4’nci kez düzenlendi ve bu alanda ilk olma özelliği ile de önemli yer tutmakta, Sakarya PSB Süs Bitkileri Bahçe Sanatları ve Ekipmanları fuarı.

50 bin metrekarelik ve açık alanda düzenlenen fuar, Uluslararası bir boyuta da taşınmış oldu. 200’e yakın katılım gerçekleşti ve birçok ülkeden firmaların katılımı ile Sapanca sektörün merkezi haline döndü.

Remzi Adıyaman’ın özel gayretleri ile Uluslararası nitelik kazandı. Meselenin sevindirici tarafı ise sektörün belirleyeni Sakaryalı firmalarımızın olmasıdır ki her geçen yıl üzerine koyarak yol almakta.

Bunca olumsuzluk içerisinde Adıyaman Sakarya’nın süs bitki ve peyzaj alanında markalaşmasında ki katkısı yadsınamaz. İmkânsızlıklar içerisinde önemli bir çalışma başarılmıştır.

Uluslararası nitelikte fuar düzenliyorsunuz ancak buna alt yapınız uygun değil, geçici düzenekte ve maalesef kalıcı fuar alanınız yok.

Geçtiğimiz yıllarda Sanayi ve Ticaret Fuarı düzenlenirdi Şeker Fabrikası’nın bahçesinde, göçebe fuar geleneğimiz eskilere dayanır, yeni bir durum değil.

Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği Sakarya Bilim, Teknoloji, Eğitim ve Kariyer Günleri (SABİTEK) fuarı düzenlenmişti, yine Şeker Fabrikası Tesislerinde.

SASİAD Sakarya Sanayici ve İş Adamları Derneği tarafından EXPO Sakarya Ticaret ve Sanayi Günleri Fuarı kent meydanında düzenlenmişti.

Fuar geleneğimiz var ama bunu uygun alt yapımız yok.

12 ay hizmet üretecek, örnek nitelikte ve ürün tanıtımını özendirecek, Uluslararası boyut kazanmış bir fuar alanına ihtiyacımız kaçınılmaz.

Sakarya’da birçok sektörde fuar düzenlenebilir, Pazar payının en önemli unsurudur fuar alanları. Özellikle son yıllarda sanayi de yatırımın içeriği düşünüldüğünde, öncülük yapabilecek durumdayız.

Her fırsatta dile getirilen batı ve geri kalmışlığı düşünüldüğünde (Batı bizi kıskanıyor) fuarların önemini ve sağladığı katkıyı görmek mümkün.

Fuarlar kuşkusuz çok önemli, yeni ürünlerin ve teknolojik gelişmelerin sergilendiği ve ilk elden Pazar payını tayin eden fonksiyonel alanlardır.

Fuarlar sayesinde Pazar payı artmış ve belirleyen olmuş birçok batı kenti örneği ortada duruyor.

Çok uzağa gitmeye gerek yok, son günlerde sıkıştığımız da müracaat ettiğimiz bir yol var, Kocaeli ile kendimizi kıyaslamak.

Her kategori de oldukça gerilerinde kaldığımız gerçeğini taraflı-tarafsız her kesim kabul eder. 12 ay hizmet veren kalıcı Fuar alanı tarihçesi arada ki farkı ortaya koyuyor.

Dönemin İzmit belediye başkanı Leyla Atakan’ın (CHP’li) öncülüğünde 2 Nisan 1969 yılında başlayan Körfezde ki bataklık alan doldurulur ve 28 Haziran 1969 günü fuarın şimdiki yeri olan 35 bin metrekarelik alanda Kocaeli Sanayi Sergisi açılır.

1966 yılında ilk adımı atılan ve bugünlere gelen Kocaeli Fuarı 50 yılı aşkın hizmet vermeye devam ediyor, hepimizin çocukluğunun izidir Fuar alanı ve lunapark.

Süs bitki ve peyzaj sektöründe elde ettiğimiz öncülüğü, Pazar payında ki patronluğumuz yanlış tutum ile elimizden kayacak gibi endişeler taşımaktayım.

Onun içindir ki tez elden kalıcı ve modern Fuar merkezine ihtiyacımız var.

Uzun yıllardır üzerinde yazılır, temel eksiklikler tespitinde her dönem yerini almıştır modern fuar alanı ve kültür sitesi ancak gel gör ki bugüne dek bu sözler karşılık bulmadı.

Her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bu dönem fırsata dönüştürülmeli, özellikle süs bitki ve peyzaj fuarını gördükten sonra, kaybedilecek zaman olmadığı ortada iken.

Remzi Adıyaman’ın emeklerini zayi etmeyin, hiç değilse !!!

Göçebe fuar kültüründen bir an evvel kurtulalım.