AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç, Sakarya halkı son derece sağduyulu ve siyasete yatkın olduğunu söyleyerek, “Bugün AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanımıza oy veren insanlar gelecekte tarih sayfalarında kendilerini bulacaklar. AK Parti’nin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kaderiyle ülkenin ve dünya üzerinde mazlum coğrafyaların kaderi aynı noktada birleşiyor. Bunu göz ardı etmeyeceklerini düşünüyorum” dedi

İNSANLAR İSTİKRARDAN YANA
Her gün sahadasınız. Çarşı pazar geziyorsunuz. Nasıl insanların AK Parti’ye ilgisi? Sizi nasıl karşılıyorlar?

Her seçimin farklı bir atmosferi var. AK Parti kurulduğunda ben il başkanıydım. O günlerde millet sanki bir kurtarıcı bekliyordu ve Erdoğan kurtarıcı olarak çıktı. 2007 seçimlerinde farklı bir konjonktür vardı ve AK Parti yoluna devam etti. 2007 seçimlerinden sonra e-muhtıra, 367 krizi gibi hadiseler yaşandı ve 2011’de yeniden tek başına iktidar olduk. Bundan sonra ülkede terör olayları başladı, onun akabinde 15 Temmuz oldu, 2015 seçimleri de böyle geçti. Bugüne baktığımızda “AK Parti’yi yenemiyoruz” diyen ve hiç bir araya gelemeyen partiler bir çatı altında birleşti. Dış dünyada da “Sandıkta yenemiyoruz, ekonomi üzerinden gidelim” anlayışı var. Böyle bir konjonktürde seçime gidiyoruz. İnsanlarımız sağduyulu, istikrardan yana, hükümetin devam etmesinden yana. Bunu sahada görüyoruz. Yapmış olduğumuz ziyaretlerde genel kanaat bu yönde.

BÜYÜK BİR SORUN YOK
Vatandaşların istek ve talepleri neler? En çok hangi konuları açıyorlar size?

Sakarya’da gerçekten çok büyük bir problem söz konusu değil. Bütün projeler devam ediyor, bazıları tamamlandı. 1000 yataklı hastanenin projesi bitmek üzere. Bölge Adliye Mahkemesi eylül ayı gibi faaliyete geçecek. Kadın Doğum Hastanesi inşaatı sürüyor. Millet bahçesi için çalışmalar başladı. İlimizde bütün işler rayına girdi ancak hepsinin bir süreci var. Biraz kırsala gittiğimizde belediyelerle ilgili konuları gündeme getiriyorlar, merkezi hükümetle alakalı kayda değer bir sıkıntı ve şikâyet yok. Zaman zaman fındık bölgelerinde biraz sızlanma oluyor, bununla ilgili de Sayın Cumhurbaşkanımız fındıkçıyı mağdur etmeyeceğini açıkladı. Yani şehirde herkesin farklı farklı talepleri oluyor. İş isteyen insanlar oluyor genellikle. Ve özellikle kamuda çalışmayı arzuluyor insanımız. Bunun haricinde çok fazla bir beklenti yok insanlarda.

ADA TRENİ TALEBİ MANTIKLI
Sakarya’nın genel manada bir problemi yok gibi gözüküyor. Halka indiğimizde en büyük talep Ada Treni ile ilgili geliyor. Hatta MHP İl Başkanı Levent Bülbül de geçtiğimiz gün “Treni merkeze getirememek hepimizin ayıbı. Hepimize yazıklar olsun” gibi bir ifade kullandı. Nedir tren konusundaki son durum?

Daha evvel bu işe ilimizde de görev yapmış olan Fatih Turan bey bakıyordu. Kendisine yaptığımız ziyarette bir proje hazırlamasını istedik. Trenin Mithatpaşa’dan sonra yerin altına alınmasıyla ilgili bir proje hazırlandı. Daha sonradan rantabl  görülmediği ya da yüksek maliyet gerektirdiği için bu proje uygulanamadı. TCDD Genel Müdürlüğü “Hemzemin geçitleri kapatıp şehir merkezine gelelim” teklifi yaptı. Bu da trafiğin akışını olumsuz etkiliyor. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin merkezle Mithatpaşa arası için hazırladığı çok güzel bir rekreasyon projesi var. Trafiği zorda bırakmayacak bir çözüm bulunması ve ortak noktada buluşulmalı halinde bu mantıklı talebin yerine getirilebileceğini düşünüyorum.

HERKES SAHADA ÇALIŞIYOR
Ali İhsan Yavuz işi gereği genelde Ankara’da. Kenan Sofuoğlu siyaseten tecrübesiz. Etkili bir seçim kampanyası yürütüldüğünü düşünüyor musunuz?

7 milletvekili adayımız var. Ali İhsan bey Türkiye’de seçimi yönetiyor. Seyrek de olsa geliyor ve çalışmalara katılıyor. 2. sıra adayımız deneyimli bir isim, her zaman sahada. Kenan Sofuoğlu sonuçta bir dünya şampiyonu, defalarca bayrağımızı göndere çektirip İstiklal Marşımızı okutmuş biri. Gençler üzerinde ciddi bir etkisi var. Belki siyasete yeni girdi ama biz kendisinden son derece memnunuz. Gençlik Kolları’yla birlikte sürekli gençlerle buluşuyor, siyasete de bir canlılık katıyor. 4. sıradaki Çiğdem Hanım devamlı sahada, ilişkileri son derece iyi, çok ciddi çalışmalar yapıyor. 5. sıra adayımız Ali İnci’yi çalışma desek bile onu frenleme şansımız yok zaten, olağanüstü çalışkan ve deneyimli bir politikacı. SKM programlarının haricinde de ekstra çalışmalar yapıyor. Ekrem Yüce uzun yıllardır siyasetin içerisinde, hiçbir zaman şehirle ilişkisini koparmamış. Gelir gelmez çalışmalara başladı. 7. sıra adayımız da sahada sonuna kadar mücadele ediyor. Ayrıca sahada sadece milletvekili adaylarımız yok. Bütün belediye başkanlarımız, il ve ilçe teşkilatlarımız, il ve ilçe kadın ve gençlik kolları teşkilatlarımız sürekli sahadalar. 17 teşkilatımız var, bir 17 tane kadın, 17 tane de gençlik kolları teşkilatımız var. 17 belediye başkanımız, 7 milletvekili adayımız var. Topladığınızda hepsine birer program yapsak bu şehirde bugün 75 program olur. Ki gün içinde birden fazla programa gidiyorlar ve 200-250 program gerçekleştiriyoruz bir günde.  Birbirimizle de diyalog halindeyiz. Kardeşlik hukuku içerisinde herkes elinden gelen en iyi performansı ortaya koyuyor.

CUMHURBAŞKANI MEMNUN
Sayın Cumhurbaşkanı şehrimize gerek il kongresine, gerekse mitinge geldi. Nasıl buldu Sakarya’yı? Size ne gibi talimatlar verdi?

Kongreye geldiği zaman da, mitinge geldiği zaman da heyecanlı ve coşkulu bir kalabalık karşıladı Sayın Cumhurbaşkanımızı. Kendisi de bu durumdan çok memnun kaldı. Kendisi hiçbir zaman kolay memnun olmaz, hoşuna gitmeyen durumları ciddi ciddi hissettirir. Bu sefer memnuniyetini bizzat dile getirdi.

SAKARYA’DA NE YOK?
Açıklanan ve bitirilen onca proje ve yatırıma karşılık bilhassa muhalefet partileri “Sakarya iktidar nimetlerinden yeterince faydalanamadı” eleştirilerinde bulunuyor. Nasıl buluyorsunuz bu değerlendirmeyi?

Siyasette zaman zaman böyle hamasi söylemler, sloganvari konuşmalar oluyor. Ben siyasetin içinde oldum olalı böyle toptancı konuşmalar hoşuma gitmez. Bu memlekette bu bakış açısıyla baktığınız zaman zaten hiçbir şey göremezsiniz. Sakarya’da gittiğimiz yerlerde ben tersten bir soru soruyorum: “Sakarya’da olmayan nedir” diye soruyorum. Ne yok Sakarya’da? Bunu sorduğumda da kayda değer bir cevap veremiyorlar. Şayet muhalefet şunlar şunlar yapıldı ama şunlar şunlar eksik gibi somut bir şey ortaya koyarsa yapıcı bir muhalefet yapmış olur. Bugün pırıl pırıl hastanelerde gidip muayene olabiliyor, ameliyat olabiliyor insanlar. Eskiden sabahın köründe sıra almak için kuyruk oluştururlardı. Her şey yapılıyor bu şehirde. Gecikmiş derlerse bir şey diyemem. Bazı yatırımların geciktiği iddialarına bir şey söyleyemem. Her şeyin bir sırası ve süreci var. Adliye sıkışık durumda ve yenisi yapılmalı derlerse doğru derim. Ama onun da yeri belli oldu, projesi yapılıyor. Biten hastaneler de var, çalışması devam eden de var, henüz başlamayan da. Bundan sonra tabii ki büyük projelere ihtiyacımız var artık. Kentsel dönüşüm olabilir, eski yerleşim alanları yeni yerlere taşınabilir. Yaşayan bir şehirde hizmet etmek de kolay değil ayrıca.

BAKAN OLMASI AVANTAJ
Sizce Sakarya’nın bir bakanı olsa işler daha mı hızlı yürür, daha mı çok yatırım gelir? Ayşenur İslam’ın bakanlığı döneminde bu avantajı gördünüz mü?

Bakanımızın olmasının tabii ki bir avantajı olur. Aylarca sürecek işler 5 dakikada halledilebilir. Sayın bakanımızın geçmişte şehrimize çok değerli hizmetleri oldu. Bir bakan şehre her zaman bir ivme kazandırır, süreçleri hızlandırır. Geçmişte böyle olduğunu gördük.

MAKSİMUM OYU ALACAĞIZ
Cumhur İttifakı halk nezdinde tuttu mu? MHP tabanının bütünüyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleyeceğine inanıyor musunuz?

Genel baktığınız zaman Cumhur İttifakı tuttu diyebiliriz. Bizim ittifakımızı ciddi kılan tek bir cumhurbaşkanı adayımızın olmasıdır. Diğer ittifakın her birinin cumhurbaşkanı adayı farklı. Ben burada maksimum oy alacağımızı düşünüyorum ittifak olarak. Cumhurbaşkanımıza da en büyük desteği vereceklerine inanıyorum.

MERMİSİZ SİLAH OLUR MU?
Bilhassa listeye tepkili AK Partililerin “Erdoğan’a oy veririz ama AK Parti’ye vermeyeceğiz” dedikleri ileri sürülüyor. AK Parti tabanında böyle bir kayış söz konusu olabilir mi?

Yeni insanlar, yeni simalar siyasete kazandırılsın diye söyleniyordu bu ama farklı niyetler de vardı. Bugün ben bakıyorum bu söylemler çok azaldı. Münferit olarak söyleyenler çok azınlıkta. Bir insanın eline silah vereceksiniz ama içine mermi vermeyeceksiniz, olacak iş mi! Mermi vermedikten sonra silah ne işe yarar? Sayın Cumhurbaşkanımıza oy verecek olan gönül rahatlığıyla AK Parti’ye de oy versin, bu yeni dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızı güçsüz bırakmasın.

SİYASETTE SEVİYE YAKALADIK
Seviyeli bir yarış var şehirde. Çok şükür kavga gürültü yaşanmadı şimdiye kadar. Bayrak asma kavgası, afiş kavgası falan vuku bulmadı. Bunda Sayın Valimizin süreç öncesi il başkanlarıyla bir araya gelmesi etkili oldu diyebilir miyiz?

Kesinlikle var. Sayın valimiz bizi davet etti. Çok objektif ve adaletli bir insan. Şehirde yıllardır siyaset yapıyoruz, herkes bir tarafa bayrak asıyor, arabalar sesleri sonuna kadar açıp geziyordu. Bir araya geldiğimizde bu şehirde fazla bayrak olmasın, sadece parti teşkilatlarının ve seçim bürolarının önünde bayrak olsun diye anlaştık. Hakikaten de şu ana kadar bu karara uyuldu. İl başkanları ile de zaman zaman görüşüyoruz. İnşallah seçim günü de dâhil olmak üzere bu kardeşlik ve huzur ortamı bozulmaz. Bu seçim Sakarya siyasetini bir tık yukarı çıkardı. Bir seviye yakaladık, inşallah bundan sonraki seçimlerde bunu daha da geliştiririz.

EN YÜKSEK OYU ALACAĞIZ
6-0 sizin döneminizde olmuştu yanlış hatırlamıyorsam. Rekorları seven bir başkansınız. Bu dönem de bir rekor gelir kırılır mı dersiniz? Seçime yönelik tahmininizi alabilir miyiz?

3 Kasım 2002 seçimlerinde 6-0 oldu evet. O gün Genç Parti ülke barajını geçemeyince tüm vekillikler bizim oldu. Bugünkü seçimde de maksimum oranda oy alacağız. 7 milletvekilliği var bugün ama ittifaklar da var. Biz alabileceğimiz en yüksek oyu alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza ise yüzde 75 bandında bir destek verileceği kanaatindeyim.

ÜLKENİN KADERİ
Seçimlere artık 4 gün kaldı. Son olarak radyomuz aracılığıyla vatandaşlara, seçmenlere neler söylemek istersiniz?

Sakarya halkı son derece sağduyulu ve siyasete yatkın. Şunu görüyoruz ki bütün seçimlerde partimize çok ciddi bir destek verdi. 3 Kasım 2002’de 43.8 oy aldık, en son 1 Kasım seçimlerinde 67.6, referandumda da 68.1 oy aldık. 15 senede oyumuzu 25 puan artırmışız bu şehirde. Yani bir taraftan kamu hizmet etmiş, bir taraftan belediyeler hizmet etmiş, teşkilatlarımız milletimizin gönlüne girmiş. 2002’de Türkiye ortalamasının 9 puan üzerindeydik, bugün 17 puan üzerindeyiz. Biz bu manada en önde giden illerdeniz. Vatandaşımızın aynı desteği bu seçimde de vereceklerine inanıyorum. Yeni bir sisteme geçiyoruz, verilecek oylar tarihe geçecek. Bugün AK Parti’ye ve Cumhurbaşkanımıza oy veren insanlar gelecekte tarih sayfalarında kendilerini bulacaklar. AK Parti’nin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın kaderiyle ülkenin ve dünya üzerinde mazlum coğrafyaların kaderi aynı noktada birleşiyor. Bunu göz ardı etmeyeceklerini düşünüyorum.

Editör: Haber Merkezi