MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Hanım Komisyonu Başkanı İfaket Kara dernek çalışmalarından bahsederek başladığı açılış konuşmasında İslam coğrafyasında yaşanan sıkıntılara değindi.
Kara; “Ortadoğu’da sular durulmuyor. Mısır, Suriye, Filistin, Irak, Libya, Yemen, Arakan, Doğu Türkistan derken şimdi de Sudan’da kardeşlerimiz zor günler yaşıyor. MEB-DER olarak biz eğitim, sosyal sorumluluk ve gündem üzerine çalışmalar yapıyoruz.  Daha önce Arakan, Suriye, Kudüs ile ilgili programlar yapmıştık. Son olarak ise Sudan bizim gönül coğrafyamızın kanayan yarası olarak bizleri burada buluşturdu. Şimdi Sudanlı kardeşlerimizden Sudan Meselesinin aslını dinleyelim istedik” şeklinde konuştu.
Sudan’dan öğrenim görmek için Sakarya’ya gelen Fawzia Abdeen Sudan tarihi hakkında bilgiler vererek başladığı konuşmasının sonunda güncel konuları anlattı. Sudan’da yaşanan darbenin aslında halkın desteği ile olduğunu ancak halkın askeri bir yönetim değil aksine seçimle işbaşına gelmiş sivil yönetim şekli olduğunu söyledi.
Darbe öncesi süreçte halkın taleplerinin dikkate alınmadığını ve çözüm yoluna gidilmediğine vurgu yapan Sudanlı öğrenciler askeri ya da dikta rejimine karşı olduklarını ifade ettiler. Zaten halk ayaklanmasının ve sokak olaylarının yeni olmadığını, 2018 de başladığını ve aylardır devam ettiğini vurgulayarak halkın istediği şekilde sonuçlanmasını arzu ediyoruz dediler.
Soru cevap kısmıyla son bulan söyleşide Sudan sosyal ve eğitim hayatı da irdelenerek kıyaslamalar yapıldı.

Editör: Haber Merkezi