TDK sözlüğünde “Top” Birçok spor oyununda kullanılan, türlü büyüklükte, genellikle kauçuktan yapılmış yuvarlak nesne olarak tanımlanmıştır. İnsanların bulduğu önemli bir icattır. Zira onlarca çeşidi ve belki yüzlerce tarzıyla spor alanında kullanılan top masadan sahaya, fileden ele, karadan denize, kumsaldan çime kadar çok geniş bir alanda işlev görmektedir. Sanırım en çok futbol oyununda kullanılan ve dikkat çeken spor aletidir. Top kale ve kaleci tarafından kontrol edilen veya yenilen bir meşin yuvarlak olurken, hüznü veya sevince din, dil, ırk, cins, coğrafya veya fakir zengin ayırımı gözetmeden bir tarafın sevincini ile diğer tarafın hüznünü taşımaktadır. Bedeni ve mali ibadet gibi futbolda bedeni, kalbi ve mali yönüyle beraber bazılarının “Futbolun mabedi (Haşa) diye isimlendirdiği stadyumları ile taraftar ve cemaati olan bir oyunun en önemli nesnesidir. O top ki insandan hızlı koşmakta ve hızıyla ağları delmektedir.

Oyun uğruna bir anlamıyla gazileri ve bir din adamının duasında söylediği gibi şehitleri de olabilmektedir. Cami vaazlarından ve hutbelerinden daha çok ilgiyle izlenilen ve yorumlanan, iktisat açısından mal veya metadır. İspanya’da ki iki futbolcunun formasını giyen çocukları camide görmek mümkündür. Forma aidiyeti ve kutsallığı terli, çamurlu ve kirli olmasıyla itibar görür ve hatıra olarak çerçevelenir. Bir hocadan cübbe istenmez alınsa da hırkada keramet mi var denir, formalar ise imzalanarak yıllara meydan okuyan değeri ile özel olarak saklanırlar.

Uğruna seyahatler yapılan, şans oyunlarıyla birçok iddia ve spor toto adına her an israf veya ekonomi uğrunda harcama yapılan özel bir kalemdir. Sporun aktörleri ise hiçbir ilim adamın ulaşamayacağı maddi ve manevi imkânlara sahip olarak yaşamlarını sürdürürler. Aleyhinde olanların dahi malumat sahibi olduğu gol sevinçleriyle tezahürat yapıldığı, hüzünleriyle taşlama, yangın, kavga ve ölümlerin olduğu ilginç bir oyun yapısıdır.

Sosyal medya ve televizyonlarda spor/futbol vaizlerini ve eleştirmenleri en çok konuşan olduğu yadsınmaz bir gerçektir. Kadınlarında bu alanında yarış içinde oldukları gözlenmektedir. Kısacası topu çekip alsak birçok spor dalı ve özellikle futbol yetim kalacaktır. Hey top sen nelere kadirsin diyesimiz geliyor. FiFA’ya üye olmak BM üye olmaktan daha tercihli ve önceliklidir. Kıbrıs ile Türkiye dahi resmi bir futbol maçı yapamamaktadır. Siyaset üstü denilerek siyasetin çok önemli bir argümanıdır. Centilmenlik denirken mafyanın, kara paranın, şikenin, kulislerin, insan ticaretinin ve birçok gizli ilişkilerin odağında yer almaktadır. Taraftarlarından ve hatta cami imamlarından dahi futbol için para toplanan sadaka kalemlerinden biridir. Dini terminolojinin her isminin kullanıldığı bir alandır.

Acaba cami cemaatinin futbol kulüpleri mi olmalı, belki taraftarları futbolcuları görmeye ve izlemeye camiye sık sık gelirler. Gerçi eskiden bir imam maç seyretse cemaati huzursuz olurken şimdi Diyanet Spor ve kupa maçlarına da da şahit olduk. Neyse şimdilik bu kadar yeter…