Enerjide hedeflenen verimlilik düzeyinin sağlanabilmesi adına ilgili kanun kapsamında;

  • Ticari ve Hizmet Binaları (Otel. AVM. Hastane. iş Merkezi. Okul vb): Toplam inşaat alanı 20.000 m² ve üzeri veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan binalar.
  • Kamu Binaları: Toplam inşaat alanı en az 10.000 m² veya yıllık enerji tüketimi en az 250 TEP olan binalar.
  • Sanayi Tesisleri: Yıllık enerji tüketimi 1000 TEP ve üzeri olan endüstriyel işletmeler.

için enerji yöneticisi bulundurma zorunluluğu getirilmiştir.

Enerji yöneticisi en genel haliyle; kurum ve kuruluşlarda enerji verimliliğine yönelik alınması gereken aksiyonları planlayan, oluşturduğu planı uygulayan ve enerji tüketimindeki değişimleri kanunda belirtilen periyotlarla raporlandıran sorumludur.

Enerjide Verimlilik Nasıl Sağlanır?

Enerji, hayatımızın her alanında karşımıza çıkan bir kavramdır ve yüksek teknolojiyle üretim yapan tesislerden en basit metabolik faaliyetlere kadar her iş için enerjiye ihtiyaç duyulur.

İşletmelerde, konutlarda ya da kamuda, enerji tüketiminde verimliliğin artırılarak ülke ve birey ekonomisine katkı sağlanması, detaycı ve bütüncül bir yaklaşım ile mümkündür çünkü enerji çoğu zaman sistem içerisinde durmadan form değiştiren ve çeşitli teknik ekipman aracılığıyla akışı takip edilmesi gereken bir kavramdır.

İşletmede kullanılan ekipmanların kalibrasyon ayarlarının kontrol edilerek enerji tüketim miktalarındaki olası verimsizliklerin tespit edilmesi ve giderilmesi, enerji akışındaki kayıpların doğru analizler ile ortadan kaldırılması, atık enerjinin geri kazanımı adına sistemin ihtiyaç duyduğu sürecin organize edilmesi, ısı yalıtım performansının gözden geçirilerek gerekli görülen noktalarda yalıtım organizasyonu yapılması ve sistemin bütünün detaycı bir analizle gözden geçirilerek enerji akışındaki aksaklıkların tespit edilmesi sonucunda enerjide verimlilik sağlanır ve “Daha az enerji, daha yüksek performans” hedefi yakalanarak çevre ve bütçe dostu bir politika izlenir.

Enerji Verimliliğinde Neden Sehatek?

Enerji kavramının başat rol oynadığı endüstriyel işletmelere 10 yıldır kesintisiz danışmanlık hizmeti sunan ve kazandığı tecrübeyi sürekli gelişim felsefesi ve sistematik süreç yönetimi ile harmanlayarak teknik bilgi ve beceri noktasında sektörün en yetkin insan kaynaklarını organize eden Sehatek, yalnızca işletmelerde değil konutlarda ve sosyal hayatın yer aldığı tüm yapılarda EVD (enerji verimliliği danışmanlığı) hizmeti verebilecek geniş bir ağa sahiptir.

Sehatek, organize ettiği tüm enerji verimliliği faaliyetlerinde;

“18 Nisan 2007 tarihli ve 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 27 Eki 2011 tarihli 28097 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Enerji Kaynaklarının ve Enerji Kaynaklarında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik”

kapsamına bağlı kalır ve sahip olduğu yetki belgesi ile, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından tescillenen bir danışmanlık kuruluşudur.

Editör: Haber Merkezi