Boşanma davalarında delil sayılan unsurlar kadar hukuka ayrı olarak elde edilen deliller de merak edilenler arasındadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda, “Hukuka aykırı olarak elde edilen deliller, mahkeme tarafından bir vakanın ispatında dikkate alınamaz.” ifadesi yer almaktadır. Söz konusu maddeye göre hukuka aykırı olarak elde edilmiş hiçbir delil mahkeme tarafından bir olgunun ispatında kullanılamaz.

Bir diğer maddede ise Hukuk Mahkemeleri Kanunu’na göre, “Bir vakanın ispatı için gösterilen delilin uygun olup olmadığına mahkemece karar verilir.” denmektedir. Bu maddeden yola çıkarak HMK madde 189’da hukuka aykırı olarak elde edilen delilin dikkate alınmayacağı düzenlemesi getirilmiştir. Söz konusu delilin hukuka aykırı olup olmadığının değerlendirmesi mahkemeler tarafından yapılır. Buna göre delilin değerlendirmeye alınıp alınmaması mahkemenin takdirindedir.

Boşanma davasına ilişkin Yargıtay kararları incelendiğinde hukuka aykırı deliller konusunda daha esnek bir tavır sergilendiği görülmektedir. Bu duruma örnek olarak Hukuk Genel Kurulu’nun bir kararında eşlerden birinin tuttuğu günlük mahkemece delil olarak kabul edilmiştir.

Boşanma davalarına ilişkin deliller elde edilirken kişinin anayasayla tanınmış hakları ihlal edilmişse deliler geçerliliğini yitirmektedir. Ancak deliller elde edilirken hukuka uygun nedenleri mevcutsa yasaya aykırılık ortadan kalkar.

Boşanma davalarında delil ile ilgili ayrıntılar ve elde ediliş şekli belirleyici rol oynar. Özellikle kişinin anayasal haklarına müdahale ederek ve bilgisi dışında kayıt altına alına deliller mahkemece kabul görmemektedir Burada özellikle kişinin özel yaşamına müdahalede bulunan görüntü ve videoların kullanımı sıklıkla delil olarak gösterilmektedir. Bu tarz boşanma davalarında delilin hukuka uygunluğu ya da aykırılığı elde ediliş biçimine bağlı olarak değişebilmektedir.

Boşanma sürecini en iyi şekilde yönetmek için boşanma avukatının desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Boşanma hukuku ve hukuki tüm sorunlarınız için https://acasoy.com adresinden destek alabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi