“8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kadınlara sorduk. Şehrimizin; siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda örnek teşkil edecek kadın yöneticileri ile bir araya gelerek, kadınlar gününde neler hissettiklerini, kadınların toplumdaki yeriyle ilgili düşüncelerini öğrendik. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyoruz. Güçlüklerin, ışığınızı karatmaması ve en derin denizlerde yüzüp, en uç zirvelere ulaşmanız dileğiyle…

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sayın Zehra Dirim;

Seda Peker: Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nda kadınları girişimciliğe ve iş hayatına teşvik etmek için yapılan faaliyetler nelerdir?

Zehra Dirim: Nitelikli, sürdürebilir hatta Türkiye geneline yayılabilir projeler üreterek kadınları girişimciliğe ve iş hayatına teşvik etmeyi amaçlıyor ve geliştirdiğimiz çeşitli projelerle kadınlarımızı iş hayatına daha çok dahil etmeyi planlıyoruz. Buna örnek olarak GEYVA projemiz ve şu anda geliştirmekte olduğumuz kadın kooperatifleri projelerimizi örnek gösterebilirim. Yöresel ürünler merkezi, Kadın kooperatifleri, kadın iş birliği üretimin geleceği projesi, TOBB ve TURKCELL iş birliği ile hayata getirilen “Geleceği Yazan Kadınlar Yarışması’nda” Türkiye üçüncülüğü Gastro Sakarya Mutfak Akademisi bunlara örnektir.

S.P- Kadınların siyasal, sosyal ve ticari her alanda faal olması, toplumumuzun ve ülkemizin gelişimi açısından ne kadar önemlidir?

Z.D- Ticaret, üretim, siyasal ve sosyal yaşamda kadın ve erkek olarak bir cinsiyet ayrımcılığını kabul etmiyoruz. Ekonomiye katkı, üretime değer katma, ticareti canlandırma, sosyal yaşama katılma anlamında toplumlar bütün olarak hareket eder. Kadınların katılması ya da eksik kalması gibi bir bakış açısı ekonomiye de gelişime de zarar verir. Bizim ülkemiz kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülkelerden biri olarak bu ayrımı baştan yok etmiştir. Günümüzde iş dünyasında kadın veya erkek olduğunuzdan çok; başarılı veya başarısız olmanız değerlendirilir. Cinsiyetler başarının önüne geçmemelidir. Birçok sektörde kendi işini yapan kadınlar var. Bana göre piyasalardaki şansınız, kadın veya erkek olmakla ilgili değildir. Başarı, yaptığınız işi iyi yaptığınızla ve insanların size olan güveniyle alakalıdır.

S.P- Ülkemizde ve şehrimizde kadın girişimcilerin sayılarının artması için ne tür çalışmalar yürütülüyor?

Z.D- SATSO Kadın Girişimciler Kurulu olarak yönetime geldikten sonra ilk projelerimizden biri Sakarya Üniversitesi ile birlikte bir anket yapmak oldu. Anket sonuçlarına göre kadınların daha çok yiyecek ve güzellik sektöründe yoğunlaştığını gördük, bunu yaymamız gerektiğine inanarak çeşitli projelere başladık. Bunun gibi anketler, çalışmalar yapılarak kadınların yöneldiği sektörler çeşitlendirebilir. Her konuda olduğu gibi girişimcilik zihniyetinin desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu girişimcilik bilincinin ilkokul seviyelerinden itibaren çocuklara inovatif bakış açılarının kazandırılması bakımından uygulanması gerekiyor. Organizasyon yeteneği yüksek, birden fazla işi aynı anda koordine edebilen, analiz kabiliyeti gelişmiş ve pratik olmaları nedeniyle kadınlar, aslına bakarsanız yapıları itibariyle girişimci olmaya hazırlar. Şunu da atlamamak gerek elbette, Kadın – erkek eşitliği sağlamaya çalışırken önemli olan iki ayrı cinsiyete mensup insanın, sahip olduğu özelliklere göre iş kolları, sosyal ve kültürel hayatı düzenlenebilir. Kadınlarımız her şeyin üstesinde gelebilecek kapasitededir. Bizler onların baskın olduğu özelliklerini fayda sağlayacakları alanlarda kullanmalarına ön ayak olmaya gayret ediyoruz.

S.P- Kadınların sosyal hayatta daha aktif bir rol oynaması ve iş hayatına girmeleriyle birlikte ticarette, ekonomide farklı gelişmelere katkı sağladıklarını düşünüyor musunuz? Hepimizin bildiği gibi kadın elinin değdiği şeyler daha bir özel olur, böyle bir tabir var. Sizde bu şekilde düşünüyor musunuz?

Z.D- Kesinlikle katılıyorum. Kurul olarak da biz buna inandık. TEPAV’ın Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne göre Sakarya 42. sıradadır. Biz bu sıralamada hakkettiğimiz seviyeye gelebilmek için cinsiyete göre değil yeteneğe, donanıma ve eğitime göre değerlendirmeliyiz.

S.P- Kadın ve erkek olarak baktığımızda, sektör olarak bir ayrımın yapılmasını doğru buluyor musunuz?

Z.D- Sektörlerde kadın erkek ayrımına inanmıyorum. Bir iş için belirli yeteneklere sahip kimseler o işte başarılı olacaktır. Toplumumuzda kadın tamircilerin ve ustaların çok güzel işler yaptığını görebiliyoruz. Bu da bir ayrıma gerek olmadığının kanıtıdır. Kadınların dikkatli, ayrıntıcı ve titiz çalışmalarıyla her sektörde başarılı olacağına inanıyorum.

S.P- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için temennilerinizi alabilir miyiz?

Z.D- Kadınların güven içinde yaşadığı, güçlendiği ve toplumu da güçlendirdiği bir ülkeyi hep birlikte yaratmalıyız. Bir ülkedeki kadın hakları ve onlara verilen değer, o toplumun uygarlık karnesidir.

Editör: Haber Merkezi