TOKİ’nin konut projesi ilk proje başlangıcı olduğundan sanırım vatandaşlar daha çok ilgi gösterdiğini düşünüyorum.

TOKİ Arsa Projesi kapsamında müstakil ve müşterek arsa başvuruları 7 Kasım 2022 tarihinde son bulacak, başvuru bitimine az bir süre kalmış olmasına rağmen karşılaştığım sorulardan hala kafa karışıklığının giderilmediğini düşünüyorum..

Bazı vatandaşlar ise bu arsalara yapacakların evlerin maliyetlerinin ne kadar olacağını bilmedikleri için başvuru yapmak konusunda kararsız kaldıkları kanaatindeyim.

TOKİ tarafından satışa çıkarılan 1 milyon adet arsa iki tip olarak satılıyor. Bu arsalar müstakil arsalar olabildiği gibi müşterek arsalar şeklinde de olabiliyor. Müstakil arsalar 350 – 500 metrekare büyüklüğe sahip olacaklar ve vatandaşlar bu arsalar üzerine en fazla brüt 150 metrekarelik evler inşa edebilecekler. Müşterek arsalarda ise konut inşa sistemi farklı şekilde işleyecek. Çok katlı olacak bu konutlar konut kooperatifi kurularak inşa edilecek. Her iki tip konutun da maliyeti farklı olacak.

Arsa satın alıp TOKİ’den tapu tahsisi yapılan vatandaşlar tapunun kendilerine verildiği günden itibaren 2 yıl içerisinde bu evleri inşa etmek zorunda olacaklar. 2 yılın sonuna gelindiğinde evin inşaatı başlanmamışsa veya kısmen de olsa tamamlanmamışsa arsalar vatandaşlardan geri alınacak. Vatandaşların yaptıkları ödemeler de bazı kesintilerle kendilerine iade edilecek. Bunun için 2 yıl içerisinde evin inşaatını yaptırmak çok kritik olacak.

MÜSTAKİL ARSALARA EV YAPTIRMANIN MALİYETİ NE KADAR?

TOKİ’nin müstakil arsalarına betonarme ev yaptırmayı düşünenler maliyet araştırmalarını yapıyorlar. Bu konuda ortalama maliyetler çıkarılabiliyor. Tüm betonarme yapıların karkas maliyetleri üç aşağı beş yukarı aynı seviyede bulunuyor. Asıl maliyet ise kapı, pencere, parke, boya, seramik, mutfak dolabı gibi çeşitli birimlerin devreye girmesiyle ortaya çıkıyor.

Kullanılan malzemeye göre maliyetler katlanabiliyor. Lüks malzemeler kullanılan bir inşaatta maliyetler ortalamanın çok üzerine çıkabiliyor. Standart malzemelerle yapılacak olan betonarme evlerin metrekare maliyetleri için şu anda 7.000 TL ile 8.000 TL aralığında bir fiyat veriliyor. 100 metrekarelik bir ev ise ortalama 800 – 900 Bin TL maliyetle yapılabiliyor.

TOKİ’nin müşterek arsalarında betonarme ev maliyetleri meselesi biraz ucu açık bir konu oluyor. Ortaklık şeklinde kurulacak bir kooperatif ile bu konutlar inşa edilebilecek. Vatandaşlar bir müteahhit ile de anlaşabilirler evleri kendileri de yapabilecekler. Hatta TOKİ ile de anlaşma yapılıp bu evler inşa edilebilecek. TOKİ’nin sattığı sosyal konutlarda 100 metrekarelik bir konut 950 Bin TL’ye satılıyor. Metrekare toplam inşaat maliyeti 9.500 TL’ye karşılık geliyor. Bundan dolayı müşterek arsalara betonarme ev yaptıracakların en az 900 Bin TL’lik bir maliyeti göze almaları gerekecek.