Kocaeli Büyükşehir Belediyesi külliyetli miktarda su çekmeye başladı Sapanca Gölü’nden…
İlin suyunu temin eden Yuvacık Barajı’nda su seviyesi alarm vermeye başlayınca, yüzünü Sapanca Gölü’ne çeviren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü yanında, yıllardır gölün suyunu emen TÜPRAŞ da aynı hızla su tüketmeye devam ediyor…
Sapanca Gölü de yakında S.O.S. vermeye başlar…
Gazetemiz yazarlarından Yiğit Ateş, hafta başında köşesinde, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında birinciliği alan TÜPRAŞ’dan yola çıkarak son derece önemli bir konuya parmak basmış.
Diyor ki,
“Gölün suyunu kullanmaktan bıkmayan bunun yanı sıra 7 yıldır bu şehrin suyunu kullanırken elini cebine dahi sokmayan Tüpraş’tan bahsediyorum. Bu firma net satış rakamları ile ülkenin en büyük şirketi seçildi. Tebrik ediyoruz etmesine de işyerlerinin tonunu 5,71 liradan aldığı Sapanca Gölünün suyunu bu şirket 7 yıldır hiç para ödemeden kullanıyor. Yani Sakarya olarak bizim de bu birincilikte katkımız büyük. Hani çorbada tuzu olmak vardır ya biz de farkına varmadan suyu oluvermişiz.
Haberi okuduktan sonra inanın göle bakmaya bile utandığımı rahatlıkla söyleyebilirim. Bu doğa harikası, bizlere bu kadar güzel imkânlar sunarken onu çok yoruyoruz ve arkamıza bile bakmadan tüketiyoruz. Bakın şu an gölün suyunda yüksek miktarda bakır, çinko, civa, kadmiyum, yağ ve deterjan var. Demir ve kurşunun her noktada sınırı geçtiği saptanmış. İyiye gitmiyoruz anlayacağınız. Bu güzelim değere sahip çıkamıyoruz. Bu güne kadar Tüpraş’ın kullandığı su onun olsun. Geriye dönük ödemede yapmasın. Fakat lütfen kullanacağı suyu körfezden alsın. Benim gölüme artık dokunmasın.”
Yiğit Ateş böyle derken, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş, Hızırilyas Tepesi’ndeki içmesuyu arıtma tesisinin analiz raporlarını internet sitesinden düzenli olarak yayınladığından yola çıkarak, akıtılan suyun dünya standartlarının çok üstünde ve gönül rahatlığıyla içilebilir olduğunu söylüyordu.
Eğer kuraklık devam ederse ve TÜPRAŞ ile Kocaeli Belediyesi yüklenirse Sapanca Gölü’ne böyle biperva, bırakın içmeyi, gün gelir yüzümüzü yıkayama dahi su bulamayız.
Onun için diyoruz ki, SASKİ ve çelebi başkanına özelleşen ve kazancı ile ülkenin en büyük şirketi haline gelen TÜPRAŞ’ı sıkıştırın ya suyumuzu almasınlar ya da artık bedelini ödesinler.