Dünyada yükselen sanal egzersiz trendi Türkiye’de de hem yetişkin hem de çocukların tercihi oluyor. Evde sporu daha eğlenceli ve profesyonel hale getiren sanal egzersiz yardımcıları arasında sosyal paylaşım siteleri, oyun konsolları da yer alıyor. Hareket etmeye teşvik eden uygulamalar, özellikle çocuklar için öneriliyor. Pandemi sürecinde sosyal ve fiziksel hareketi kısıtlanan çocuklar, enerjilerini atamadıklarında stres, öfke gibi sorunları daha fazla yaşıyor. Huzursuzluğun önüne geçmeye yardımcı olan araçlarla hareket edilerek enerji atılıyor, eğlenilerek zaman geçiriliyor.

Çocukların Harekete İhtiyacı Var

Çocuklar, Youtube gibi video paylaşım siteleri üzerinden, mobil uygulamalardan ve Playstation 5 gibi  oyun konsollarından açtıkları egzersiz programları sayesinde hareket ederek evlerini, odalarını oyun alanına dönüştürüyor. Eğlenmek ve hareket etmek odaklı hazırlanan videolar, oyunlar ve programlarda enerji harcamak hedefleniyor. Uzmanlar, çocukların enerji harcamaya ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Enerjisini atamayan çocukların iyi uyuyamayacakları, gergin, huzursuz olabilecekleri ifade ediliyor. Egzersizin bir rutinden ziyade ihtiyaç olduğu söylenirken, sanal egzersiz, psikolojik ve fizyolojik avantajlarla çocukların kendilerini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor. Özellikle ailece yapılan uygulamalarla aile bağları kuvvetlendirilerek kaliteli zaman geçirilebiliyor.

Sanal Egzersiz İçin Hazır Mısınız?

Sanal egzersiz yapmak için büyük bir hazırlık gerekmiyor. Eğer bilgisayar üzerinden bir program takip edilecekse cihazın hazırlanması, ilgili oyun veya spor uygulamalarının açılması yeterli oluyor. Mobil uygulamalar üzerinden spor programları, hedefe yönelik beslenme önerileri, ailenin her üyesi için ayrı hareket yönergeleri bulunabiliyor. Wii, X Box x, Playstation gibi oyun konsolları kullanıcılara hareket anında eşlik ediyor. Egzersiz oyunları, internet üzerinden satın alınarak kolaylıkla oynanıyor. Hareketi teşvik eden oyunlar, çocukları hikayenin bir parçası haline getirerek veya küçük hedeflerle şevklendirerek sporu sevmeyi sağlıyor.

Sanal Egzersizin Faydaları

*Evden çıkmadan, profesyoneller tarafından hazırlanan programlara ulaşılabiliyor.

*Spor, ev konforunda ve hijyeninde yapılıyor.

*Hareketsizlik atılarak sağlıklı yaşama ulaşılabiliyor.

*Kişiler hareketi hayatlarının rutini haline getirdiğinde kendilerini daha enerjik hissediyor.

*Çocukların ihtiyaç duydukları hareket; güvenle, evlerinde sağlanıyor.

*Hem fizyolojik hem de psikolojik rahatlama gerçekleşiyor.

*Hayatında spor düzeni olan kişiler, diledikleri her yerde egzersize devam ederek alışkanlıklarını sürdürebiliyor.

*Ailecek keyifli ve kaliteli zaman geçiriliyor.

*Günün her saati spor saati olabiliyor. Gece 12’de de egzersiz yapabilir veya sabah 5’te de XBox S başında spor için hazır olabilirsiniz.

Evde Hangi Egzersizler Yapılabiliyor?

Zumbadan pilatese, fitnesstan tenise kadar birçok çalışma sanal egzersiz uygulamaları sayesinde yapılabiliyor. Eğer evde ağırlık gereçleri varsa ağırlık çalışmaları da gerçekleştirilebiliyor. Kullanıcılar kullandıkları akıllı saatler vasıtasıyla egzersiz performansını an be an ölçüyor. Online oyun, VR gözlük ve eldeki kumanda kendinizi bir tenis sahasında hissetmenizi sağlıyor. Sanal bir rakiple tenis oynamak, evin salonunu bir kort gibi kullanmak da mümkün oluyor. Dilediğiniz her yere kolaylıkla ulaşmanızı sağlayan online platformlar, güne enerjik başlamanın, kalori yakmanın, ailece spor yapmanın eğlenceli halini evlerinize getiriyor.

Kişiler isterlerse tek seferlik bir antrenman veya uzun süreli bir program hazırlayabiliyor. Kaliteli, yüksek çözünürlüklü grafikler, sanal figürleri gerçekçi kılarken kimi yazılımlarda hareketlere dünyaca ünlü sporcular, sanatçılar, tanınmış antrenörler eşlik ediyor. Oyunlara başlamadan önce bazı uygulamalara beden bilgileri giriliyor, taratılan beden üzerinden programlar size ihtiyacınız olan egzersizi otomatik olarak seçebiliyor. Antrenman tamamlandığında spor salonunda saatlerce çalışılmış gibi verim alınabiliyor, tek kural ise istikrarlı ve sabırlı olmak. Cinsiyet, yaş, beden ölçüleri, kişinin ihtiyaçları üzerinden belirlenen özel öneriler sayesinde, evde fit bir bedene kavuşmak imkansız olmaktan çıkıyor.

Editör: Haber Merkezi