Türkiye’de bu günkü sağ cenahın büyükleri 30-40 yıl kadar önce turizme burun kıvırır, yabancı turistlere de ‘’ bitli turistler ‘’ diye bir tabir kullanırdı.

Bu anlayış uzun süre sınırların kalktığının dünyanın küçüldüğünün, uzakların yakın olduğunun farkına varamadılar.

Dünya gerçekleri ile yüzleşmekte kaybedilen zaman, mesafeyi de bir hayli açtı !

Artık dünyanın her yerinde turizm, ekonominin en önemli unsurları arasında yerini almış ve gittikçe de daha fazla yer almayı sürdürmektedir. Ülkeler kendi maddi manevi varlığını tanıtmak, onu turizme sunmak; böylece daha fazla gelir elde etmek için açık bir yarışa girmiştir.

Bütçe gelirlerinin en büyük payı hiç kuşku yok ki turizm gelirleriyle elde edilmekte, böylesi öneme haiz bir alan yok sayılamazdı.

Hayatın bu gerçeğinden geri durulamazdı, kaldı ki durulmamalıydı da. İktidarların tavrı turizmin gelişiminin de seyrini tayin etti, son yıllarda turizmden aldığımız pay gelişmiş batı toplumlarının oldukça gerisinde.

Son yıllarda turizme yapılan yatırımı da görmezden gelmek kuşkusuz haksızlık olur.

Sakarya bu bağlamda da ülkemiz de ve dünyada hak ettiği yeri ne yazık ki alamamıştır. Birbirinden güzel yaylaları, dünyada eşine az rastlanan longozu, termal kaynakları, deniz sahilleri, iyi donanımlı sağlık hizmetleri, Sapanca Gölü ve son zamanlarda Serdivan’da gittikçe artan yamaç paraşütü faaliyetleri sadece tanıtılmayı beklemektedir.

Gerek merkezi bütçe gerekse yerel yönetim bütçeleri ile desteklenebilecek geliştirilebilecek yatırım alanı, sektörün kazancı devletin kazancı, şehrin kazancıdır.

Bugün Kapadokya peri bacalarıyla birlikte balon uçuşlarını pazarlamaktadır. Ölüdeniz de kum ile birlikte yamaç paraşütünü pazarlıyor. Pamukkale ise travertenlerle birlikte yamaç paraşütünü pazarlıyor.

Şimdi Sakarya içinde buna benzer bir fırsat var, yamaç paraşütü. Sakarya’da yaklaşık 15 yıldır yamaç paraşütü gözlemlediğim kadarıyla varlığını zar zor sürdürüyor. Bu sporun uluslararası yarışmalarına sahne olan Serdivan ilçemiz Marmara Bölgesinin en güzel ve uygun coğrafi şartlarına sahip bir yer.

Her yıl yurt dışından ve yurt içinden binlerle ifade edilebilecek sayıda sporcunun gelip temel ve ileri eğitim aldığı, uçtuğu, faaliyet yürüttüğü bir alan burası. Bu durumun farkına varan Kocaeli bölgesi de Kartepe Belediyesi desteğiyle bize alnetnatif olmaya çalışıyor ama hala Kocaeli ve İstanbul sporcuları Serdivan’ı tercih ediyor.

Biliyoruz ki turizm altyapı ister, temizlik ister, yol ister, ulaşım ister. Biz ne yazık ki  yurt içi ve yurt dışından gelen sporcunun kullanacağı alanlara yeterli bir yol dahi yapamamışız, ayrıca Kırantepe denilen bölgeyi maalesef çöplük haline dönüştürmüşüz!

Zaman zaman ‘’ marka şehir ‘’ tartışmalarına tanıklık ettik ancak geçen süre zarfında gördük ki, başlanılan hiçbir proje sonlandırılamadı.

Markalaştıracağımız değerler, ilgisizlik hatta ve hatta bilinçli bir özensizlikle elimizin altından kayıp gidiyor.

Böylesi bir tutum kimliksiz bir şehir görüntüsü ortaya çıkarıyor ki, bu sorumsuzluk taşınamayacak kadar büyük bir yük ortaya çıkarmaktadır.

Turizm şehrin önceliği , kimliği olmalı, buna uygun var olan potansiyel işlenebilsin ve servis edilsin.

‘’Marka şehir ‘’ platformu geçmişte basit gerekçelerle kurban edildi, kaybedilen yıllar oldu.

Sanırım geçmişin bu hususta ki verdiği dersler alınmıştır.

Bu bağlamda yamaç paraşütü önümüzde ilk ders ve sınav olarak duruyor fırsatı doğru değerlendirip, başka bir yere kaptırmadan Sakarya’nın vitrinin de ki yerini almasını sağlayalım.

[email protected]