelliği sayesinde iyi bir yeşil malzemedir.

Paslanmaz çelik de normal çelik gibi iyi bir iletken değildir. Karşılaştırma yapmak gerekirse elektrik iletkenliği bakıra göre oldukça düşüktür. Bu yönden zayıf gibi görünse de kullanıldığı alanlar açısından bu durum bir sorun teşkil etmez.

Editör: Haber Merkezi