Kompanzasyon sistemlerinden, asansörlere geniş bir alanda bu ürünler kullanılır. Temel görevi anahtarlama yapmak olan bu ürün, koruma sistemlerinde ana hatlarını oluşturur. Kontaktörler, çalışma şekli olarak rölelere benze de büyük güç ve akımlarda kullanılır. 100 Amper’e kadar bugün kontaktörler kullanılıyor. LS kontaktörler, özellikle yüksek güç ve kesme kapasitesi ile birçok üst seviye uygulama için uygundur.

----

Kontaktörler çalışma şekline göre normalde açık veya normalde kapalı olarak tasarlanır. Yani sinyal geldiğinde, açabilir devreyi ya da tam tersi sinyal geldiğinde devreyi kapatabilir. Kontaktörlerin kullanım alanı bugün o kadar gelişmiştirki, tek kutuplu, 3 kutuplu hatta 4 kutuplu olarak kullanılırlar. İyi bir kontaktörün kontakları kaliteli alaşıma sahiptir. Çünkü gün kontaktör açıp kaparken, yapışabilir ve görevini yerine getiremeyebilir. Bizim önerimiz kontaklarda gümüş ve nikel karışımlar kullanmanızdır. Özellikle kompanzasyon gibi sıklıkla açma kapama olan işlemlerde kaliteli alaşım önemlidir.

 

----

Kontaktörler, bugün en çok motor koruma uygulamalarında termik rölelerde kullanılır. Bu nedenle özellikle kolay ve hızlı bağlantısının yanında üreticinin firmanın termik röle yanında sizlere kontaktör olarak ne önerdiğini ve bağlantısının nasıl yapıldığını iyi anlamak gerekir. Aksi halde ucuz kontaktör alırken, aslında ciddi işçilik maliyetine katlandığımızı görebiliriz. Özellikle yeni hat kurulumlarında kontaktör montajı gizli bir maliyettir. Bunun önüne geçmek için hem yana yana kullanılan hem de dikey montaj yapılan ürünler tercih edilmelidir.

----

Kontaktör alırken bir diğer dikkat edilmesi gereken ve genelde unutulan kontaktörün tükettiği enerjidir. Bu durum genelde ihmal edilir. Ancak 1000 adet kontaktör olan bir tesiste, enerji tüketimi ciddi bir değer alabilir. LS kontaktörler, enerji tasarruflu ürün serilerinde ise bobin olarak DC bir yapı kullanmıştır. Böylece oldukça enerji tüketimi düşük ürün üretmeyi başarmıştır.

 

Özetle kontaktör seçimi oldukça önemli ve birçok alanda değerlendirilmesi gereken bir alanıdır. Kontaktörün bağlantısından, boyutlarına birçok şey oldukça önemlidir. Bu nedenle sizlere önerimiz, ürün seçimi yaparken bu kriterleri göz önünde bulundurmanızdır. Doğru ürün size hem işçilikten hem de görünmeyen giderlerden koruyacaktır.

Kaynak: http://www.saypro.com.tr/lg-kontaktor-secmeniz-icin-5-neden/

Editör: Haber Merkezi