SOĞUTUCULARIN BAKIMI
Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, Kurban Bayramında mağduriyet yaşamamak için gerekli bakımların şimdiden yaptırılması gerektiğini belirtti. Veteriner Yıldız, “Evimizde yapmamız gereken önemli görevler bulunmaktadır. Evimizde bulunan buzdolabı, derin dondurucu vb. soğutucuların kontrolünü, varsa arızasını zaman geçirmeden yaptırmak zorundayız. Bayram süresince açık beyaz eşya tamircisi bulmak imkansız. Bu gibi kontrolleri yaptırmayarak bayramı kendimize zehir etmeyelim.”

KESİCİ ALETLER
“Evdeki kesiciler, doğrayıcılar, bıçaklar, eğeler, satırları vb. bakımını yapmalıyız. Kurbandan sonra gereken dağıtımları yaptıktan sonra geri kalan etler için buzdolabı ve de derin dondurucu için ya da   kurbanda et dağıtımında kullanmak için hazır buzdolabı poşetleri şimdiden temin edelim.”
 

ÜRETİCİYE TAVSİYELER
Yıldız; “Kurbanlık hayvan üreticileri, ahırların havalandırmalarına çok dikkat etmelidir. Mevsimsel olarak sıcak bir dönemden geçiyoruz. Kurbanlık hayvanların ideal sıcaklıkları geldikleri ülkelere göre 15-20 derece civarındadır. Şu an yaşadığımız bazı şehirlerde 40 dereceye varan sıcaklıklar mevcuttur. Bu durum hoştayn ve simental ırkı kurbanlık hayvanlar için son derece olumsuz bir ortam oluşturmaktadır.” dedi


İLAÇ KALINTILARI
Yıldız açıklamasının son bölümünde; “Kurbanlık hayvanları, üreticiler son günlerde yoğun beslemeyi tabi tutup onların gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bu hem kurbanlık hayvan için hem de üretici için zararlıdır. Kurban için zararlıdır çünkü kilo kaybına yol açar. Bazen de tedavi edilmediği taktirde ya da tedaviye rağmen kurbanlık hayvanın ölümü ile sonuçlanabilir. Hayvan sahibi için zararlıdır çünkü her açıdan maddi kayıplara yol açar.

Kurbanlık hayvanlarda işletme sahipleri ilaç kalıntı süresini göz ardı etmemelidir. İlaç kullanmak zorunda iseler kalıntı süresini göz önünde bulundurmalıdır. Gerekirse söz konusu hayvanı kurbanlık olarak satmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi