Günümüzde yaşanılan sorun bireyselden öte toplumu derinden etkilemiştir.Yaşadığımız endişe,korku,kaygı ortak duygularımız haline gelmiştir.

Geçmişten günümüze toplum olarak yaşadıklarımızı düşünüp küçükten büyüğe hepbirlikte sorunları aşabilme mücadelemizi hatırlayarak bu süreci toplumsal birliktelikle aşarak sağlıklı özgür mutlu günlerimize kavuşacağımıza inanarak inandırarak yaşamalıyız.

Küresel anlamda virüsle mücadelemizde küçükten büyüğe hepimizin düzeni sarsılmıştır.Hem maddi hem manevi sarsılmalar yaşanmaktadır. Yaşanılan süreçten belki de en çok etkilenenler okulundan,aynı havayı soludukları arkadaşlarından ve öğretmenlerinden uzaklaşmak zorunda kalan çocuklarımızdır.Küçücük bedenlerine kocaman yürekleri sığdıran çocuklarımız şaşkınlıkla neler olduğunu anlamaya çalışmanın etkisiyle endişe,korkuyu sığdırmışlardır.

Yaşadığımız bu süreçte en büyük sorumluluk ailelerimize düşmektedir. Lütfen ailelerimiz korku endişe hallerini çocuklarımıza yansıtmamalıdır çünkü çocuklar için aile demek güven demek model demektir. Ailelerin ağzından çıkacak her şey çocukları yönlendirip aynı hisse kapılmasına neden olacaktır. Bu sürecin sabrederek bazı kurallara uyarak çocuklarımıza onların anlayabileceği dili kullanarak onları rahatlatacak ifadeler kullanılmalıdır. Bir süre okulu, arkadaşları ve öğretmenleriyle yüz yüze değil uzaktan eğitimle hayatımıza devam edeceğimiz anlatılmalıdır. Dışarıda yapılan eğlenceli aktivitelerine evlerinizde birlikte devam edeceğinizi gösterebilirsiniz.

Evet teknoloji hayatımızın odak noktasıyken daha da odak noktası haline gelmiştir. Eğitimde teknolojiden anlamaya ve anlatılmaya çalışılmaktadır. Şu an hepimizin iyiliği için  dezavantajdan çok avantaj haline gelmiştir. Zamanı iyi yöneterek şuan sadece eğitim için faydalı olacağını anlatabiliriz.

Bizler aile olarak bu süreçte neler yapabiliriz?

-Çocuklarımıza olumsuz cümleler yerine olumlu cümlelerle güven ortamı sağlayarak hayatlarına eşlik etmeliyiz.Bardağın boş tarafından ziyade dolu tarafını görmelerini teşvik etmeliyiz.

- Çocuklarımıza hepimiz için önemli değer yargılarımızdan örneklerle bahsedebiliriz

-Çocuklarımız yaparak-yaşayarak öğrenmeye dahil olurlar.Bizim yaptıklarımız onlara cazip gelebilir ve model alabilirler.

-Çocuklarımıza plan program dahilinde evde huzurlu çalışma ortamı sağlayarak teknoloji bağımlılığını yok etmek için birlikte eğlenceli vakitler geçirmeliyiz. Yani krizi fırsata çevirebiliriz.

-Çocuklarımıza sorumluluk vererek onları hayata hazırlamalıyız.Odasını toplamayı öğrenen çocuk geleceğini toparlamasını öğrenecektir.Ailecek sofrayı kuran çocuk sosyal birlikteliği öğrenecektir.Çöplerin kutusunu boşaltmasıyla temizlik anlayışını öğrenecektir.Birlikte evi,odayı toparlamak yaşadığı alanın düzenli güzel olması gerektiği anlayışını geliştirecektir.

-Öğrettiklerimizle sorumluluklarla çocuğumuz kendi hayatını hazırlayarak ayakları yere daha sağlam basan,sosyal, sorun anında endişeye kapılmadan başedebileceğini öğrenen nesiller yetiştirmeliyiz.

-Çocuklarımızla birlikte enerjilerini atabilecek oyunlar oynayabiliriz,birlikte kitap okuma ve yorumlama saatleri yapabiliriz böylece kendi anladığını düşündüğünü güzel biçimde ifade edebilme yeteneği kazanacaktır.

Yaşadığımız süreç sadece bizim için değil hepimiz için önemlidir. Çocuklarımızı endişe, kaygı ,korku içerisinde barındırmak yerine bu sürecin biteceğine birlikte güzel işler başarabileceğimizi ve huzur ortamında kendini bilen elindekiyle yetinmesini bilen sevgi saygı çerçevesinde değer yargılarla sizden öğrendikleriyle hayata hazırlamalıyız.

Eminim hepimizin kendine göre yoğun iş yükü vardır lakin bugün çocuklarımıza vakit ayıramazsak yarın onlar bize vakit ayıramayabilir.

Birlikteli bilinçli sağlıklı huzurlu güzel gelecek diliyorum.