Popüler internet sitelerinin geliştirdiği ‘güvenli e-ticaret’ sitelerinin ödeme platformlarını birebir kopyalayan dolandırıcılar, bu kez de internet alışverişi yapanları ve bankaların ‘kara liste’de olan ancak kredi çekmek isteyen kişileri hedef aldı.

İnternet alışverişi birçok kişi tarafından aktif olarak kullanılmakla birlikte dolandırıcıların da en sevdiği kazanç kapılarından biri haline geldi. Popüler e-ticaret sitelerinin uygulamalarını, yalnızca bir harf değiştirerek birebir kopyalayan dolandırıcılar, dikkatsiz müşterileri tuzağına çekiyor. Ödemeyi yapan müşteri ürünü alamazken bir diğer hedef de bankaların ‘kara listesi’nde olan kişiler. Kredi verilmeyen vatandaşlara ulaşıp ‘size kredi çıkaracağız’ vaadiyle danışmanlık ücreti alan dolandırıcılar, ‘kredi çıkmadı’ deyip aldıkları parayı geri ödemiyorlar.

“HİÇ ŞÜPHELENMEDİM”

Türkiye’nin en büyük e-Ticaret sitelerinin ödeme platformlarını bire bir kopyalayan dolandırıcılar binlerce vatandaşı mağdur etti. İstanbul’da yaşayan ve mağdurlardan biri olan Bertan Şahin “Site aynı şekilde kopyalanmış, hiç şüphelenmedim. 7.400 TL ile telefon alacaktım. Ödemeyi yaptım ancak telefon gelmedi ve beni engelledi. Sonradan fark ettim ki sitenin adında tek harf farklılığı var. Suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

MAĞDUR PARAYI GÖNDERDİKTEN SONRA ANLIYOR

Sosyal medya ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık işlemleri artınca, e-Ticaret siteleri ‘güvenli alışveriş’ için bazı projeler üretti. Örneğin alışveriş yaptığınız anda, ödeme bir havuza düşüyor, ürünü almanız durumunda, verdiğiniz onay ile ödeme karşı tarafa geçiyor. Ancak dolandırıcılar bu tür yöntemleri de alt etmenin yolunu bulmuş durumda. Güvenli ödeme sitelerinin birebir kopyasını yapan dolandırıcılar bu yöntemle birçok kişiyi mağdur ediyor. Türkiye’nin en büyük e-Ticaret platformlarından bazılarının ödeme uygulaması kopyalanmış durumda. Sahte yazılımı yapılan güvenli ödeme platformu A’dan Z’ye aynı şekilde uygulanmış. Dolandırıcılar güvenli ödeme yöntemi ile alışveriş yaparak karşı tarafında da güvenini kazanıyorlar. Mağdur olan kişi ise parayı gönderip eline ürün ulaşmadığı zaman dolandırıldığını anlıyor.

Editör: Haber Merkezi