Dini anlamda birçok anlamı var, hem Kur’an’ı Kerim de hem de hadislerde. Şükretmek konusunu dini anlamdan çıkararak yazma fikri oldukça farklı geldi bana, olabilir mi derken bir sürü soru çıktı karşıma düşünürken. Diyebilirsiniz ki şükretmeyi dinden ayrı olarak nasıl düşüneceğiz? Elbette ki ayrı düşünemeyiz, dini bir yazı yazmak zaten benim haddime değil. Ben bu konu günlük hayatımız da nerede nasıl ne zaman kullanıyoruz? İçselleştiriyor muyuz? Gerçekten samimi bir şekilde mi şükür ediyoruz diye sormak ve üzerinde konuşmak istedim.

Şükür etmek nedir? Arapça şkr kökünden gelen şukr "teşekkür etme, minnet duyma, övme, yüceltme" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcüktür.

Şükür, nimeti değil, nimeti vereni görmektir. Şükürdeki kusurun farkında olmakta şükürdür. Verilen nimetlere layık olmadığın halde verildiğini düşünmek kusurunun farkında olmaktır. Şükür sadece verilene minnet etmek için değildir. Bazen verilmediği içinde şükür ederiz, Allah’ın kusurlarımızı örtmesine de şükrederiz.

Peki neden şükretmeliyiz?

Herkesin şükredeceği şey kendi hayatına göre değişir elbette ama hepimizin öncelikle her daim sağlığımız için şükretmesi gerekir. Amacımız varolan sağlımızı korumak için. Şükretmenin en büyük sırlarından biri şükrettiğin şeyin sana çoğalarak geri dönmesidir. İşte cevabımız bu, şükrettiğimiz şeyin daha çok olması için şükretmeliyiz.

Şükür bize neler kazandırır?

Sabır ve teslimiyet duygularını içselleştirmemizi sağlar. Yalnızlık duygumuzu alır götürür. Yalnızlık duygusunun oluşturduğu boşluğu doldurur. Umut verir. Umudu olan insana azim verir. Azimle çalışma gücü olan herşeyin üstesinden gelebileceğine inanır, inanan insan başarılı olur. Bu şekilde başarıya sahip olan insan daha çok şükreder, hem yaratıcısına hem de kendisine inanır. İnanmak başarmanın yarısıysa şükretmek tamamıdır.

 

Bilinçli şükrediyor muyuz?

Şükrederken bilinçli miyiz? Ne için şükrettiğimizi biliyor muyuz? Şükretmenin hayatta ki yeri hakkında hiç düşündük mü? Çoğunun cevabı hayır. Bir çok dini kalıp gibi bu da kulaktan dolma hayatımızın içinde ama bir o kadar dışında, yüzeysel kalmış ibadetlerden biri. Bu konuda hem kendimizi hem de çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz.

Sadece maddi kazanca mı şükredilir?

Biz genelde maddi kazanç için dua ettiğimizden, bir kazanç sağladığımızda sadece onun için şükrediyoruz. Sonra da sanıyoruz ki sadece para, mal, mülk için şükredilir. Ama şükür bana göre özellikle manevi zenginlik için edilir. Manevi zenginliğin varsa her şeyin vardır zaten.

Mutluluğun şükürle ilgisi var mıdır?

Kesinlikle vardır. Şükür içinde teslimiyeti barındırır dedik, teslimiyette güveni barındırır. Bir işi çok güvendiğimiz birine teslim ettiğimizde kafamız rahat huzurlu olmaz mıyız? E mutlulukta huzurlu olmaktır. Son zamanlarda psikologların, yazarların, doktorların katıldığı televizyon programlarında mutluluk üzerine çok konuşuluyor ve mutluluk-şükür ilişkisinin insan psikolojisi üzerine çok olumlu konuşmaları var. Parayla ilişkisi içinse mutluluğu kısa vadede getiriyor ama uzun vadede çözüm değil.

Aza bile şükreden varken, bolluk içindeki neden şükretmez acaba? Doyumsuz olduğumuzdan ve elimizdekinin kıymetini bilmediğimizden şükretmiyoruz galiba. İnsan zavallısı hem doyumsuz hem nankör olabiliyor bazen. Ama sonuç şu ki çoğu zaman bilmediğimizden kaynaklanıyor. Bilgisizliğimiz kibrimizi besliyor. Daha çok şey öğrenmek, okumak, şükretmek, nimeti değil onu vereni görmek, tanıyabilmek dileğiyle…