Paslanmaz boru, sıvıların veya gazların geçişine aracılık eden ürünlerdir. Borularda paslanmaz kullanımı yaygın olarak görülmektedir. Paslanmaz çelik boru sahip olduğu avantajlar ile kullanım alanı en geniş olan malzemelerdir. Bu boruların niteliği veya görünümlerine göre sınıflandırmaları yapılmaktadır ve üretimde çeşitli yöntemlerle paslanmaz boru imalatı gerçekleştirilmektedir.

Paslanmaz Boru Üretimi

Paslanmaz boru üretimi ile paslanmaz çelik borular elde edilmektedir. Hem dayanıklı hem de uzun ömürlü olan bu malzemelerin ham maddesi hurda metaller olup dönüştürülebilir bu metallerin birtakım işlemlerden geçmesi sonucunda oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu noktada paslanmaz çelik özelliğini kazandıran elementten de bahsedebiliriz. Krom elementi bir karışım içerisinde yer aldığı takdirde korozyon direncini artırmakta, yani dayanıklı ve sağlam paslanmaz imalatı yapılmasını sağlamaktadır. Krom haricinde nikel elementi de paslanmaz boru imalatı için tercih edilebilir maddelerdendir. Paslanmaz üretimi esnasında krom ve nikel gibi maddelerin yüksek oranda artmasının dezavantajı ise şekil verme işlemini zorlaştırmasıdır. Paslanmaz çelik boru kullanım alanları için özel olarak üretilmeli, buna göre bir karışım kullanılmalıdır. Paslanmaz boru kalite sınıflarında da bu ayrım göz önünde bulundurulur. Piyasada en çok kullanılan paslanmaz çelik borular 303, 304 ve 316 kalite paslanmaz çelik borulardır.

Paslanmaz Boru Kullanılan Alanlar

Paslanmaz boru imalatı sonucunda çok farklı alanlarda ve yaşamımızda yer edinmektedir. Pek çok yerde sağlam ve dayanıklı olması sebebiyle tercih edilen güvenilir ürünler olmuştur. Petrol boru hatları, doğalgaz boru hatları, içme su tesisatları gibi önemli alanlarda yer aldığı gibi evlerimizdeki aletlerde ve mobilyalarda da sıklıkla paslanmaz çelik kullanılmaktadır. Gıda, sanayi, inşaat, otomotiv gibi daha pek çok sektörde paslanmaz borulardan yararlanılmaktadır.

Paslanmaz boru kullanım alanları da göz önünde bulundurulduğunda sunmuş olduğu özellikleri korozyon direnci, uzun ömürlü olması, dayanıklı olması, sızdırmaz olmasıdır. Tüm bu maddeler paslanmaz çeliğin uzun vadede ekonomik olmasını da beraberinde getirmektedir. Zira işletmeler için zarar getirmeden uzun yıllar kullanılabilir olması mali yönden oldukça fayda getirmektedir.

Editör: Haber Merkezi