Sakarya Nilüfer Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrencisi Yasin Soyalp'in dedesi, hayvan sevgisinin çocukların öz güvenlerinin artması ile sosyal beceri ve empati yeteneklerinin gelişmesine katkı sağladığı düşüncesiyle iki keçi satın aldı. Fırsat buldukça ailesi tarafından Geyve ilçesi Karaçam Mahallesi'ndeki çiftliğe getirilen Yasin, zamanla sayıları 20'ye ulaşan keçilerle vakit geçiriyor. Yasin, isim verdiği keçileri besliyor, kucağına alarak seviyor ve onları taklit etmekten hoşlanıyor.
TERAPİ GİBİ
Baba Mehmet Soyalp, oğlunun hayvanlara olan ilgisini dışarı çıktıklarında hayvanlardan kaçmak yerine onlara yaklaşmasıyla fark ettiklerini söyledi. Bunun üzerine köyde yeri olan dedesinin Yasin için iki keçi aldığını aktaran Soyalp, "2 keçiyle başladık, şimdi sayıları 20 oldu." dedi.
Soyalp, keçiler çoğaldıkça Yasin'in onları daha çok sevdiğini, kucağına aldığını, süt içirdiğini ve isim verdiğini dile getirerek "İsim verince daha cana yakın oldular. Dolayısıyla fırsat buldukça buraya geliyoruz, keçileri seviyoruz. Yasin'e de bu terapi gibi geliyor." diye konuştu.
"HAYVANLARI ÇOK SEVİYOR"
Anne Neslihan Soyalp da oğlunun eğitime açık ve sevgi dolu bir çocuk olduğunu söyledi. Yasin'in hayvanlara ilgi duyduğunu fark ettiklerini aktaran Soyalp, "Hayvanları çok seviyor. Bizim için en iyisinin köpek ve keçi olduğunu düşündük. Keçilerle ilgilenmekten çok hoşlanıyor, enerjisini alıyor. Alışveriş merkezinde elektronik şeylerle oynamaktansa doğal ortamda hayvanlarla temas etmesinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum." dedi.
Soyalp, Yasin'in keçilerle ilgilenmesinin ardından empati duygusunun geliştiğine işaret ederek "Arkadaşlarına olan merhameti ve ilgisi fazlalaştı. Arkadaşlarının tekerlekli sandalyesini sürmeye, onlara yardımcı olmaya başladı. Hiperaktivitesi azaldı." diye konuştu.
SEVGİ VE İLGİ 
Yasin'in konuşmasıyla ilgili problemler yaşadıklarını vurgulayan Soyalp, şunları kaydetti: "Yasin hayvanlarla ilgilendikten sonra konuşmasında ilerleme kaydettik, bu da eğitime katkı sağladı. Keşke bütün çocukların imkanı olsa ve hayvanlarla iç içe olsalar. Bir nevi terapi gibi düşünmek lazım. Müthiş ilerlemeler kaydediyoruz. Çok zorluklar yaşıyorsunuz ama Yaradan'ın hediyesi gibi düşünmeniz gerekiyor. Onunla yaşamayı öğrenmeniz gerekiyor. Çaba gösterin, hiçbir şekilde boş bırakmayın. Engelli olması demek onun sevgisiz olması anlamına gelmiyor. Normal çocuk nasıl sevgi, ilgi istiyorsa o da istiyor. Aslında Yasin'in normal çocuktan hiçbir farkı yok bana göre. Sadece biraz daha çaba göstermek gerekiyor."

Editör: Haber Merkezi