Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, artık Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözülmesi ve mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirterek, “EYT’liler iş bulamıyorlar, evlerine ekmek götüremiyorlar. Hakları olan emekli maaşı alacakları yerde büyük dram yaşıyorlar. Buna artık son verilmeli.” dedi.

EMEKLİ HAKLARI GASP EDİLDİ
Ender Serbes, Bolu Düzce Sakarya (BDS) Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik ile bir araya gelerek EYT mağdurlarının gün geçtikçe zorlaşan yaşam koşulları ve geçim sıkıntıları hakkında konuştuklarını belirtti. Serbes, EYT sorununun Türkiye’nin en büyük kanayan yaralarından biri olmaya devam ettiğini söyledi. 8 Eylül 1999’dan önce, erkekler 25 yıl, kadınlar da 20 yıl çalışma süresi ve 5 bin gün pirim ödemeleri halinde emekli olabildiklerini kaydeden Serbes, ancak 8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren 4447 Sayılı Yasa ile buna bir de yaş şartının eklendiğini hatırlattı. Normal hukuk kurullarında kanunların geriye işletilemeyeceğini, ancak ne yazık ki Türkiye’de işletildiğini dile getiren Serbes, milyonlarca insanın bu şekilde emeklilik haklarının gasp edildiğini vurguladı.

İSTENİRSE KAYNAK BULUNABİLİR
Yapılan söz konusu değişiklikle EYT’lilerin emekli olma tarihlerinin 2 ila 15 yıl kadar kademeli olarak uzatıldığının altını çizen Serbes,” EYT sorunu gündeme geldiğinde iktidar sahipleri hep kaynak olmadığı yönünde mazeretler öne sürdüler. Ancak bu mazeret pek inandırıcı değil. Toplumun büyük kesimini ilgilendirmeyen ve önceliği olmayan çok büyük projelere kaynak bulunabiliyorsa, EYT’liler içinde kaynak bulunabilir. Yeter ki istensin. Bir insanın 2 yıl ila 15 yılını çalmak, bu kadar yıl hak ettiği maaşı vermemek gerçekten büyük bir haksızlık. Büyük bir zulüm. Bu zulüm, bu hukuksuzluk, bu dram artık son bulsun. Birileri devletin birkaç kurumunda çifter çifter maaş alırken, bu insanların açlığa itilmesi gerçekten çok vahim ve insanlık adına utanç verici.” diye konuştu.
İŞ BULAMIYOR, EVLERİNE EKMEK GÖTÜREMİYORLAR
Özellikle 45-50 yaş arasında çok büyük mağduriyet söz konusu olduğunu kaydeden Serbes, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Gençlerin bile iş bulamadığı bu dönemde, bu insanlar yaşlarından dolayı işe alınmıyorlar. EYT’lileri devlet genç diye emekli etmiyor, özel sektörde yaşlı diye işe almıyor. Koronavirüs sebebiyle artık bu insanlar günübirlik işlerde bulamıyor. Evlerine ekmek götüremiyorlar. Mağduriyetin boyutu çok büyük. İntihar edenler oluyor. Aileler dağılıyor. Bu insanlar en temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. En acı yanı da emekliliği hak ettikleri halde maaş alamamaları. Büyük bir hukuksuzluk ve hak gaspı var. Bu konuya artık acilen çözüm bulunmalı. Bu insanların emeklilik hakları kısa sürede bir düzenleme yapılarak çözüme kavuşturulmalı. Yaşadıkları drama son verilmeli.”
GÜCÜ, MAKAMI, MEVKİSİ OLAN HERKES SAHİP ÇIKMALI
Serbes, gücü, makamı, mevkii olan herkesin bu insanların feryadını duymaları gerektiğinin altını çizerek şu çağrıda bulundu: “Özellikle iktidar milletvekilleri, yerel yönetimler, mevkii, makamı olan herkes EYT sorununun çözülmesi konusunda baskı yapmalı. Bu insanların çektiği sıkıntı en üst makamlara iletilmeli. Keşke, her ildeki iktidar ve muhalefet milletvekilleri ve belediye başkanları EYT’lilerin taleplerini hep bir ağızdan Ankara’da dile getirseler bu iş çözülür. Artık bu insanların daha fazla mağduriyet yaşamalarının önüne geçmeliyiz. Bunu yapamazsak büyük vebal altında kalırız.”
 

Editör: Haber Merkezi