GÜNDEMDEKİ KONULAR
AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi ve Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, gündemdeki konulara dair gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Genel Yayın Koordinatörümüz Engin Arapoğlu’na konuşan Milletvekili Üstün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

KONGRE VE MİTİNG
“Sakarya il kongremiz çok güzel bir havada gerçekleşti. Dışarda çok heyecanlı bir kalabalık vardı. Vatandaşımız Cumhurbaşkanımızı çok seviyor, bunu bir kez daha gördük. Kongre salonunda da heyecan ve coşku üst seviyedeydi. Çıkışta Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme imkânımız oldu. Gördüğü manzaradan son derece memnun olduğunu, zaten Sakarya’dan da bunu beklediğini ifade etti.”

OY ORANLARI
“Sakarya’da yüzde 42 oyla başladık, en son 3 Kasım seçimlerinde yüzde 67.5 oy almışız. Artık Sakarya AK Parti’nin sarsılmaz kalelerinden biri seviyesine çıktı. Orta Anadolu’da bu başarı çok yadırganmaz. Ama biz başarılı illerin en batısında yer alan illerdeniz. O bakımdan bu başarının değeri benim gözümde çok çok daha yüksek. Elbette ki hedefimiz ilimizdeki oy oranını daha da yukarılara çıkararak rekorlarımızı yenilemek.”

HASTANE VE ÜNİVERSİTE
“Bin yataklı hastaneyle alakalı 3 Kasım seçimlerinden sonra biraz zorlanmıştık. Ama sonraki aşamada, bilhassa Recep Akdağ’ın Sağlık Bakanı olmasıyla birlikte süreç hızlanmaya başladı. Şimdiki Sağlık Bakanımız Ahmet beyin zamanında da proje hayli mesafe aldı. Biz tüm gelişmelere rağmen bu projenin bir kez de Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkmasını arzu ettik. Çünkü süreçler yürürken her şey başa gelebilir. Sağ olsun kendileri hem bin yataklı hastaneyi, hem de ikinci üniversiteyi konuşma metnine alarak bize büyük bir güç verdi. Her iki proje de Sakarya’nın değerine değer katacak.”

BMC YATIRIMI
“BMC hem Sakarya’ya, hem de Türkiye’ye değer katacak. Bizim en yumuşak karnımız savunma sanayiinde dışa bağımlılıktı. BMC’nin Karasu’daki yatırımı bu bağımlılığı önemli ölçüde azaltacak. Konuşlandığı alan yaklaşık 2 bin 500 dönümlük bir alan. Katarlılar da projenin ortağı olduğu için yabancı sermaye de gelmiş olacak ülkemize ve ilimize. Liman, otobanlar, tren yolu gibi hizmetler bu tür büyük ölçekli projelerin altyapısını hazırladı diyebiliriz.”

YERLİ OTOMOBİL
“Yerli otomobilin ilimizde üretilmesi için de şartları oluşturuyoruz. Ferizli’ye yapılacak olan organize sanayi bölgesinin içerisinde bunun için bin dönümlük bir yer ayıracağız. Arsa var, pazar buraya yakın, liman buraya yakın, yan sanayi var, ustalık var, her şey var burada. Herhalde kar marjını da düşünüp üretim için şehrimizi seçeceklerdir diye düşünüyorum.”

ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
“Sakarya’daki arazilerimiz parçalı ve de küçük ölçekli. Bu nedenle üretim kaybı ortaya çıkıyor. Bu konuda ihalelere çıkıldı ama iptal edildi. Ne zaman toplulaştırma için yola çıktıysak hızlı tren gibi projeler gündeme geldi. Bu proje Dernekkırı ovasından geçiyor. En çok toplulaştırma da bu bölgede. 3. boğaz köprüsünün çevre yolu projesi de toplulaştırma yapılacak bölge üzerinde. Bu tür büyük projelerden dolayı sürekli ertelendi çalışmalar. Ancak Tarım Bakanlığımız bu konuya yeniden el attı. Öncelikle Dernekkırı ve Akova civarında çalışma yapılacak. Bu alanların sulanması için de projeler geliştirilecek. Bu konularda bu yaz yeni gelişmeler yaşanabilir.”

SAKARYA PERSPEKTİFİ
“En son Ferizli ve Söğütlü’de kurulacak OSB’lerle birlikte toplam 10 OSB’miz olacak. 10 olsun, son olsun diyebiliriz. Bizim bir Sakarya perspektifimizi olması lazım. 10, 20, 50 sene sonra nasıl bir Sakarya tahayyül ediyoruz? Şahsen bana sorsanız bu şehir nüfusunu 1,5 milyona sabitlemeli. Bundan fazlası çevreye, tarım arazilerine, ormana baskı oluşturur. Bu şehrin sosyolojisi de oturdu. Bütün Osmanlı unsurlarını içinde barındıran bir şehir burası. Yeni bir göç dalgası ilimizdeki kardeşlik iklimini bozabilir diye endişeliyim. Atalarımız bize tertemiz ormanlar, verimli tarım arazileri, pırıl pırıl bir nehir bırakmışlar. Biz bu nimetlere zarar verirsek mezarda kemiklerimiz sızlar. İleri yıllarda da eğitim sorunları olmayan, herkesin iş bulabildiği, modern ve dinamik bir şehir olmalıyız.”

ERKEN SEÇİM OLUR MU?
“Erken seçim olmaz. Bizim dönemimizde erken seçim kararı neredeyse hiç almadık. Bu politikamız devam ediyor. Erken seçimi gerektirecek bir durum da yok ortada. Çıkarmış olduğumuz uyum kanunlarının uygulanması için de seçimin zamanında yapılması gerekiyor.”

BÜYÜKŞEHİR ADAYI
“Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun aday olması halinde yanında olduğumu defalarca söyledim. Tekrar aday olmak istediğini de açıkladı zaten. Kendisiyle sorunsuz bir seçim geçireceğimizi düşünüyorum. Ülke genelinde yeterince sorunlu ilimiz var. Bizden olmayan iller, büyükşehirler var. Sakarya’da oyumuz da iyi. Anketlerde de sorun görünmüyor. Zeki beyin bütünleştirici ve kapsayıcı bir özelliği de var. Ben kendisinin bir dönem daha göreve devam edeceğini düşünüyorum. “

BAŞKANLAR DEĞİŞİR Mİ?
Üç dönem kuralı gereği üç belediye başkanımız zaten değişecek. Bu kural olağanüstü durumlarda esnetilebiliyor ama ilimizdeki başkanlar için böyle bir durumun gerçekleşeceğini sanmıyorum. Mevcut uygulamalara baktığımızda bu üç belediye başkanın dışında da değişim rüzgârlarının biraz sert eseceğini düşünüyorum.”

MHP İLE İTTİFAK
“Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde MHP ile ittifak yapacağız. Yerelde ise şu anda bir ittifak yok, olabilirliği de zayıf gözüküyor. Yerelde ittifak kurmak zor. AK Parti’nin birçok yerde büyük bir üstünlüğü var. MHP’nin de birkaç ilde üstünlüğü bulunuyor. Doğal olarak bu üstünlüklerini devam ettirmek isteyecekler. Tabanlar ve teşkilatlar arasında belirli bir seviye yakalandı. İki parti arasında yerel seçimlerde sert muhalefet yapılacağını düşünmüyorum.” Engin ARAPOĞLU

Editör: Haber Merkezi