SOSYAL GELİŞİM FAALİYETİ
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, boşanmada iştirak nafakası miktarı belirlenirken müşterek çocuğun zorunlu eğitiminin yanı sıra spor, resim, müzik ve sanat gibi sosyal gelişimini sağlayacak nitelikteki faaliyetlerinin de gözetilmesi gerektiğine karar verdi. Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihat haline gelen kararına göre, İstanbul'da tek çocuklu çift boşandı. Velayeti anneye verilen çocuk için babadan iştirak nafakası bağlandı.

Çocuğun velayeti kendisinde bulunan anne, 2 yıl sonra iştirak nafakasının artırımı istemiyle dava açtı. Boşanma sonrası 2011'de aylık 400 lira iştirak nafakasına hükmedildiğini, kararın kesinleştiği 2013'te nafakanın 480 liraya çıktığını belirten anne, altı yaşındaki çocuğunun piyano, dans ve benzeri faaliyetleri nedeniyle masraflarının arttığını ileri sürerek, nafakanın aylık bin 500 liraya yükseltilmesini istedi.

YEREL MAHKEME ZORUNLU İHTİYAÇTAN SAYMADI
Davaya bakan yerel mahkeme, 480 lira olan iştirak nafakasının dava tarihi 2015'ten itibaren aylık 500 liraya çıkarılmasına ve her yıl TÜİK tarafından yayımlanan yıllık ÜFE artış oranı esas alınmak suretiyle arttırılmasına karar verdi. Yerel mahkemenin kararında "müşterek çocuğun servis ve etüt ücreti dışında piyano, dans gibi kurslarının zorunlu ihtiyaçlardan sayılmadığı, bu nedenle nafaka ihtiyacı belirlenirken değerlendirilmesinin mümkün olmadığı"na yer verildi.

KARAR TEMYİZ EDİLDİ
Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Dairenin gerekçesinde boşanma kararı ile velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorunda olduğu, nafaka miktarının çocuğun ihtiyaçları ile ana ve babanın hayat koşulları ve ödeme güçlerine göre belirlendiği vurgulandı.

Gerekçede durumun değişmesi halinde hakimin nafaka miktarını yeniden belirleyeceği veya nafakayı kaldırabileceği kaydedildi.

Editör: Haber Merkezi