‘YETERİNCE İNCELEMEMİŞ’
“Eminim söylediklerinin bir kısmına kendisi de inanmıyor” diyen Başkan Taşkent, “Sayın Bülbül’ün bugün yerel basında yer alan cümlelerini şaşkınlıkla okudum. Eminim ki bazı cümlelerine kendisi de inanmıyor. Üzülerek söylüyorum ki Anayasa taslağı esas kendisi tarafından yeterince  incelenmemiş. Yasama organının yetkilerinin sıkıntıya sokulduğunu net olarak söylemeden ‘Yasama organının yetkilerinin sıkıntıya sokulduğu yönünde bir gelişme var mı, yok mu?’ diye sormuş ve ‘Çok rahatlıkla tespit edilebilir’ demiş. Ben Sayın başkanın bir hukukçu olarak bunu rahatlıkla tespit edebileceğine inanıyorum. Biz inceledik Sayın Başkan,belki size yardımcı olabilir” dedi.

TAŞKENT TEK TEK ANLATTI
Taşkent, “Eğer bu anayasa değişiklikleri kabul edilirse, ki sadece sizin yasama konusu cümlelerinizi baz alarak söylüyorum ; Partili Cumhurbaşkanı, Parti Genel Başkanı olarak milletvekili listelerini kendisi yapacak. Cumhurbaşkanı seçimleri yenileyebilecek yani bu kararıyla meclisi feshedebilecek. Cumhurbaşkanı bütçeyi kendisi hazırlayacak. Cumhurbaşkanı kararnameler ile kanun alanını daraltabilecek. Cumhurbaşkanı kanunları veto edebilecek. Parlamenter sistem terk edildiği için, artık TBMM, bakanları denetleyemeyecek. Sorumlulukları olacak, ancak bugünkü gibi değil” ifadelerini kullandı.

‘BU TEK ADAM REJİMİDİR’
“Parlamenter sistem terk edildiği için, TBMM’nin yürütme organını denetlemesi, örneğin, artık bir bakanlar kurulu olmayacağı için ‘gensoru’ verilmesi mümkün olmayacak” diyen Taşkent, “Cumhurbaşkanı yardımcıları TBMM’ye değil, o ‘bir kişiye’ karşı sorumlu olacak. TBMM, şimdi olduğu gibi basit çoğunlukla erken seçim kararı alamayacak. Ancak beşte üç ile bu kararı verebilecek. Evet sayın Bülbül, maalesef Sayın Devlet Bahçeli’nin desteğiyle tek adam rejimi getirilmek isteniyor. Bu net” dedi.

‘BU PARTİ MESELESİ DEĞİL’
Taşkent açıklamalarına şöyle devam etti, “Siz ‘Hayır içerisinde olanlar,15 Temmuz’u organize edenlerdir’ deme gafletinde bulunmuşsunuz. En azından bunu söylerken ‘Hayır’ diyen partililerinizi düşünmediniz mi? 15 Temmuz’u organize edenleri geçmişte kimlerin besleyip, büyüttüğünü benim kadar siz de biliyorsunuz ve bugün onlarla aynı amaç için bu demeci vermek zorunda kalıyorsunuz. Biz CHP olarak bu anayasa değişiklik paketinin ülkeyi geri dönülmez bir girdaba sokacağına inanıyoruz. Bunun bir parti veya kişi meselesi değil, bir memleket meselesi olduğunu daha iyi anlamanız için bu değişiklik paketini özellikle bir hukukçu gözüyle bir kez daha incelemenizi öneriyoruz.”

Editör: Haber Merkezi