Gelecek Partisi İl Başkanı Ender Serbes, yaptığı açıklamada, pandemi nedeniyle hizmet veremeyen hastane ve diş hekimliği polikliniklerinden aile hekimlerine hasta akını olduğunu belirtti. Salgın döneminde, koruyucu ekipman yetersizliği ve zor şartlarda aile hekimlerinin görev yaptığını ifade eden Serbes, “Aile hekimlerimiz hastaların muayene hizmetlerini, semptomatik ve şüpheli vakalarla her gün temas riskine rağmen ellerinden geldiğince yapmaya gayret gösteriyorlar.

Aynı zamanda PCR test yapılan yüzlerce hastanın karantina sürecinde rapor talepleri ile uğraşırken, her gün artan vaka ve temaslı hasta listelerini telefonla arayarak takiplerini yapıyorlar. Bunun yanında evde takip edilen hastaların tüm eksiklerini tamamlama yolunda yoğun emek sarfediyorlar.” dedi. 


MAAŞLARI KESİLMESİN 
Son derece riskli bu süreçte aile hekimlerin koronavirüse yakalanıp karantinada kaldıkları sürece maaşlarının kesildiğini hatırlatan Serbes, açıklamasına şöyle devam etti: “Şimdi daha geçen gün adli yılbaşı dolaysıyla adalet hakkında nutuk atan ve ayetler okuyan Cumhurbaşkanına ve sağlık çalışanlarını korumakla yükümlü Sağlık Bakanına soruyorum;
Bu nasıl bir adalet anlayışı ve nasıl bir vicdandır? Aile hekimlerimizin maaşlarının kesilmesi doğu değil. Özlük haklarında düzenleme yapılmalı ve aile hekimleri yalnız bırakılıp ötekileştirilmemeli. Bütün sağlıkçılara verilen ek ödemeden geriye dönük aile sağlığı çalışanları da yararlandırılmalıdır.”


HİZMET BARIŞINI BOZAR 
Son yayınlanan yönetmeliğin aile hekimlerinin talepleri karşılamadığını vurgulayan Serbes, bazı şartlar yerine getirildiğinde belirli bir ek ödemenin yeterli olmadığının altını çizdi. Serbes “ Aile hekimlerinin sorunlarını çözmek yerine konunun tek bir noktaya indirgenip, medyaya servis edilerek, samimiyetsiz, sahanın beklentilerinden uzak, sadece kamuoyu algısı oluşturmayı amaçlanmıştır.

Bu yönetmelik Aile Sağlığı Merkezlerinde iş barışını bozacak, aile hekimi ile aile sağlığı çalışanlarını ve diğer personelini maddi yönden birbirine düşürecek bir bombadır. Adalet ve eşitlik ilkesi ile bağdaşmayan, pandemi başlangıcından bu yana sergilenen emekleri hiçe sayan ve şarta bağlayan bir yönetmelik çıkarılmıştır.” diye konuştu. 


AYRIMCILIK VAR 
Ek ödeme alan hiçbir sağlık çalışanının yada kamu memurunun ne kadar aldığının bu zamana kadar rakam konusu yapılmadığının vurgulayan Serbes “Düzenleme ile aile hekimlerinin çoğunun alamayacağı üst rakamı herkes alacakmış gibi ifade ederek , vatandaş gözünde çok para veriyoruz algısı oluşturulmuştur. Her şeyi propaganda ve şov aracı haline getiren iktidar için bu tutum hiç de şaşırtıcı değildir.

Ayrıca ; filyasyon ekiplerine ve hastanelerde çalışan personellere ödenen ek ödemelerde hiçbir performans sistemi uygulanmayıp neden aile hekimlerine uygulandığı da merak konusudur. Sağlık bakanlığının ve ilgili devlet birimlerinin bu konuda harekete geçmeleri hem hukuki hem de ahlaki bir sorumluluktur. “ şeklinde konuştu.
 

Editör: Haber Merkezi