Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, hayatın tüm alanlarında kuralların yeni baştan yazılmasına neden oluyor. Alışveriş alışkanlıkları da değişikliklerden payını alıyor. Uzmanlar market alışverişleri sırasında dikkat edilmesi gerekenleri belirtirken bir yandan da online alışverişin çok daha güvenli olduğu hatırlatılıyor.  Elbette onun da yeni kuralları mevcut.

Marketlere Giderken Dezenfektanı Unutmayın

Pandemi kuralları gereği her marketin girişinde dezenfektan bulunuyor. Kullanıcıların marketlere girerken ellerini dezenfekte etmesi gerektiği hatırlatılıyor. Ayrıca herkesin kullandığı alışveriş arabalarına, sık sık dokunulan raflara el sürüldükten sonra ellerin yüze değmeden yeniden sterilize edilmesi şart koşuluyor. Bu nedenle, çantanızda da bir dezenfektan bulundurmayı ihmal etmemelisiniz.

Alışveriş Sırasında Eski Alışkanlıklarınızı Unutun

Alışverişe ailece gitme dönemi de pandemi ile beraber kapanıyor. Alışverişe tek başınıza gitmeniz çok daha güvenli görülüyor. Ayrıca alışveriş sırasında diğer insanlara olan mesafenizi korumaya özen göstermelisiniz. Herkesle aranızda 1.5 metre olması güvenlik için şart. Raflarda ürün seçerken elinize alıp incelememeli, gözünüzde takip etmeli, bakmalı ve karar verdikten sonra mümkün olan en az temasla ürünü alarak sepete atmalısınız. Ürünlere dokunurken tek kullanımlık mendillerle onları tutmayı tercih edebilirsiniz. Alışveriş sırasında eldiven kullanmaksa önerilmiyor, eldivenler mikropları daha uzun süre üzerinde tuttuğu için bulaşan bir virüsün dokunulan her yere yayılmasına neden oluyor. Bunun yerine elleri sık sık temizlemek yeterli görülüyor.

Ödeme Şekil Değiştiriyor

Marketlerde ödeme sırasında sağlığınız için mümkünse temassız ödemeyi tercih etmelisiniz. Para ile ödeme çokça temas gerektirdiği, paralar elden ele dolaştığı ve kağıt, mikropları uzun süre taşıyabildiği için pandemi döneminde tavsiye edilmiyor. Temassız özelliği olan kartları temassız ödeme özellikli post cihazının üzerine değdirmeden tutarak ödeme yapabilirsiniz Bu esnada karta kasiyerin değmemesi, ödemeyi kullanıcının yapması büyük önem taşıyor.

Alışveriş Zamanı Artık Farklı

Uzmanlar, pandemi döneminde alışveriş öncesinde müşterilerin muhakkak liste yapması gerektiğini hatırlatıyor. Böylece markette geçirilen süre azalacağı için risk de en aza inebiliyor. Bez torba kullanmak, torbaları alışveriş sonrasında yıkamak tavsiye edilirken, alışverişe gidilecek saatlerin de tenhalığa göre seçilmesi önem taşıyor. Marketin yeni açıldığı veya kapanmak üzere olduğu saatler seçildiğinde, alışveriş sırasında daha az kişi ile karşılaşılabiliyor.

Alınan Ürünlerin Temizliği

Yapılan araştırmalar her ne kadar virüslerin yüzeylerden bulaşma ihtimalinin çok düşük olduğunu ortaya koysa da, birçok kişi hala aldıkları ürünleri bir süre havalandırarak veya temizleyerek kullanmayı tercih ediyor. Özellikle meyve-sebze gibi gıdaları havalandırmak en iyi çözüm gibi görülüyor. Ardından kullanılacağı zaman yiyecekleri karbonatlı ve sirkeli su içinde bekletip durulamak mikroplardan arınmalarına yardımcı oluyor. Paketli gıdalar kolonyalı mendille silinerek veya sabunlu su ile yıkanarak depolanabiliyor. Bu sırada paketin içine su sızmamasına dikkat etmelisiniz.

Online Alışverişte Temassız Teslimat Dönemi

Online alışverişte de düzen pandemi gerekliliklerine göre değişiyor. Kurye vasıtasıyla kapıya kadar getirilen siparişler, müşterileri çokça temastan korurken, online alışverişlerin teslimatında da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Mümkünse alışveriş yapılan yerin, temassız teslimat seçeneğinden faydalanarak siparişin kapıya bırakılmasını rica edebilirsiniz. Apartman boşlukları genellikle hava sirkülasyonunun az olduğu yerler olduğu için kuryeden ürünleri teslim alırken veya kapıya bırakılan siparişlerin alımı sırasında maske takmak büyük önem taşıyor. Filtreli bir cerrahi medikal maske taktıktan sonra, kişilerin burnuna denk gelen teli nazikçe kavise tam oturacak şekilde eğmesi gerekiyor. Ardından kapı açıldığında maruz kalınan havadaki mikropların bulaşı engelleniyor. Online alışveriş yaparken, seçtiğiniz firmanın kuryelerinin maske takmasına, kapıya teslimat yapmasına dikkat edebilirsiniz. Online ödeme hizmeti veren güvenilir firmalardan alışveriş yaparak güvenle çevrimiçi alışveriş sürecini tamamlayabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi