İnsan umuduna en çok ne zaman sarılır? En umutsuz olduğunda, çaresiz hissettiğinde ve elinden bir şey gelmediğinde. Acaba neden kötü zamanlar yaşadığımızda umutlu olurken güzel anlar yaşarken hiç umuttan bahsetmeyiz? Umut çaresizin oksijeni gibidir. İnsanın ayakta kalabilmesi için tutunduğu dalıdır. Güzel anları yaşarken bir dala tutunmak zorunda değilizdir, zaten ferah ferah nefes alırız bu yüzdendir ki bu güzel duyguyu sadece kötü zamanlarda hissederiz. Umut, bir şeylerin iyi gideceğine, düzeleceğine, olumlu şeyler olacağına olan inançtır.

Umut dediğimizde akla ilk olarak bunlar gelir. Kötü zamanlarda ki insanlar için tutunacak dalken güzel anlarda ki umut insanı nereye götürür acaba? Umut her daim insana olumlu çağrışımlar yapar. Başarılı olan insanı daha başarılı yapar çünkü insan umuduna inanır. Ve insan inandığı şeyi er ya da geç başarır.

Bazen sonuç istediğimiz gibi de olmayabilir. Hayal kırıklığına da uğrayabiliriz, bizi hayal kırıklığına uğratan şey bazen de yine umuttur. Umut bittiğinde eylem de durur, eylem durduğunda hayat durur, insan nefes alamaz. İşte nefes alamadığımız anda yine tek oksijenimiz, kendimize ve umudumuza olan inancımızdır.

Umut, amaçlara giden yoldaki motivasyondur. Umutlu insanlar amaçlarına ulaşma konusunda daha özgüvenlidirler. Yaşamdaki anlam arayışımızda önemli rol oynar. Herkesin bu dünyaya bir geliş amacı vardır. İnsanlar bunu ararken yaptıkları işlerde umutsuz olsalardı ilk denemede ben bunu yapamıyorum deselerdi acaba dünya şu anki bilinç düzeyinde olabilir miydi?

Umutlu olmanın tersi umutsuzluk değil korkaklıktır! Korkak insan kendi hayatına sahip çıkamayan insandır. Ruhsal rahatsızlıkların çoğunun sebeplerinden biridir umutsuzluk. Umutsuzluk içinde isteksizlik ve amaçsızlık barındırır. Amacı olmayan insanı hayat oradan oraya savurur durur, kaybolur insan.  

Bu yüzden insan düştüğünde değil vazgeçtiğinde kaybetmiş olur. Amaçlarımızdan ve hayallerimizden vazgeçmemeliyiz. Umutla ve inatla onların peşlerinden gidip önce kendimize ve umutlarımıza inanmalıyız. Başarılı insanların iki gücü hayal etmek ve umut etmek…