Özellikle Anadolu mutfağına özgü olan köy ekmeği, gerekli malzemelerin bir araya getirilmesinin ardından evde yapılmasıyla kolayca hazırlanır.

Tandırlarda, odun ateşinde, fırın özelliği olan sobalarda veya fırında pişirilerek hazırlanan köy ekmeği, gerek kokusu gerek lezzetiyle zaman zaman sofraların vazgeçilmezleri arasındadır. Lezzetli köy ekmeği hazırlamak için gerekli olan malzemeler;

- 2 yemek kaşığı kuru maya

- 1,5 – 2 su bardağı ılık su

- 4 su bardağı buğday unu

- 2 tatlı kaşığı tuz

- Üzerinin daha güzel kızarması için bir miktar yoğurt

Yapılışı

Köy ekmeği için gerekli malzemelerin bir araya getirilmesinin ardından yapım aşamasına geçilebilir. Tüm malzemeleri alacak miktarda genişlikte bir kabın içerisine 2 kaşık maya, şeker ve ılık su eklenerek karıştırılmaya başlanır. Ardından elenmiş 4 su bardağı un yavaş yavaş bir kaba konur. Bu sırada karıştırılmaya devam edilir. 2 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve tuz iyice una karıştırılarak ortasında bir delik açılır. Ardından farklı bir kapta hazırlanan maya unun ortasına eklenir. Un ve diğer malzemelerden tam kıvamında bir hamur elde etmek için karıştırılmaya devam edilir. Hamurun kıvamına göre bir miktar un veya su eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.

Gerekli yoğurma işleminin ardından hamur kabı kalın bir örtüyle satılarak 1 saat kadar dinlenmeye yani mayalanmaya bırakılır. Dinlenen hamur tekrar açıldığında hafif basınç uygulanarak hamur tekrar yoğurulur ve şişkinliği alınır. Yoğurulan hamur 8 eşit parçaya bölünerek bezeler haline getirilir. Bunları yaparken hamur elinize gereğinden fazla yapılıyorsa elinize bir miktar un alabilirsiniz. Yuvarlak bezeler haline getirilen hamurlar tepsiye düzenli bir şekilde yerleştirilir ve hamurların üzerinin kurumaması adına nemli bir bezle örtülür. Tepsiye dizilen hamurlar nemli bir bezle örtülüyken 20 dakika kadar dinlendirilir. Hamurlar dinlenirken uygun bir kapta yoğurdu çırpın ve hazır olduğunu düşündüğünüz anda hamurların üzerine eşit miktarda sürün. Yoğur sayesinde ekmeğin üzeri çok daha güzel kızaracaktır. İsteğe bağlı olarak hamurların üzerine bıçak yardımıyla kesikler atılabilir. 230 derecelik fırında 25 dakika pişirerek ekmeğinizi tüketmeye hazır hale getirebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi