Haftaya Cuma günü yani 12 Haziran’da başlayacak Süper Lig maçları öncesi Kovid-19 salgını nedeniyle alınacak tedbirlere yönelik Türkiye Futbol Federasyonu, Türkiye Spor Yazarları Derneği’ne önemli görevler yüklemiş bulunuyor…

TSYD Genel Merkezinden temsilciliğimize gelen bildiride maçlar öncesi uyulması gereken şartlar açıklanıyor.

İlimiz spor medyasınca herhangi bir yanlışlığa yer verilmemesi ve bu doğrultuda hareket edilmesi inancıyla sizinle paylaşayım istedim…

“TFF Sağlık Tedbirleri kontrolünde yapılması gereken yeni dönem çalışmalarımız;

TC Sağlık Bakanlığının önerisiyle hazırlanan talimatnameye göre, akredite olan her spor basın mensubu müsabakadan 2 gün önce Covid-19 testine tabi tutulacak.

Testi pozitif çıkan veya testi yaptırmayanlar maçlarda görev yapamayacak. Test sonuçları her maç günü saat 11.00'de TSYD görevlisi tarafından TFF Sağlık Tedbirleri Kontrolörüne teslim edilecek.

Test sonuçları neticesinde salgın hastalığı geçirmekte olanlar ile test yaptırmayanların derhal akreditasyonu ilgili kuruluş tarafından iptal ettirilir, stadyuma alınmaz ve müsabakada görev yapamazlar.

TC Sağlık Bakanlığının önerisiyle müsabakalarda görev yapacak basın mensubu sayısına da kısıtlama getirildi.

TFF talimatnamesine göre basın tribününde 10 muhabir, saha içinde de 12 foto muhabiri görev yapabilecek. (foto muhabiri kontenjanında oynanan iki takıma 1’er kontenjan verilmek zorundadır)

Basın tribünündeki medya sayısı, önemli kabul edilen bazı müsabakalarda iki katına çıkartılabilecek. Bu kişiler her zamanki gibi TSYD tarafından belirlenecek.

Futbol Federasyonu talimatnamesinde basınla ilgili diğer kararlar şöyle:

1.     Müsabaka öncesi, sırası ve sonrasında sahada Foto Muhabiri ve Yayıncı Kuruluş kameramanları dışında medya mensubu bulunamaz. Müsabakaya akredite olan medya mensupları sadece Basın Tribünü alanlarını kullanabilir. Yayıncı kuruluş görevlileri tribündeki görev alanlarında görev yapabilir.

2.     Basın Tribünü’nde sosyal mesafe kuralı gözetilerek TSYD görevlisi tarafından oturma düzeni sağlanacak olup kişiler arasında 3 koltuk boşluk bırakılacak şekilde ve arka sıradaki oturma düzeni arada bir sıra boş bırakılmak suretiyle ön sıraya göre çaprazlama olarak oturmalıdır.

3.     Saha içinde görev yapan foto muhabirleri sadece kale arkası ve tribünde Ek-2’de bulunan Stadyum Yerleşim Planı’nda gösterilen şekilde görev yapacaklardır. Foto muhabirleri ev sahibi kulübün sorumluluğu ve gözetiminde, 4 korner direği ile kale direkleri arasında en az 1,5 (bir buçuk) metre aralıklarla konumlanacaktır. Gerekli kontrol müsabaka boyunca müsabakada görevli olan TFF temsilcileri tarafından sağlanır.

4.     Basın toplantıları sadece Türkiye genelinde temsilcilik ve bürosu bulunan ulusal ajans muhabirleri (AA – İHA – DHA)  ve yayıncı kuruluş kameramanının katılımı ile yapılır. Müsabakaya akredite olmuş muhabirlerin soruları Basın toplantısı başlamadan önce TSYD görevlisi aracılığı ile ilgili takım medya sorumlusuna iletilir. Basın toplantılarından sadece yayıncı kuruluş görüntü alır ve talep eden diğer lisanslı medya kuruluşlarına müsabakanın bitiminden 75 dakika sonra paylaşmak üzere sinyal üretir.

5.     Müsabakalarda yapılacak olan röportaj ve basın toplantılarında medya mensupları ile arada en az 1,5 (bir buçuk) metre mesafe bırakılması ve mikrofonlarda kılıf ve mikrofon çubuğu kullanılması zorunludur.

6.     Müsabaka sonu Karma Alan (Mixed-Zone) uygulaması ve röportajları yapılmaz.

7.     Basın Çalışma Odası ile Foto Muhabirleri Çalışma Odası maç sonu kullanılmaz.

8.     Müsabaka öncesinde yayıncı kuruluş tarafından yayıncı kuruluş yorumcusu ile gerçekleştirilen saha içi röportajları yapılmaz, ancak bu röportajlar istenirse tribünde yapılabilir.

12.   Maç Anlatım Odası, Radyo Anlatım Odası, Panoramik Stüdyo vb. stadyumlardaki kapalı medya alanlarında masa, sandalye ve oturma düzeni sosyal mesafeye uygun şekilde oluşturulur.

13.   Asansörler mümkün olduğu sürece kullanılmamalı, kullanılması halinde sosyal mesafeye uygun olarak en az sayıda kişinin kullanması sağlanmalıdır.

14.   Stadyuma girecek  tüm kişilerin ev sahibi kulüp tarafından belirlenecek sağlık görevlileri aracılığı ile kulak yolundan tek kullanımlık uç aracılığı ile ateş ölçümü yapılacak. Ateşi 37,8 derece ve üzerinde olanlar stadyuma alınmayacak.

15.   Kısıtlama nedeniyle, bir maça aynı şirketler bünyesindeki medya organlarından taleplerin karşılanabilmesi adına kurumunuza  1 muhabir 1 Foto muhabirine yardımcı olabiliyoruz.

16.   Ayrıca akreditasyon müracaatlarının hafta başında en geç Salı günü saat 15.00’e kadar TSYD ye bildirilmesini rica ediyoruz.

17.   COVID-19 Testinin nerede yapılacağı ve kolaylık sağlanması için TFF ile görüşmelerimiz devam etmektedir. Alınan bilgiler paylaşılacaktır.

18.   Yapılan testlerin süresi de 48 saatle sınırlıdır. Dolayısıyla bir hafta iki maç oynanırsa 2 defa test yaptırılması gerekmektedir.”

Bu doğrultuda hareket edilmesi adına Sakarya spor medyasına kolaylık ve başarı dileğiyle Bizim Bahçe’den “Nilüferler” gidiyor...