Gelecek Partisi Sakarya, Sosyal Politikalardan sorumlu İl Başkan Yardımcısı Buse Çetintaş, özellikle koronavirüs sürecinde, kalabalık cadde ve sokaklarda yürürken sigara içilmemesi gerektiğini belirterek, “Sigara içenin ağzından çıkan duman, yanında ve arkasında yürüyen insanlara rahatsızlık verebiliyor. Özellikle bu pandemi döneminde çok daha dikkatli olmalıyız. Ağzımızdan çıkan dumanla birlikte virüs başka insanlara bulaşabilir.” uyarısında bulundu.

TALEPTE BULUNDULAR

Çetintaş, yaptığı açıklamada, özellikle sigara içmeyen vatandaşların, kalabalık cadde ve sokaklarda yürürken, sigara içilmemesi gerektiği yönünde taleplerinin iletilmesi ve seslerinin duyulması yönünde kendilerinden yardım istediklerini söyledi. Kendilerinin de bu talebi dile getirdiklerini ifade eden Çetintaş, zaten sigaranın insan sağlığına olan zararlarını anlatmaya bile gerek olmadığını vurguladı. Çetintaş, “Düşünün kalabalık bir cadde ya da sokakta yürüyorsunuz. Kalabalık yüzünden sosyal mesafeyi de koruyamıyorsunuz. Önünüzdeki insan maskesini indirmiş sigara içiyor. Sigarayı içine çekip dumanı üflediği zaman, o duman doğrudan yanından ve arkasından yürüyen insanların ağızına , burnuna gidiyor. Sigara dumanına maruz kalan insanlar tedirgin oluyor. Bu konuda sigara içmeyen vatandaşlarımızdan yoğun şikayet alıyoruz. Sigara dumanı ile birlikte virüsün havaya yayılabileceği yönünde tedirginlik yaşıyorlar.” bilgisini verdi.

YÜRÜYEREK DEĞİL, UYGUN BİR YERDE DURARAK SİGARA İÇİLMELİ

Sigara içenlerin sigarayı bırakmak istediklerini hep duyduklarını ancak bir çoğunun bunda başarılı olamadığına dikkat çeken Çetintaş, sigara içenlerin en azından başkalarının sağlığını tehlikeye atmamaları konusunda hassas olmaya çağırdı. Çetintaş, “Eminim sigara içenlerde bu durumdan rahatsızlık duyuyorlardır. Bu sebeple yürüyerek değil de, belki kalabalık olmayan bir köşede durup sigara içebilirler. Daha sonra yollarına devam edebilirler. Bu şekilde en azından başkalarına zarar vermemiş olurlar. Sigara içenlerin de içmeyenlerinde yakınları sokağa çıkıyor. Kimse bir başkasının sigara dumanına maruz kalmak istemez. Hatta sigara içinler bile başka bir içicinin dumanına maruz kalmayı istemez. Bu konuda daha duyarlı olmalıyız.” şeklinde konuştu.

BİLİM KURULU GÖRÜŞ BEYAN ETMELİ

Bu konuda bilim kurullarının bir görüş beyan etmesinin yararlı olacağını vurgulayan Çetintaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şöyle bir şüphe var. Sokakta başka birisinin sigara dumanına maruz kalan kişi iyi koruyan bir maskesi yoksa dumanı nefes yoluyla içine çekmek zorunda kalabiliyor. Ayrıca duman gözlere de geldiği için virüse maruz kaldı mı? diye düşünebiliyor. Bu konuda bilim kurulu üyeleri ya da Sağlık Bakanlığı bir görüş beyan edebilir. Ayrıca hatırlatmakta fayda var; sigara içen kişiler koronavirüse yakalandıklarında hastalık çok daha ağır seyrediyor. Belki bu dönem sigarayı bırakmaya vesile olabilir. Sağlam bir irade ortaya koyar, bu konuda profesyonel destek alabilirsek sigaradan kurtulmuş oluruz inşallah.”

 

Editör: Haber Merkezi