TAM KAPANMA SAĞLIKLI YÜRÜTÜLEMEDİ
Ender Serbes, yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulamaya konulan tam kapanmanın istenilen sonuca ulaşmadığını ve sağlıklı bir süreç yürütülemediğini ifade etti. Daha kapanmanın başında hangi sektörlerin çalışacağı ve çalışma izinleri konusunda bir kaos yaşandığını dile getiren Serbes, “Tam kapanma için iyi bir planlama yapılmadığı ortaya çıktı. Kapanmadan daha çok küçük esnaflar ve günlük çalıştığı ile geçinenler etkilendi. Ayrıca ilk günler çalışma izinleri konusunda sıkıntılar yaşandı. E-Devlet sistemi çöktü. Tam kapanmanın sonuna yaklaşıyoruz ancak sıkıntılar halen bitmiş değil. Keyfi ve bir takım gereksiz uygulamalarda tartışmalara sebep oldu.” diye konuştu.

TÜKETİCİ VE ÜRETİCİ ZARAR GÖRDÜ
İyi bir planlama yapılmaması sebebiyle, en çok üretici ve tüketicinin bu konuda zarar gördüğünü kaydeden Serbes, şunları kaydetti: “Bu süreçte tüketici de üretici de mağdur oldu. Üretici malını elden çıkaramadı. Tüketici ise gıda tedarikinde yaşanan sıkıntı sebebiyle çarşı pazarda az bulunan ürünleri fahiş fiyata almak zorunda kaldı. Tam kapanmada kurulan semt pazarlarında yeteri kadar ürün olmayınca fiyatlar neredeyse ikiye-üçe katlandı. Daha önce kilosu 1 liradan satılan patates pazarda 2,5-3 liradan satılmaya başlandı. Marketlerde de durum pazardan farklı değildi.”
SOSYAL MESAFE KURALI UYGULANAMADI
Tam kapanmada marketlerin, semt pazarlarının çok kalabalık olduğunu ve sosyal mesafenin uygulanamadığını vurgulayan Serbes, “Cumartesi günü semt pazarlarına izin verilmesi ile kimi semt pazarlarında tezgah önlerinde sıralar oluştu. Kalabalık nüfusu olan semtlerde yeteri kadar sebze-meyve olmaması sebebiyle insanlar bir şeyler almak için tezgahlara hücum etti. Sosyal mesafe unutuldu. Ramazan Bayramı öncesi son olarak kurulan semt pazarları hınca hınç doldu. Marketlerde de durum farklı değildi. Marketlerde de ciddi şekilde yoğunluk vardı ve ne yazık ki sosyal mesafe kuralı uygulanamadı.” şeklinde konuştu.
YEREL YÖNETİMLER İNSİYATİF ALMALI
Pandemi ve tam kapanma sürecinde gıda tedariki ve semt pazarlarının ne kadar önemli olduğunun bir kez daha anlaşıldığının altını çizen Serbes, “Planlamasız ve ani alınan kararlar ile üreticilerin ve tüketicilerin yaşadığı mağduriyetleri gidermek veya minimize edebilmek adına yerel yönetimler devreye girmeli. Maliyetleri ölçüsünde üreticilerden toplanacak gıda ürünleri bu zor dönemde çöpe atılmak yerine, süreçten en çok etkilenen alt gelir grubu vatandaşlarımıza bir vesile dağıtılabilir. Umarım yaşanan bütün bu aksaklıklardan artık bir ders çıkartılır. Aslında hiç zor değil; eğer istişare ve ortak akıl ile süreç işletilebilse en doğru ve etkili kararlar zaten alınır.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi