Söz, söylendiği manada kullanılıyorsa HAKİKAT olur.
Söz kendi manasından başka bir mana için söylenmişse ve kendi manasında kullanılmasında bir mani varsa MECAZ olur.
Söz bir şey in hakiki manasıyla değil de  hakiki mananın aksi ile ifade ediliyorsa  o söze KİNAYE  denir.
KİNAYEnİn yeni modeli  DEĞİNMECE .
Yani uydurulur da bu kadar mı basit olur .Konuşma lisanında beni anlayabildiğim. Değinmek ,bir konuyu anlatırken başka bir misalden bahisle asıl konunun kuvvetlendirilmesi olur.
Mesela ODUN kelimesi yakılacak  şey manasında kullanılıyorsa HAKİKAT olur.
Şayet bu kelime ile bir kimsenin kalın kafalı , zarafetten uzak ve habersiz olduğunu anlatmak istiyorsak bu MECAZ olur .
Hakaret anlamında ODUN kelimesi kullanılırsa Kinaye  yani yeni modeli ile değinmece olur. Ben birine hakiki manasında odun dediğim zaman açıklaması etrafın olaya nasıl baktığı ile alakalı oluyor.
Kimi hakikat kimi mecaz kimi değinmece tarzında görebiliir. Biraz araştırayım dedim dil bilgisinde mecazın da birkaç çeşidi var. Kullanma yerindeki farktan dolayı.
ÇÜNKÜ HAKİKİ ANLAMINDA ODUN kelimesi kullanmanın bazen de suç olduğunu görüyoruz.
Bu günlerde insanın aklınla oynayanları gördükten sonra yazayım dedim. Bazıları insanları bu kadar salak görmeleri için sihirli aynaları var da o mu bunları pöh pöh lüyor  Siz çok akıllısınız bilgilisiniz diye.
Anlamadım gitti derler ya işte ondan . Dil bilimcilerden özür dilerim.
Biraz işlerine karıştım. Biraz da  karıştırdım galiba.
Derdim bunlara  bu toplumun büyük bir ekseriyetinin ODUN olmadığını nasıl anlatmamız gerekmektedir. Nasıl düşünmem ,yaşamam ,görmem gerektiğini insanın gözüne soka soka dikte ediyorlar sinirlendim. Biraz bu MİLLETİ tanıyın . Madem yönetmek istiyorsunuz .Lütfen tanıyın. Gördüğün şey durduğun yerle alakalıdır. Gördüğünde sıkıntı var biraz da durduğumuz yeri değiştirip başka bir taraftan bakmaya başla .Lütfen. Sıkıldım artık ODUNLARDAN.
 VE BİZİ ODUN GÖRENLERDEN.