İhracattan kaynaklanan Büyükşehir’in merkezi bütçeden aldığı payın düşüklüğünden sanırım bilgisi olmayan kimse yoktur.

İhracatı yapan firmaların KDV iadesinin Büyükşehir Belediyesinin kaynağı aşağı çekme uygulamasına çözüm bulmak gerekiyor. Özel teşebbüsün KDV iadesi, belediyelerin merkezi bütçe payını aşağıya çekmemeli.

KDV iadesi hakkı elde eden firmalar, üretimini ve ihracatını Sakarya’da yapıyor, şirket merkezlerini İstanbul’da oldukları için vergilerini şirket merkezinin bulunduğu İllerde ödüyorlar. Dolayısıyla Sakarya bahse konu ödenen vergilerden pay alamıyor.

Buradan şöyle bir şikâyet anlaşılmamalı ki bugüne kadar böylesi bir dertlenme olmadı.

İhracat merkezli üretim yapan tüm fabrikalar ve buna bağlı etrafında oluşan yan sanayi tesisleri çok sayıda yurttaşın çalıştığı alanlar olarak şehrin ekonomisine katkı sunuyorlar.

İhracat ve üretim merkezli tesislerin sayılarının artmasından daha da memnun oluruz.

Yapılması gereken yasal düzenleme ile sorunu çözmek.

Bütün mesele bundan ibaretken ve her seçim dönemini takiben yeni seçilen Büyükşehir Belediye başkanları başta olmak üzere, iktidar milletvekilleri konuyu ilgili Bakanlara taşıdıklarını ve çözüm beklediklerini söylediler.

Onlu yıllardan fazladır sorunun dile getirildiği ve çözüm buldukları bilgisinin paylaşılması.

Ekrem Yüce “ Şehrimizin çözülmesi gereken en önemli konuların başında gelen vergi iadelerine ilişkin durumu Sayın Cumhurbaşkanımıza izah ettik ve destek istedik.” Dedi.

“ Çözüm için işlemler hızlandırılacak “

Kasım 2019 AKP genişletilmiş İl Başkanları toplantısında gerçekleşen görüşme.

Yüce Bakan Albayrak’la görüştü vergi iade sorunu çözülecek.

Ekrem Yüce “ Bugün şehrimizin çözülmesi gereken en önemli konularından biri olan vergi iadelerine ilişkin Ankara’daydık. Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’la görüştük. Bakanımız vergi iadeleriyle gelirlerimizde yaşanan düşüşün çözümü için gerekli adımların atılacağını ifade ettiler. Sayın Bakanımıza şehrimize gösterdikleri yakın ilgi dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum. “ dedi.   Nisan 2019

Konuya dair bir örnekte bir önceki dönemden verelim.

Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AKP milletvekili ve dönemin MKYK üyesi Recep Uncuoğlu, Mustafa İşsen ve A Sefer Üstün, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı ziyaret ederek, hazineden aldığımız payın sıfıra çekilmesi ile ilgili mağduriyeti kendisine ilettiler.   

“ Sevindirici bir gelişme olarak Bakan Ağbal’ın gereğini yapacağını “ söyledi. Haziran 2017

Böylesi olumlu sözleri geçtiğimiz yıllarda da duyduk. Sonuç; hepimizin malumu.

Uzunca yıllara dayanır Büyükşehir payının düşüklüğü ve çözüme ilişkin temaslar ve verilen sözler.

Yatırım fakirliği ve belediye hizmetlerinin yetersizliği ne zaman konu edilse, iktidar erkinin ezberi merkezi bütçeden aldığımız payın düşüklüğü ve bunun gerekçesinin vergi iadeler olduğu hususudur.

Bu konuda fikri olmayan yoktur neredeyse, iktidar cephesinde herkesin bir sözü vardır çözüme ilişkin.

En son olarak AKP Genel Başkan Yardımcısı Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, TV 264’te katıldığı canlı yayın programında, vergi iadesi ve Büyükşehir merkezi bütçe payının düşüklüğüne dair soruya cevap verdi.

Yavuz “ Güç birliği yapıp uğraşmalıyız, bunu da yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla üç defa görüştüm. Sayın Bakanımız Berat Albayrak’la görüştüm. Bir süre daha kafa yormamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ile çözmeye çalışacağız, bir alternatif düşündük, bir formül var kafamızda “ diye konuştu. 17 Ekim 2020

Yavuz’un geçtiğimiz dönemlerde de konuya dair paylaşımları oldu.

Sorun çok açık, Yavuz katıldığı canlı yayında çözüm yolunu da tarif etmiş, güç birliği ve güçlü irade. Bugüne kadar ki serüveni tarihleri ile paylaştım, örnekler daha da arttırılabilir.

Her temas bir heyetle ve ilgili Bakan başta olmak üzere Cumhurbaşkanına iletildi, dahası ne olmalı.

Ya sorunu çözün ya da gündemden düşürün, beceriksizliğinizin mazereti olmasın vergi iadeden kaynaklı düşük bütçeler.

            Sakarya’ nın menfaatleri ise mevzu, serüven çok uzunca yıllar sürüyor. Söz edilen “Güçlü iktidar, güçlü irade” her ne ise, ne işe yarıyor ise bizde bir türlü karşılık bulmadı.

            Onun için de Marmara Bölgesinin en geri kalmış olma özelliğini de elimizden alamıyorlar!