İSLAM ÇUPİ, BASRİ DİRİMLİLİ
HIRSIZ SEMAİ ve
BİR UNUTULMAZ DÜĞÜN
 
Spor, siyaset ve iş aleminin unutulmaz ismi rahmetli Ziya Konuk oğlu Vecdet için kız istemeye Nazilli’ye gider.
Dünürü bir öğretmendir, Nazillili Nazmi Bey.
Kızının gelin gideceği aileyi tanımak için haftalarca iz sürer.
Bakar ki damatta herhangi bir sorun yok. Bu sefer Deve Ziya’yı soruşturur.
Edindiği bilgiler hayli ilginçtir.
Türkiye çapında tanınmış, yaşamayı seven, pek çok sanatçı, siyasetçi, spor adamı, spor yazarı dostu olan entellektüel birikimli bir dünür çıkar karşısına.
Hoş beş sohbet edilir, sıra gelir kız istemeye.
Dünürü Nazmi Öğretmen söz alır ve başlar Deve Ziya ile ilgili edindiği bilgileri sıralamaya.
Merhum Deve Ziya dinler bir müddet. Bakar ki iş uzayacak, keser sözünü dünürün.
‘Bey, Bey’ der ben kızı oğluma istemeye geldim, kendime değil.
Ortalık bir anda neşeleniverir.
Kahkahalar, gülüşmeler yerini ciddiyete terkeder ve kızı koparıp alır Nazillili Nazmi öğretmenden.
Sıra düğüne gelmiştir. O zamanın gözde mekanı Sapanca Gölü’nün en renkli restorantı olan Metin Restorant hazırlanır düğün için.
Metin Fıçıcıgil (Metin Restorant’ın sahibi) Sakaryaspor’un kuruluşunda yer almış bir futbolcudur.
İşte o günün anısına Spor Yazarı arkadaşımız Erol Girişgen’in (Gaga) arşivinden çekip aldığımız iki fotoğraf yer alıyor bugünkü Pazar Filemiz’de.
ÜNLÜLER GEÇİDİ
Davetliler arasında kimler yoktu ki? Fenerbahçe’nin unutulmaz kaptanı Ziya Şengül, Beşiktaş’ta Süleyman Seba yönetiminde futboldan sorumlu genel kaptanlık görevini yürüten Mekki Başak, Fenerbahçe’nin Mehmetçiği Milli Takımın unutulmaz solbeki Basri Dirimlili ilk akla gelen şöhretli isimler olarak göze çarpıyor. Basri Dirimlili bir Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde başına aldığı darbeye ve akan kanlara rağmen maçı tamamladıktan sonra ‘Mehmetçik’ lakabını almıştır.
Daha sonra teknik direktör olarak görev yapan bilinen ünlü bir isimdir.
Fotoğrafta alt sırada yer alıpta başında kasketiyle poz veren Hırsız Semai’nin Türkiye çapında ünlü bir Fenerbahçeli olduğunu bilmeyen yoktur.
Hırsızlığı şundan ileri geliyordu.
1960lı yıllarda ünlü teknik direktör Macar Kutik’in çalıştırdığı şampiyon Beşiktaş’ın simgesi haline gelen Şenol - Birol ikilisini kara kartaldan kaçırıp, bir hafta sakladıktan sonra transfer ayının ilk günü Fenerbahçe’ye imza attırdığı için Hırsız olarak kaldı lakabı.
FENERBAHÇE
CUMHURİYETİ’NİN
PATENT SAHİBİ
O gün Deve Ziya’nın davetine icabet edip gelenler arasında Türk Spor Yazarlığı’nın ‘Everest’i’ sayılan İslam Çupi’de vardı. Milliyet Spor Sayfasının lokomotifiydi adeta. Spora, felsefi, siyasi ve ekonomik zenginlik katan engin bir kültür sahipti Rahmetli İslam Çupi.
‘Fenerbahçe Cumhuriyeti’ patenti ona aittir.
O gecenin bir başka konuğu da günümüzde İslam Çupi’nin yerini alan ve onun rahle’i tedrisinden geçen Lig TV Genel Müdürü Sakaryalı gazeteci Şansal Büyüka’ydı.
Üçlü resimde Erol Girişgen ile İslam Çupi arasında yer alan Şansal Büyüka’nın da Deve Ziya’ya olan saygısı sonsuzdu.
Rahmetli Deve Ziya, bir dönemde kendisi gibi rahmetli olan Ünal Ozan’ın başkanlığı zamanında Meclis üyesi ve başkanvekili olarak görev yapmıştı Adapazarı Belediyesi’nde.
Resimde yer alan isimler arasında tanınmış hoca Murat Özpoyraz’ın 1960lı yıllardaki popüler takımı Şekerspor’un oyuncusu İbrahim Darcan ile üstte sağ başta Ziya Şengül’ün hemen yanında bulunan Suat Bayar, Sakarya’dan 3 dönem milletvekili olan eski bakanlardan Nuri Bayar’ın kardeşiydi.
BÜYÜK KAPTAN DA DÜĞÜNDEYDİ
Ziya Şengül ise uzun süre sadece Fenerbahçe’de değil, Milli Takım’da da kaptanlık yaptıktan sonra bugün Serhat Ulueren’in moderatörlüğünü yaptığı Telegol programının yorumcuları arasında yer alıyor.
Günün kahramanı Vecdet ile kendisine hayli yakıştırılan Ülkü Hanımın mutluluğu ise halen devam ediyor.
Fotoğrafta yer alan İslam Çupi, Basri Dirimlili ve Ziya Konuk’un (Deve) aramızdan ayrılışı yıllar oldu.
İşte bu iki fotoğraftan yola çıkarak, boşaltalım istedik nostaljik duygular içerisinde filemiz’i bir kez daha bu pazarda sizler için. Ölenlere rahmet kalanlara selam olsun diyerek...