Ziraat Bankası Adapazarı Şube Müdürü Mustafa Bekil, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracının devam ettiğini belirterek, “Altınlar iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir kabul ediliyor. Yatırımcılar herhangi bir kayba uğramıyor” dedi.

Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenen; Ziraat Bankası ve diğer 5 katılımcı banka aracılığıyla talep toplanan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı devam ediyor. Daha önceki dönemlerde yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği ve sahip oldukları altınların güvenli ortamda korunduğu ve ayrıca bu varlıklar üzerinden gelir elde ettikleri ihraçlara yoğun talep var. Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikasına ilişkin sorularımızı Ziraat Bankası Adapazarı Şube Müdürü Mustafa Bekil yanıtladı.

Hazine neden altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası ihraç etmektedir?
-Yastık altındaki altın miktarının en az 2 bin 200 ton olduğu tahmin edilmektedir. Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası ihraçları ile bu değerin ekonomiye kazandırılması ve ülke rezervlerinin güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasını nasıl alabilirim?
-Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilmektedir.

Hangi altınları getirebilirim?
Külçe altınlar, cumhuriyet/darphane altınları (Çeyrek, yarım, tam, Ata lira vb.) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) kabul edilmeyecek. Bununla birlikte, reşat altınlar kabul edilmeyecek.

22 ayar olan bilezik, kolye vb. altınların (takı), üzerinde altın olarak kabul edilemeyecek kanca vb. kısımlar (örneğin kolye birleşim yerleri), yatırımcının rıza göstermesi halinde altından ayrılacak ve söz konusu altın olmayan kısım ayrıştırıldıktan sonraki kalan altın tartılarak değerlendirmeye alınacak.

Altınlarımı teslim ederken herhangi bir kayba uğrayacak mıyım?
Altınlar hiçbir bir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecek. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. Hesaba yatırılan altın karşılığında herhangi bir komisyon vb. kesinti yapılmayacak.

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası ne kazanç sağlayacak?
Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası, yatırımcısına her 6 ayda bir TL cinsinden altın fiyatına endeksli yüzde 1,20 (yıllık %2,40) oranında kupon/kira ödeyecek. Söz konusu kupon/kira oranı, senedin vadesi boyunca sabit kalacak olup yatırımcının elde edeceği TL getiri tutarı ise altın fiyatlarında meydana gelecek olan değişmelere göre farklılık gösterebilecektir. Ayrıca elde edilen bu getiriden herhangi bir vergi/stopaj kesinti yapılmayacak.

Sertifikamı vadesinden önce bankaya satabilecek miyim?
Altın tahvili/altına dayalı kira sertifikasına yatırım yapan yatırımcılar sahip oldukları Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikalarını işlemiş getirisi ile birlikte istedikleri zaman Ziraat Bankasına satabilecek ve TL karşılığını alabileceklerdir.

Vadeden önce fiziki altınlarımı talep edebilecek miyim?
Fiziki altın sadece vade sonunda gerçekleştirilecek anapara ödemelerinde talep edilebilecek olup, vade tarihinden önce altın tahvili/altına dayalı kira sertifikalarının satılmak istenmesi durumunda, piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından TL ödeme yapılıyor.

Vade sonunda anaparamın ödenme şekli nasıl olacak?
Vade sonunda yatırım hesaplarında bulunan altın tahvili/altına dayalı kira sertifikası adedine karşılık gelen gram altın tutarının anapara bedelleri, vade tarihinde yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarına” gram altın olarak ödenecek.

Ancak, yatırımcı tarafından talep edilmesi durumunda, mevcut varlık değeri oranında 1 kilogramlık külçe altın olarak veya darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” olarak vade tarihinden sonra yatırımcı tarafından fiziken geri alınabilecek.

Editör: Haber Merkezi