AK Parti Milletvekili Üstün, “12 Eylül döneminde meclise gelip milletvekillerinin yetkilerini elinden alan danışma meclisi üyeleri, bakanlar kurulunun yetkilerini gasp eden başbakan ve sözde bakanlar” olarak tanımladığı” ve “Sivil generaller” dediği kişilerin de yargılanması gerektiğini söyledi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, referandum ile 12 Eylül darbecilerini yargılamanın önünü açtıklarını, ancak darbenin sivil generallerinin de bu kapsamda yargılanması gerektiğini söyledi.
YARGILAMA YAYGINLAŞMALI
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 12 Eylül 1980 darbesinde parmağı olan sivil generallerin de yargı önüne çıkması gerektiğini bildirdi. 12 Eylül darbesi olunca Türkiye’de çok büyük acılar çekildiğini anlatan Üstün, şöyle konuştu: "Biz, 12 Eylül referandumunda Anayasa değişikliği ile darbecilerin yargılanması önündeki engelleri kaldırdık. Şu anda bu yargılamalar başladı. Yargılamalar darbenin sağ kalan generalleri üzerinden görülmeye devam ediyor. Ben bir hukukçu olarak bu işin daha da yaygınlaşmasını istiyorum. Yani bu kapsamda sivil generallerde yargılanmalıdır. Sivil generallerde yargı önüne çıkarak darbenin hesabını vermelidir” dedi.
SUÇ İŞLEDİLER
Üstün, sivil generalleri, “Meclise gelip milletvekillerinin yetkilerini elinden alan danışma meclisi üyeleri, Bakanlar kurulunun yetkilerini gasp eden başbakan ve sözde bakanlar” olarak tanımladı. Darbenin ardından belediye başkanlarının koltuklarından edildiğini belirten Üstün, sözlerini şöyle tamamladı: "İllerimiz de belediye başkanlarımız bir gecede görevden alınarak yerlerine askerler getirildi. Bu görevlere gelen, seçilmiş iradeyi gasp eden isimlerde yargı önüne çıkmalı. Darbelerin artık önüne geçilmiş olsa da, bunlar da yargılanmalı. Şimdi yarın belediye başkanlarımızın koltuklarına birileri otursa şaşkınlıktan küçük dilimizi yutarız. Ne oluyor deriz. Ancak, bunlar Türkiye’de oldu. Bunlar dolayısıyla birer suçtu ancak bunları hiç kimse konuşmuyor. Yargıç ve savcılar bunu bir cadı avına dönüştürmeyelim diye düşünüyor olabilir.”

Editör: Haber Merkezi