Türk-İş İl Temsilcisi Cemal Yaman başkanlığında Adapazarı Şeker Fabrikası’nı ziyaret eden Türk-İş’e bağlı ilimizde faaliyet gösteren sendika başkanları, fabrikanın üretim kotasının arttırılması konusunda yetkililerin üzerine düşeni yapmalarını istedi.
"Şeker Fabrikası ile ilgili bu şehirde referanduma gidilse yüzde 99 değil, katılanların yüzde 100’ü, bu fabrikanın yaşamasından yana oy kullanır" diyen Türk-İş İl Temsilcisi Yaman, “2002 yılından beri bu ülke tek başına bir iktidar var. Dolayısı ile siyasi sıkıntı yok, istikrarlı bir ortam var. Bu ülkeyi yönetenlerin Sakarya’nın en büyük değerlerinden biri olan bu fabrikanın kota sorununun çözmesi gerek. Lafla bu işler olmaz, şimdi icraat zamanı” dedi.
Yıldızlar kayıyor
Sendikaların amacının önce fabrikaların yaşaması, sonra bu fabrikalardan işçinin ekmek yemesi olduğunu söyleyen Yaman, “Burada kampanya ne kadar uzun sürerse, o kadar fazla işçi çalışır. Kampanya ne kadar uzun sürerse hem fabrika, hem bu şehir, hem de ülke kazanır. Biz örgütlü olduğu zamanda, olmadığı zamanda bu fabrikaya hep destek verdik. Bu fabrikanın başında bugün siz olursunuz, yarın başkası. Önemli olan burasının yaşaması. 1980'li yıllara bakıyoruz. Zirai Donatım Fabrikası’nda 2 bine yakın, Vagon Fabrikası’nda 3 bine yakın, Şeker Fabrikası’nda bin 500 civarında işçi, Tank Palet Fabrikası’nda ise 2 bine yakın işçi çalışıyordu. Bugün baktığımızda birer birer bu yıldızların kaydığını görüyoruz. Bu da bizi son derece üzüyor. Şeker’in de avuçlarımızdan kayıp gitmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Ayakta kalamayız
Ziyaretin kendilerine moral ve güç verdiğini söyleyen APEK Başkanı Ahmet Aya, bu yılın verilen 32 bin üretim kotası ile yine kayıp bir yıl olduğunu belirterek, “Önümüzdeki yıl için umudumuzu kaybetmiş değiliz. Heyecanla önümüzdeki kampanya dönemi kotamızın açıklanmasını bekliyoruz. Kotamız, en azından 55-60 bin ton civarında çıkarsa, bu fabrika üretimine uzun yıllar devam eder. Eğer 50 bin tonun altında kota verilirse, finans kuruluşundan kredi karşılığı aldığımız bu fabrikanın ayakta kalması mümkün olmaz. Bugüne kadar fabrikamıza 50-60 bir ton kota verilmiş olsaydı, bugün bu fabrikanın borcundan bahsetmemizde söz konusu olmazdı” dedi.
Ankara’ya gideriz
Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Naci Özavcı’yı da ziyaret eden sendika başkanları, Özavcı’dan da fabrika ile ilgili teknik bilgiler aldı. İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu üyesi Şaban Bilgikarca eşliğinde fabrikanın üretim tesislerini gezen sendika başkanları, böyle devasa bir fabrikanın yüzde 70 eksik kapasite ile çalışması karşısında büyük üzüntü duyduklarını ifade ettiler. Başkanlar, örgütlü oldukları işyerlerindeki üyeler ile birlikte her zaman Şeker Fabrikası’nın yanında olduklarını da ifade ederek, “Gerekirse üyelerimizle Ankara’ya kadar gider, yetkilileri göreve çağırırız. Bu fabrika yaşamalı” diye konuştu.