Büyük zaferin 99. yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkulu etkinliklerle kutlanırken, istiklal mücadelesinde önemli yer tutan Adapazarı’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle çekilen ‘Kurtuluş’ adlı belgesel-film, Sait Tanış Kültür Merkezi’nde gösterime sunuldu

Sakarya Film tarafından ‘Adapazarı’nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100. Yıldönümü’ dolayısıyla ‘Özgürlüğün Kanatları Altında, İşgalden Kurtuluşa Kuvayı Milliye Ruhu’ konulu “Kurtuluş” adlı bir belgesel film hazırlandı. Daha önce Adapazarı Orhan Gazi Kültür Merkezi’nde galası yapılan filmin ikinci gösterimi 30 Ağustos Pazartesi akşamı Sakarya Kuvayı Mücahitler Derneği’nin düzenlediği aşure ikramlı programla Sait Tanış Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sunumunu, filmin seslendiricisi Sakarya İmam Hatip Mezunları Derneği (SİMDER) Başkanı Yahya Bakır’ın yaptığı Programa, Sakaryalı Eskişehir eski Valisi Özdemir Çakacak, Sakarya Uygulamalaı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Kızılcık, Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB)Başkanı ve Yeni Sakarya Gazetesi Genel Müdürü Zeki Aydıntepe, Sakarya Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun ile dernek üyeleri, siviL tolum kuruluşu temsilcileri, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

KUVAYI MİLLİYE RUHU

İşgalden kurtuluşta Kuvayi Milliye ruhunun önemine vurgu yapılan bu belgeselde, milletin içinden doğan bu hareketin ülke savunmasındaki önemi anlatılıyor.

İşgal kuvvetlerinin Anadoluya geçmesini önlemek için halkın verdiği destansı mücadeleyi canlandıran film, o yıllarda yaşayan kahraman, şehit ve gazilerin bugün hayatta olan varislerinin anlatımıyla çekildi.

Senaryosu ve yönetmenliği Levent Bayri’ye ait, baştan sona heyecan ve duygu yüklü 21 dakikalık filmin sahneleri Sakarya Köprüsü üzerinde ve işgalin yaşandığı köyde çekildi. Hepsi birer kahraman torunu olan, Muzaffer Coşkun, Osman Yavuz ve Ruhi Yassıbaş’ın, babaları ve dedelerinden intikal eden o acı dolu işgal günlerine ait hatıralar, görsel ve efektlerle canlandırıldı.

Görüntü yönetmeni Sabahattin Birinci ve koordinatör Şule Bayri’nin başında bulunduğu set ekibi; Aslı Kılıç, Ömer Faruk Tükenmez, Yavuz Akova, Maaz Keserci, Furkan Gezer, filmin hazırlanmasında yoğun emek verdi.

Filmin senaryosunu, kattığı müthiş duygu ile Yahya Bakır seslendirirken, kurgu ve montajda Yasin Elmacı, grafik tasarımda Murat İnan çok başarılı bir çalışma ortaya koydu. Yapımı Sakarya Film tarafından gerçekleştirilen ve yoğun bir emeğin ürünü olan ‘Kurtuluş’ filmi ikinci gösteriminde de büyük ilgi gördü.

DUYGULANDIRAN PROGRAM

Şehrin yakın tarihine ışık tutan, İstiklal Savaşı’nın unutulmazları arasında yer almış vatan kahramanlarının bugün hâlâ hayatta olan oğulları ve torunlarının tanıklığında, o acı dolu günlerin hatıralarını kayıt altına alan belgesel filmi, Sakaryalılar ilgi ile izledi.

Programın sunuculuğunu üstlenen Yahya Bakır, bu tarihî çalışmanın çıkış amacı ve hazırlanış sürecine dair paylaşımda bulunmasının ardından başlayan filmi, konuklar başından sonuna nefeslerini tutarak izledi.

MUZAFFER COŞKUN’DAN TEŞEKKÜR

Bir duygu selinin yaşandığı film sonunda, bu çalışmada önemli rol alan Sakarya Kuvayı ve Mücahitler Derneği Başkanı Dr. Muzaffer Coşkun, Sait Tanış Kültür Merkezi’ni bu program için tahsis eden işadamı Şadi Tanış’a ve katılımları için tüm konuklara teşekkür ederken, konağın sahibi rahmetli babası Sait Tanış için de dua yaptırdı. Başkan Coşkun, bu etkinliklerle Kuvayı Milliye ruhunu yaşatmak ve yeni nesile aktarma gayretinde olduklarını ifade ederek, “Adapazarımızın işgalden kurtuluşunu böyle güzel bir çalışmayla günümüze yansıtan ve Kuvayı Milliye ruhunun yaşatılmasına vesilen olan ekibi tebrik ediyor şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

ŞEHRİN TARİHİNE ÖNEMLİ BİR BELGE

Kurtuluş belgesel filminin izlenmesinden sonra sunucu Yahya Bakır, bu çalışma ile ilgili görüşlerini almak üzere konuşmacıları sahneye davet etti. SGB Başkanı Zeki Aydıntepe, Eskişehir eski Valisi Özdemir Çakacak, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Kızılcık, belgesel film hakında görüş ve duygularını dile getirdi. Tüm konuşmacılar, Sakarya için tarihî bir belge niteliği taşıyan eseri çok beğendiklerini ve böyle bir belgeselin şehre kazandırılmasının çok anlamlı olduğunu ifade ederek, bu çalışmayı gerçekleştiren tüm ekibi tebrik etti.

Sakarya Film ekibinden bu tarihî çalışmayı ortaya koyan yönetmen Levent Bayri ve filmin hazırlandığı Ortak Fikir Ajansı sahibi Murat İnan da birer konuşma yaparak, çalışmanın hazırlık süreci hakkında bilgi verdi ve izleyen tüm konuklara katılımları için teşekkür etti.

PROGRAM SONUNDA AŞURE İKRAMI

Oldukça duygulu ve coşkulu geçen program sonunda şehitlerin ruhu için, işadamı Vedat Ünsal bir dua yaptı ve ardından tüm konuklara Muharrem ayı nedeniyle yaşatılan gelenekler arasında yer alan aşüre ikramı yapıldı. Sait Tanış Kültür Merkezi bahçesinin huzur dolu atmosferinde konuklar, sanatçı Mevlüt Aytekin’in okuduğu kahramanlık türküleri eşliğinde oyunlar oynayarak coşkulu bir gece geçirdi.

Editör: Haber Merkezi