"En vefakâr dostumuz gölgemizdir bilirsiniz. Ama unutmayın ki; o da yoldaşlık için güneşli havayı bekler" demiş Hegel. Şirazi de " Bülbülden vefa ummayın, çünkü her dem başka bir gül üzerinde öter" söylemiş. Benzeri örnekler de artırılabilinir, vay be insanlar neler söylemiş dersiniz, ama aslında insanlar bunu söylememiştir bu kişilere insanlar bunları söyletmiştir.

Koltuktasınızdır, insanlar sizin etrafınızda olabilmek için çabalar harcar. Koltuktasınızdır, insanlar sizinle görüşebilmek için siz müsait oluncaya kadar kapınızda bekler. Koltuktasınızdır, işiniz gereği bir ili ziyaret edersiz, insanlar sizi gittiğiniz ilin girişinde araç konvoyuyla bekler. Koltuktasınızdır, işiniz gereği yine bir ile gidersiniz, bu seferde komşu illerden size görünmek için konvoylarla araçlar hazırlanır. Koltuktasınızdır, insanlar sizinle olmasa da yakınlarınızla iletişim kurmayı bile marifet sayar. Koltukta değilsinizdir, bir ile gidersiniz o ilde olduğunuzu o ilde bilmesi gereken herkes bilir ama yanınıza gelmek vefa ister.

Geçtiğimiz hafta sonu CHP Eski Genel Başkanı Deniz BAYKAL ilimize geldi. İl örgütü başta olmak üzere Deniz Bey'in ilimizde olduğundan birçok kişinin haberi oldu. Deniz Bey koltuktayken yukarıda saydıklarımın hemen hemen hepsini yapan İl Örgütünün temsilcileri ise Deniz Bey'in yanına gelmeye cesaret edemediler. Bu yaptıkları bir vefasızlık örneği, bu yaptıkları bir korkaklık örneği, bu yaptıkları büyük bir cahillik göstergesi. Korkak olabilirsiniz hatta ve hatta cahil bile olabilirsiniz ama vefasız olamazsınız. Bütün kriterler mevcutken sende, sonrasında çıkıp, bu halk bize neden oy vermiyor diye söyleyemezsiniz.

Bu durumun sadece siyasette değil hayatın her alanında karşılığı var. Bürokrasinin her aşamasında bu vefasızlığı görebilirsiniz. Bürokraside basamak basamak ilerlersiniz, önünüze hak ettiğiniz makamlar gelir, makamınız gereği olarak halkınıza yıllarca hizmet edersiniz, başkaları hizmetlerinizle ilgili olarak methiyeler düzer, başarılarınızdan bahseder. Gün gelir görev değişikliği söylentisi olur. Sonrasında bu görev değişikliğiyle ilgili herkesin haberi vardır bir sizin yoktur. Etrafınızda ne methiyeler düzen ne de başarılarınızdan bahseden insanlar vardır, herkes susar ve gidişinizi bekler sessizce. Adım adım vefa hayatınızdan uzaklaşır.

Siyaset, bürokrasi, günlük yaşam. Hayatınızın her aşamasında rastlarsınız bir vefasızlığa. Düşünürsünüz hayatında vefa sözcüğünü boza ve semt isimleriyle ibaret sayan insanları. Sonra sokağa çıkarsınız, siz insanları görünce değil insanlar sizi gördüklerinde yollarını değiştiriyorlarsa utanarak, işte o zaman kazanan olursunuz hayatta.

Sokakta gördüğünde değil bu yazıyı okurken bile az da olsa utanacaklar için bakın Ziya Paşa ne demiş: "Vefasızın meclisinde bade içilmez" …