Haziran ayında konut satışlarının da artmasıyla birlikte gelen sorular hep aynı tapu rayiç bedeli üzerinden satış gösterelim mi?
Aslında bunun tek nedeni her zaman belirttiğim gibi yüksek tapu harç ücreti, insanlar ev alırken örneğin 200.000 TL satış rakamı olan bir evi bu rakam üzerinden hesaplamaları buna emlak hizmet bedeli tapu harcı, döner sermaye bedeli eklendiği zaman, bu soru soruluyor.
Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama yasal olmamakla beraber aynı zamanda vergi cezası gerektiren bir uygulamadır. Tapu harcı hesaplaması için beyan esas alınmakta olup beyanın doğruluğunun yükümlüğü sahibine aittir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bankalar arasında kurulan sistem ile konut kredisi çekerek ev satın alan kişilerin kullanmış oldukları konut kredisi tutarı ile tapuda gösterdikleri harç beyanları karşılaştırılıyor. 
Bakanlığın görevli vergi müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde daha yüksek konut kredisi çekmesine rağmen tapuda daha düşük tutar beyan ederek tapu harcı ödediği tespit edilen taraflara vergi usulsüzlük cezası kesilmekte, aynı zamanda eksik ödenen vergi tutarı da tahsil edilmektedir. Örneğin 200 bin lira konut kredisi kullanarak ev alan bir kişinin tapuda 50 bin lira rayiç bedel üzerinden tapu harcı ödemesi halinde hem eksik kalan 150 bin liralık bölüm için tapu harcı hem de 200 bin lira üzerinden vergi usulsüzlük cezası ödemesi gerekecek. 
TEMMUZ AYI KİRA ARTIŞ ORANI
Haziran ayında enflasyon yüzde 12.62 olarak gerçekleşti. TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına bakıldığında ise yüzde 11.88 rakamı ortaya çıktı.
Böylece kiralara yapılacak artış oranı yüzde 11.88 oldu.
İşte kiraya göre artış oranları:
Eski kira: 1000 lira
Yeni kira: 1118 lira
Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle…