Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Akademik Yükselme ve Bilim İnsanı Ödülleri Töreni SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Prof. Dr. Nevzat Kor Salonu’nda gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Biliyoruz ki akademisyenlik her şeyden önce bir sevdadır veya iyi akademisyen olmanın ön koşulu tıpkı annenin çocuğuna karşı durumu gibi şartsız üretme ve biteviye verici olmadır” dedi.

AR-GE UYUMU YÜKSEK MEZUNLAR
Prof. Dr. Savaşan, bu yıl başlatılan ‘Öğrenci Ar-Ge Uyumu’nun ülkemize SAÜ’nün kalkınma önceliklerine destek çabasının en somut adımlarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu modelle öğrencilerimizi Ar-Ge projeleri ile proje yürütücüsü hocalarımızla eşleştiriyor ve Ar-Ge kültürü kazanmış, daha fazla laboratuvar tozu yutmuş, daha fazla Ar-Ge donanımı kazanmış mezun vermeyi hedefliyoruz” dedi.

‘SOSYAL TRANSKRİPT TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU’
Yine Sakarya Üniversitesinin markası olan ‘Sosyal Transkript’ uygulamasını söyleyen Prof. Dr. Savaşan, “Şu anda birçok üniversite bu modeli SAÜ’den alıp uygulamaya başladı. Sosyal transkriptle öğrencilerimizin sosyal, kültürel, sportif ve teknik faaliyetlerini kayıt altına alıyoruz.

Böylece öğrencilerimiz akademik transkriptlerinin yanında liderlik ve takım üyesi olma kapasitelerini gösteren sosyal transkript de alabilmekte; günümüz rekabetçi iş gücü piyasasında avantaj elde etmektedirler” dedi.

SAÜ 20 BİLİM DALINDA İLK 10’DA
Sakarya Üniversitesinin önceliklerinin ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda olduğunun altını çizen Rektör Savaşan, TÜBİTAK yetkinlik analizi raporuna göre SAÜ, enerji depolama, siber güvenlik ve elektrikli ve hibrit araç teknolojilerinde Türkiye’nin ilk 5 ila ilk 3 üniversitesinden biridir.

Ortadoğu Çalışmaları, İslam Ekonomisi ve Finansı, Osmanlı Araştırmaları, Diaspora çalışmaları ve Türk Dünyası Araştırmaları sosyal alanlarda SAÜ markasını öne çıkaran alanlardır. SAÜ 20 bilim alanında Türkiye’nin ilk 10’unda veya ilk 20’sindedir” ifadelerini kullandı.

“EN YÜKSEK ATIF ALAN İKİNCİ ÜNİVERSİTEYİZ”
SAÜ’nün indeksli yayın sayısının her yıl artmasına dikkat çeken Prof. Dr. Savaşan, 2018’de 770 olan yayın sayımız bu yılsonu itibariyle bin 100’e yaklaşacaktır. Yaklaşık %35’lik bir artış üniversitemiz için yüz akıdır. Öğretim elemanı başına düşen indeksli yayında 0,31’lerden 0,53’lere artış kaydettik. Atıf sayısı 8 bin 500’lerden yaklaşık ikiye katlanarak 15 binlere ulaşmıştır.

Yine gururla ifade ederim ki %1’lik dilime giren dergilerdeki yayın sayısı bakımından şu anda Türkiye 3’üncüsü, yüzde 10’luk dilime giren dergilerde ise Türkiye 17’ncisiyiz.

Yayın kalitesini göstermesi bakımından bir diğer istatistik H-İndeksidir. Türkiye sıralamasında 30’lardan 2020’de beşinciliğe şu anda ise Türkiye 2’nciliğe yükselmiş durumdayız. Yine yüksek atıf alan makale sıralamasında Türkiye’de 24’üncü sırada iken 2’nciliğe yükseldik. Hocalarıma teşekkür ederim” diye konuştu.

“ÖĞRENCİ TOPLULUKLARIMIZ TÜRKİYE’DE 2’NCİ SIRADA”
SAÜ’nün kurum olarak ve öğrencileriyle sosyal sorumluluk ve öğrenci toplulukları alanında Türkiye’nin ilk sıralarında olduğunu hatırlatan Savaşan, “Gururla ifade etmek isterim ki, SAÜ, öğrenci topluluğu sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci üniversitesidir.

SAÜ 456 projeyle sosyal sorumluluk alanında ikinci; toplamda 434 Ar-Ge projesi ile ve uluslararası fon destekli 59 proje ile beşinci, kamu kurumları ile yürütülen proje sayısı bakımından yedinci; uluslararası öğrenci ve hoca değişimleri alanında sırasıyla on dördüncü ve on beşincidir.

Verilen sertifika sayısı bakımından sekizinci; öğrenciye kariyer desteği bakımından dördüncü üniversitedir” ifadelerini kullandı.

MARİFET İLTİFATA TABİDİR
Rektörümüz konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: Sayın valim, değerli misafirlerimiz, kıymetli hocalarımız, Bugün SAÜ Bilim insanı ödüllerini takdim edeceğiz. Marifet iltifata tabidir. Akademisyenlerimizin fark oluşturma çabasını yönetim olarak görme sorumluluğumuz var. Bu yüzden 2019’dan bu tarafa bölümlere ve akademisyenlerimize yayın faaliyetleri konusunda bilgilendirme yapıyor; performansı ortalamanın üzerinde olanlara teşekkür ediyoruz. Bu ödüllere maddi katkı sunan Sn. Haşim Gürdamar, Sn. Hakan Koçak’a ve SAÜ Vakfına teşekkür ederim.”

BAŞKAN YÜCE, SEZAİ KARAKOÇ’U ANDI
SAÜ Akademik Yükselme ve Bilim Ödülleri Töreni’ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, konuşmasına üstat Sezai Karakoç’u rahmetle anıp üstadın Mona Roza şiirini okuyarak başladı. Aynı zamanda 140 dönüm arazi üzerinde Geyve ilçesinde yapımına başlanan Sezai Karakoç Mona Roza Gül Bahçesi’nin üstadın göremeden vefat ettiği için de burukluk yaşadıklarını dile getirdi.

“HER ZAMAN BİLİME İHTİYAÇ VAR”
Başkan Yüce, “Esasında iklimler değişti, coğrafya değişti, hayatı kolaylaştıran ekipmanlar değişti, insana dair hak ve adalet kavramları değişti. Fakat biyolojik olarak insan aynı insan. Hala dünyayı beş duyumuzla algılıyoruz. Aynı duygusal tepkileri veriyoruz. Aynı temel gıdalarla besleniyoruz. Aynı gündelik ihtiyaçlarla yaşıyoruz. Buradan bakıldığında bilgiye duyduğumuz ihtiyaç da aynı. Bilmeye ve bilgiye duyduğumuz bu ihtiyacı akademik seviyedeki çalışmalarla karşılamak ve güvenilir yöntemlerle elde edilen güvenilir sonuçları insanoğluyla paylaşmak için gayret gösteren hocalarımıza şükran borçluyuz. Her birinize ayrı ayrı başarılar diliyorum. Sakarya Üniversitesi Bilim, Sanat ve Genç Bilim İnsanı Ödül töreninin hayırlı olmasını diliyor, sizleri saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

KATILANLAR
Tören, Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Bölge Adliye Başkanı Nuri Koçer ve Serdivan Kaymakamı Ali Candan başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ve ailelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.SONER KİRAZ

SAÜ Bilim İnsanı Ödülü almaya hak kazanan Doç. Dr. Mücahit Aydın’a ödüllerini takdim eden Başkan Yüce, tüm öğretim görevlilerine başarılar diled

Editör: Haber Merkezi