Başta Bitcoin (BTC) olmak üzere, kripto para piyasası son günlerde güzel getiriler sağlıyor. Sağlanan getiriler birçok kişinin kripto para piyasasına kazanmak için girdiğini hesaba katarsak, birçok kişinin Bitcoin’i güvenli liman olarak görmesi, sizlerin Bitcoin üretimi hakkındaki sorularınızı detaylı bir şekilde cevaplandıracağız.

Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin (BTC), 2008 yılında Satoshi Nakamoto isminde bir kişinin veya bir grubun oluşturup piyasaya sürdüğü kripto para birimidir. Satoshi’nin makalesinde kripto para olan Bitcoin’den “Bitcoin: eşler arası ödeme sistemi” olarak bahsedilir. Yani Bitcoin kripto paradan ziyade, kişiler arası (P2P) ödemeleri üçüncü parti kuruluşların sunduğu güven hizmetine ihtiyaç olmadan varlık transferinin gerçekleştirilebileceği protokoldür. Bitcoin ise o protokolün ödeme aracı olduğunu söyleyebiliriz.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin, blockchain teknolojisi kullandığı için çalışma prensibi blockchain ile aynıdır. Bitcoin için ilk olarak bir işlem gerçekleştirmek istersiniz ve işlemi gerçekleştirmek için işleminizi onaylarsınız. Sonrasında işleminizi farkeden bilgisayarlar sizin işleminizi onaylanması için ağa duyurur. Üçüncü adımda ise işleminiz, ağda çalışan mutabakat algoritmaları tarafından onaylanır. İşleminiz onaylandıktan sonra blokların çıkarılması için diğer işlemlerle beraber sizin işleminiz kronolojik bir sırada sıralanır. Blok çıkarılıp zincire eklendikten sonra işleminiz başarıyla gerçekleşir ve işlem detayları, ağdaki herkes tarafından görülebilir.

Bitcoin hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için Bitcoin haber, analiz ve yorumlarını takip edebilirsiniz. Öte yandan kripto para haber ve rehberleri de diğer kripto paraların çalışma mantığını kavramak ve fırsatları yakalamak açısından faydalı olabilir.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin üretimi, iş ispatı (PoW) algoritması kullanarak blokların çıkarılması karşılığı ödül verilecek şekilde gerçekleşir. Blokların çıkarılması ise sunulan matematiksel problemlerin bilgisayarların hesaplama gücü kullanarak çözülmesi aracılığıyla gerçekleşir. Bloklar çıkarıldığı zaman zincire eklenmelerinden hemen sonra yeni problemlerin çözümü için daha fazla hesaplama gücü gerekir ve süreç bu şekilde devam eder. Bitcoin’de ise, her 210.000 bloklta ödüller yarılanır ve son bloğun 2140 yılında çıkarılarak toplam arzın 21 milyon BTC’ye ulaşması bekleniyor.

CPU Kullanarak Bitcoin Üretimi

Bitcoin’in ilk zamanlarında bilgisayarlara Bitcoin yazılımı yükleyip Bitcoin cüzdanı kurulduğu zaman, Bitcoin madenciliği kolayca gerçekleştirilebilirdi. Bitcoin ağındaki madencilik işlemleri, başta Satoshi Nakamoto olmak üzere Hal Finney ve başka kişiler olmak üzere bilgisayarlarında Bitcoin ağını yükleyip madencilik işlemlerini gerçekleştirdiler. Ama Bitcoin işlemleri arttıkça blokların artması sonucu başta depolama olmak üzere hesaplama gücü artık Bitcoin çıkarmak için yetersiz olmaya başladı. Eğer CPU kaynaklarınızı kullanarak Bitcoin çıkarmak isterseniz, bilgisayarınıza Bitcoin ağını yüklemek, sonrasında Bitcoin Miner uygulamasını indirmek ve son olarak cüzdanınızı tanımlamanız gerekir.

GPU Kullanarak Bitcoin Üretimi

Bitcoin’de GPU madenciliği, CPU üzerinden gerçekleşen madencilik aktivitesinin verimsizleşmesi ve karlılığının azalması sonucu ortaya çıkmış çözümlerden birisidir. GPU madenciliğinde ise bilgisayarınıza GPU madencilik kartı alarak alt yapınızı hazır olur. Sonrasında Bitcoin defterini ve Bitcoin madencilik yazılımı yükleyip Bitcoin cüzdanınızı tanımladıktan sonra Bitcoin çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Madencilik Havuzları Üzerinden Bitcoin Üretimi

Bitcoin’de madencilik faaliyetlerinin sadece CPU veya GPU kullanılarak tek başına çıkarılamayacağı anlaşıldıktan sonra, kullanıcılar kendi aralarında anlaşarak madencilik havuzlarını kurmaya başladılar. Madencilik havuzları sayesinde kullanıcılar kendi cihazlarının hesaplama güçlerini birleştirerek Bitcoin madenciliği yaptılar. Ama bunun karşılığında kullanıcılar blok ödülünün tamamını değil, aksine madencilik faaliyetlerine katkıları oranıyla ödüllendirildiler. Madencilik havuzlarında madencilik aktivitelerini gerçekleştirmek için ilk olarak Bitcoin forumlarında madencilik havuzlarını aramaya başlayın. Sonradan seçtiğiniz madencilik havuzuna tıklayın ve sonrasında havuzda hesap açın. Havuzda hesabı açtıktan sonra bilgisayara yüklediğiniz Bitcoin cüzdanını tanımlayın. Bu işlemlerden sonra madencilik havuzuna bağlanıp madencilik işlemlerini başlat butonuna tıklayarak madencilik faaliyetlerine katkıda bulunabilirsiniz. Ama madencilik havuzuna kayıt olmadan önce havuzu detaylı bir şekilde araştırmanız, kötü niyetli kişilerin hesaplama gücünüzü kullanarak Bitcoin kazanmalarının önüne geçmeniz için etkili bir yöntem olacaktır.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği, Bitcoin madenciliğinin CPU ve GPU cihazlarıyla etkin bir şekilde yapılamamasından dolayı, insanların madencilik aktivitelerine katılması için bulut kaynaklarını kullanan şirketlerin gerçekleştirdiği aktivitelerdir. Bu şirketler, sizler için farklı planlar sunarak yapacağınız ödeme karşılığı sizlere belli miktar BTC ödeme yapacağınız şekilde sözleşme imzalar. Şirketler kendi maliyetleri ve karlarını kattıktan sonra, hesaplama güçleriyle orantılı sizlere sunduğu planlara oranla ödemeleri gerçekleştirir. Kontratlar ise 1 aylık süre başlangıç olmak üzere 2 yıla kadar sürecek plan satın almanızı isterler. Fiyatlar ise 5.000 ABD dolarına kadar ulaşır. Sizler de şirketin sunduğu sözleşmelerden birini imzaladıktan sonra Bitcoin cüzdanınızı paylaştıktan sonra, şirket ile anlaştığınız plana göre size maliyetlerini ve karını üstüne koyarak sizlere vadettiği Bitcoin’lerinizi cüzdanınıza aktarır. Ama madencilik havuzları gibi bulut madenciliği gerçekleştiren şirketlerde de belli başlı sıkıntılar duruyor. Özellikle bulut madenciliği gerçekleştiren şirketler, kullanıcılardan işlem ücretleri alarak sadece kendilerine Bitcoin sağlamak için dolandırıcılık gerçekleştirebilirler. Veya bulut madenciliği sağlayan şirketler, kullanıcılardan ücretleri aldıktan sonra aniden kaybolabilirler. Bu yüzden kullanıcılar, bulut madenciliğine katılmadan önce sözleşme şartlarını ve şirketleri iyi bir şekilde araştırmaları sayesinde kötü durumlardan kendilerini koruyabilecek konumda olurlar.

ASIC Madenciliği

ASIC madenciliği, GPU madenciliğinin yükselen hesaplama gücü ihtiyacına cevap verme ihtiyacından dolayı doğdu. İlk olarak madencilik aktivitelerinin gerçekleştirilebilmesi için özel olarak üretilen bilgisayarlarla gerekir. ASIC cihazları ise, yüksek hesaplama güçleri sayesinde Bitcoin bloklarını diğer cihazlardan daha hızlı bir şekilde çıkartır. ASIC cihazları üzerinden madencilik gerçekleştirmek için internetten ASIC cihazını alıp elektrik kaynağına bağlamanız gerekir. Sonrasında cihaza yüklenmiş olan Bitcoin yazılımları sayesinde cihazınızı cüzdanınıza tanıttıktan sonra madencilik aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz. Eğer isterseniz, yüklü miktarda ASIC cihazları alarak madencilik tesisi açabilirsiniz.

Madencilik Tesisi Açmak

Madencilik tesisleri, bir depo içinde yüksek miktarda madencilik cihazları ile kar elde etmek amacıyla gerçekleştirilen aktivitelere denir. Madencilik tesisi açmanız için bir depo içinde cihazların devamlı soğutulması, devamlı gerçekleşecek üretim faaliyetlerinden sonucu gelecek elektrik faturaları, cihazların yenilenme işlemleri ve personel maliyetleri açısından son derece maliyetli işlemlerdir.

Editör: Haber Merkezi