Sinop, Bartın ve Kastamonu'da sel felaketi …

Sinop, Bartın ve Kastamonu'yu sel vurdu. Çok sayıda evi su bastı, araçlarda büyük hasar meydana geldi.

Bartın’ın Ulus İlçesi’ne bağlı Kumluca ve Abdipaşa Belediyesi ve çevre köylerde başlayan aşırı yağış dere taşmalarına neden oldu.

Karadeniz Bölgesi'nde devam eden aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kayması sebebiyle Kastamonu'da 60, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetti. Böylece felakette toplam can kaybı 70'e yükseldi.

AFAD, Karadeniz Bölgesinde yaşanan felaket ilişkin son bilgililer paylaştı. Buna göre sel nedeniyle Kastamonu'da 60, Sinop'ta 9, Bartın'da 1 kişi hayatını kaybetti.

İklim değişikliği, hem sebepleri hem sonuçları bakımından ekonomik, siyasi, sosyal ve toplumsal yapılarla doğrudan ilişkili.

Bireylerin, sivil toplum örgütlerinin, uluslararası şirketlerin, uluslararası örgütlerin ve nihai olarak insanların birlikte sorumluluk üstlenmeleri elzem.

Kimse üzerine düşen sorumluluktan kaçamaz..

İklim değişiklikleri, aşırı sıcaklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli kasırga ve fırtınalar gibi aşırı hava olayları kuraklık, yangın, sel ve benzeri afetlerin sıklık ve şiddetinin artmasına neden oluyor.

Son yirmi yılda belirginleştiği üzere, insanlığın doğaya yönelik yıkım ve tahribatının karşılığı olarak sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarına ve afetlere tanıklık ediyoruz.

Ülkemizde,

Son aylarda ve günlerde iklim değişikliği kaynaklı aşırı yağış ve şiddetli rüzgarların yol açtığı sel felaketlerinde de artış gözleniyor.

Dere yataklarına yapılan konutların, yerleşim alanlarının tekrar gözden geçirilip düzenlenmesi,

Dere yataklarının olağan akış alanlarına tekrar bırakılması, doğayla barışık insan modelinin benimsenmesi gerekmektedir.

Aşırı yağışların neden olduğu sel felaketleri ülkemizi de vurdu. Rize ve Artvin’de meydana gelen sel felaketi heyelan ile birlikte can kayıplarına yol açarken, birçok kişinin bölgeden tahliye edilmesi gerekti.

Tüm bu felaketler mali kayıplara da neden olmakta.

Yaşanan sel felaketleri can kayıplarına ve evlerin hasar ve yıkımına yol açmasının yanı sıra boru hatlarını, enerji nakil ve dağıtım hatlarını ve ayrıca ulaşım altyapılarını da içeren pek çok alanda çok büyük ekonomik maliyetler yaratıyor.

Ne yazık ki durumun bu örneklerle sınırlı kalmayacağı ve benzeri afetlerin artarak devam edeceği bilim insanları tarafından sıklıkla dile getiriliyor.

Devletimize Müteşekkiriz…

AFAD'dan yapılan son açıklamada bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, 4365 personel, 540 araç, 32 ambulans ve 1 helikopter ‘in çalışmalara yardım ettiğini biliyoruz.

Kastamonu, Çankırı, Karabük, Çorum, Amasya, Sakarya, Zonguldak, Düzce, İstanbul, Kayseri, Diyarbakır AFAD il Müdürlüklerinden 60 personel, 4 dalgıç, 5 bot, 9 araç, 11 motopomp ile daha önce Rize’de görevlendirilen 27 personel, 2 bot ve 9 araç bölgeye sevk edilip canla başla, fedakarca çalışmalara katkı sunduklarını gözlemliyoruz.

Ege bölgesinde başlayan ve ülke gündemini meşgul eden yangınlar, ardından Karadeniz’deki sel felaketleri ve can kayıpları bize, bir kez daha,

Ülkemizin doğal afet kuşağında bir ülke olduğu gerçeğini hatırlatmıştır.

Acilen ,

Afet öncesi eğitim ve bilinçli toplum modeline geçiş yapmalıyız.

Belli oldu ki,

Bundan sonra afetlerin biri bitecek biri başlayacak.

Tek çare afet öncesi eğitim ve afetle mücadele bilincinin tüm bireylere öğretilmesi, toplumun doğayla barışık yaşamasının alışkanlık/mecburiyet olduğunu idrak etmemiz gerektiğidir.

Ülkemizde oluşan afetler sonrası,

Devletimizin ve kurumlarının hızlı bir şekilde pozisyon almaları, anında müdahale eden hale gelmesi taktire şayan bir durumdur.

Afet organizasyon becerisi, AFAD’ı bir kez daha çok önemli kurumlar sıralamasında,

Bir numaraya taşımıştır.

Sorumlu Bakanından, Genel müdürüne, İl Müdürlerinden, kahraman erlerine kadar ülke olarak şükranlarımızı sunuyorum.

İyi ki varsınız, varlığınız daim olsun…

Selam ve Dua İle

Ne Zaman İnsan Oluruz

’’bizim olmayana el uzatmadığımızda’’