ÇOK FAZLA EVRAK GELİYOR
Ender Serbes, yaptığı açıklamada, muhtarlarla zaman zaman bir araya geldiklerini, son olarak da Serdivan Muhtarlar Derneği Başkanı ve Köprübaşı Muhtarı Fikret Can ile muhtarların sorunları ve çözüm önerilerini konuştuklarını kaydetti. Muhtarların şu andaki en büyük sıkıntısının PTT dağıtıcılarının bıraktıkları resmi tebligatların olduğunu ifade eden Serbes, “Özellikle kalabalık nüfusu olan mahallelerde muhtarlarımıza o kadar çok posta geliyor ki, bu evraklar ile boğuşan muhtarlarımız kendi mahallelerini bile gezmeye zaman bulamadıklarını belirtiyor. Mahallesiyle ilgilenmesi gereken muhtar neredeyse bütün gün mesaisini bu iş için harcıyor.” dedi.

MUHTARLA VATANDAŞ KARŞI KARŞIYA GELİYOR
PTT’nin bıraktığı tebligatlar yüzünden, muhtarlarla vatandaşların zaman zaman karşı karşıya geldiğini de vurgulayan Serbes, bu konudaki şikayetleri şöyle dile getirdi: “PTT görevlisi, kişiyi evde bulamayınca apartman kapısına tebligatın muhtarlıkta olduğunu dair bir haber kağıdı yapıştırıyor. Bu konu bazen suistimal edilebiliyor. PTT memuru apartman içine girip daireye postaları teslim etmek yerine kolaya kaçarak ‘vatandaş evde bulunamadı’ diye bina dışına tebligat yapıştırıp postaları muhtarlıklara bırakıyor. Bazen bu ihbar kağıdı kayboluyor. Ya da vatandaş görmüyor. Vatandaşın gelen tebligattan haberi olmayınca trafik cezaları, mahkeme, icra, ya da başka süreli önemli evrakın zamanı geçiyor. Sonuçta vatandaş bundan zarar görüyor. Bu seferde ‘evrak neden bana ulaştırılmadı’ diye muhtarlarla karşı karşıya geliyor. Bazen de vatandaşa haber kağıdı bırakılıyor ancak evrak muhtarlığa teslim edilmiyor. Bu konuda neresinden bakarsanız bakın muhtarlarımız büyük sıkıntı çekiyor.”

ACİL DÜZENLEME YAPILMALI
Muhtarların bu konuda acil bir düzenleme yapılmasını beklediklerini dile getiren Serbes, yapılan önerileri şöyle sıraladı: “Muhtarlarımız öncelikle PTT’nin dağıtıcı sayısını attırmasını istiyor. Ya da bu tebligatlar ile ilgili muhtarlıklara ödenek ve personel takviyesi yapılmasını talep ediyor. Özellikle trafik cezalarının plaka sahibine SMS, e-posta veya e-devlet gibi dijital yöntemler ile bildirilmesini, bu yükün tamamen kendilerinden alınmasını istiyor. Ayrıca, bir mahallede yaşayan herkesin iletişim bilgisinin muhtarlara verilmesinin vatandaşa daha kolay ulaşılması bakımından faydalı olacağı düşünülüyor.”

FAKİRLİK İLMUHABERİNİ MUHTARLAR VERMEK İSTEMİYOR
Ender Serbes, muhtarların başka bir sıkıntısının da ‘fakirlik ilmühaberi’ olduğuna dikkat çekerek, “Aslında muhtarlar böyle bir görevlerinin ve yeterliliklerinin olmadığını belirtiyorlar. Örneğin barolar gibi bazı kurumlar vatandaşa ücretsiz avukat tahsis etmek için muhtarlıklardan fakirlik belgesi istiyor. Yeni sistemde muhtarlarımız zaten kişilerin gelir ve mal varlığını göremiyor. Dolayısıyla kişinin fakir olup olmadığını gerçek manada bilmiyor. Muhtarlarımız fakirlik ilmühaberinin vatandaşın tüm geliri ve mal varlığını bilen, kayıt altında tutan kurumların vermesini istiyor ve bu konuda vatandaşla karşı karşıya gelmek istemiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi