Unkapanı meydan projesi, bir başlamış bir bitmemiş proje. Proje içerisinde oturma bölümleri, ağaçlık alanlar, peyzaj düzenlemesi ve yeraltı tuvaletlerin yer alacağı bir düzenleme diye ilan edildi. Daha önce toplu taşıma durağı olarak kullanılan ve kötü görüntü oluşturan meydan, bu projeyle vatandaşların mola alanı olacak şekilde tasarlandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce “Meydanlar bir şehrin vitrini, kültürel izlerinin yansıması, toplumun bir araya geldiği yerlerdir. Şehircilik anlayışımızda da medeniyet tasavvurumuzda da insanların nefes aldığı mekânlar geçmişten günümüze özel bir öneme sahip olmuştur. Tarihi Uzunçarşı’nın kimliği ile uyuşacak, hemşerilerimizin günlük yaşamlarında nefes alacağı Unkapanı Meydan’ında dönüşüm için düğmeye bastık. Projemizi hazırladık. Yaklaşık bin 500 metrekarelik alanda yeni bir meydan ve yer altı şadırvanı inşa edeceğiz. İnşallah kısa süre içerisinde ihaleye çıkacak ve derhal çalışmalarımızı başlatacağız. Hayırlı olsun” diyerek projenin tanıtımını yapmıştı ve yaklaşık üzerinden iki yıl gibi bir süre geçti.

Bir türlü başlayıp ta bitirilemeyen proje için bölge esnafından haklı feryat yükselmekte. Neredeyse 2 yıldır bitmeyen Unkapanı Meydan projesi çevre esnafını çileden çıkardı. Meydanın aydınlatmasının olmadığını ve etrafı açıldıktan sonra 4 ay geçmesine rağmen bir çivi bile çakılmadığını ifade eden Unkapanı esnafı meydan projesinin bir an önce bitmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş, Unkapanı Meydan’ında esnafın sorunlarını dinlemiş ve konuya ilişkin açıklamasında “Sakarya Büyükşehir tarafından 24.07.2020 tarihinde ihale edilen Unkapanı Meydan’ında yapılan işi kontrol ettik, 6 ay içerisinde bitirileceği söylenen meydan projesi tam 1 yılı aşkın bitirilemedi. Bu gidişle aylar sonra belki bitirilebilir.

Niye acaba?

Para bitmiştir. 2- Para bitmiştir. 3- Para bitmiştir.

Esnaf mağdur, minibüsçüler mağdur, en önemlisi halk mağdur. Bu işi bir an önce bitirin de vatandaş mağdur olmasın. Paranız yoksa niye ihaleye çıkıyorsunuz.” Diyerek tepkisini dile getirmiş ve haklı bir uyarıda bulunmuştu.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Unkapanı Meydan projesi ile ilgili konuşan CHP Sakarya İl Başkanı Ecevit Keleş’e ateş püskürmüş. Yüce “Madem paran yok ihaleye neden çıktın” diyen Keleş’e “Allah Allah. Benim paramın hesabını sen mi yapıyorsun, sen mi biliyorsun. Ben attığım her adımın hesabını bilen programlayan ciddi mühendisim. Yılların proje adımıyım” diyerek karşılık vermişti.

Yüce bu sert ve öfkeli sözlerini Eylül ayı belediye meclisi toplantısında dile getirmişti. Çok öfkeliydi, deyim yerinde ise çılgına dönmüştü. Kontrolünü yitirmiş, haklılığını anlatmaya çalışıyordu.

Her iki açıklamanın ve tartışmanın da üzerinden aylar geçti, maalesef geçen bu süre zarfında Unkapanı Meydan projesinde en ufak bir değişiklik ve çalışma gözlemlenemedi. Bölge esnafının haklı feryadı bir türlü dindirilemedi. Alışılagelmiş ihale yöntemi ve proje çalışması tanıklığından öte bir durum yok. Az sayıda hayata geçirilen tüm projelerin yaşadığı süreç ve akıbet yaşanmakta. Henüz vaktiyle başlayıp biten proje örneğimiz yok.

Erenler Topça Köprülü kavşak uzun süre bölge esnafının mağduriyetine yol açtı, inşaatına başlanılan ancak bir türlü sonlandırılamayan proje, Atatürk Sanayi esnafının eylemleri ve haklı itirazlarına tanıklık etmiştik. Hatırlanacaktır ilan edilen tarihten çok ama çok uzun süre sonra hizmete sunuldu. Kademeli kullanım sağlandı, projenin tam anlamıyla açıldığı tarih henüz tazeliğini korumakta.

Benzeri durumu SGK Köprülü kavşak düzenlemesinde de yaşadık. Bir türlü bitirilemeyen çileli durum yaşandı. Bölge esnafı haklı eylemler ile sesini duyurmaya çalıştı, akıbet farklı değildi. Uzun süreli mağduriyet ve kademeli açılış burada da yaşandı.

Her projenin ortak tarafı önce bölge esnafın mağduriyeti sonrasında ise mağduriyet ağının genişlemesi ile sonlandırılan çalışmalar.

Unkapanı Meydan projesi için yeni bir start veridi, geçtiğimiz günlerde çalışmalara yeniden başlanarak projenin en kısa sürede tamamlanması hedeflenmekte türünden açıklama geldi.

Son olur, aksaklık yaşanmadan düzenleme sonlandırılır. Unkapanı esnafı meydan düzenlenmesi beklentisinden vaz geçmiş, eski haline rıza gösterir haldeler. Bir an evvel var olan çirkin görüntünün sonlandırılarak, doğal akışına terk edilmesini bekliyorlar ticari yaşamın.