15 YILDIR GÜNDEMDE
Ender Serbes, Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Ahmet Şen ve Ahiler Köyü Muhtarı İsmail Dinçer ile birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Şen ve Dinçer’den baraj projesi ile ilgili bilgiler alan Serbes, projenin 15 yıldır gündemde olduğunu ve 3 yıl önce de tamamlanıp ihale aşamasına geldiğini belirtti. Ancak ihalenin bir türlü gerçekleştirilmediğini vurgulayan Serbes, “Ahiler Köyü’nde Papaz Deresi üzerinde DSİ tarafından inşa edilmesi planlanan baraj, bölge için çok önemli. Projenin bütün aşamaları tamamlanmış. Sadece ihaleye çıkması kalmış. Ancak ne yazık ki yüksek maliyet gerekçesiyle ihale yapılmamış.” dedi.

CAZİP SULAMA EK MALİYET GEREKTİRMEYECEK
Baraj projesi hayata geçirildiği taktirde, 13 milyon metreküp su tutma hacmine sahip olacağını ifade eden Serbes, bu barajdan bölgedeki 15 köyünün yaklaşık 20 bin dekar arazisinin suya kavuşacağı kaydetti. Ahiler Barajı’nın önemli bir özelliğinin de cazip sulamaya imkan vermesi olduğunu anlatan Serbes, “Baraj 115 metre yüksekte olduğu için pompa ile su basmaya gerek duymadan araziler cazip bir şekilde sulanabilecek. Bu da çiftçileri elektrik ve mazot gibi ek maliyetten kurtaracak. Baraj arazilerden yüksekte kaldığı için, su kapalı sistem boruların içinden geçerek, sulama motorları, pompalara ihtiyaç duymadan tarlalar, bağlar, bahçeler cazip bir şekilde suya kavuşacak. Ayrıca baraj suyu hem sulama, hem de gerektiğinde içme suyu olarak ta kullanılabilecek. Çağımızın en büyük sıkıntısı kuraklık olması sebebiyle suyumuz da boşa akmayacak.” şeklinde konuştu.

VERİMLİLİK ARTACAK, HEM ÇİFTÇİ HEM SAKARYAMIZ KAZANACAK
Bölgeye ve ülkemize ekonomik alanda büyük değer katacak bir projenin bir an önce ihaleye çıkarılıp hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Serbes, “Proje hayata geçirilirse verimlilik artacak. Bundan hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanacak. Şu anda bu bölgedeki araziler iyi sulanamıyor. 1985 yılında yapılan açık kanallar yeterli gelmiyor ve ömrünü tamamladı. 40 yıllık bu kanallar çiftçilerimizin taleplerine karşılık vermiyor. Bakım ve temizlikleri çok zor. Büyük maliyetler gerekiyor. Çiftçimizde bundan muzdarip oluyor. Ahiler Barajı yapılırsa hem ürünün kalitesi, hem üründe verimlilik artacak. Baraj, bölgeye büyük ekonomik değer katacak.” ifadelerini kullandı.

"SAKARYA İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDİLMELİ"
Bölge için çok önemli olan Ahiler Barajı’nın hayata geçirilmesi için Sakarya milletvekilleri ve etkili tüm isimleri göreve davet eden Serbes, şu çağrıda bulundu: “Sakarya Büyükşehir Belediye Meclisi Üyemiz Ahmet Şen ve Ahiler Köyü Muhtarımız İsmail Dinçer, projenin hayata geçmesi için büyük çaba harcıyorlar. Her platformda bu konuyu gündeme getiriyorlar. Biz de bu projeye destek vermeleri için öncelikle tarım dostu Büyükşehir Belediye Başkanını, Sakarya milletvekillerimizi ve Ankara’da etkili konumda olan tüm Sakaryalıları göreve davet ediyoruz. Parti kimliklerini bir kenara bırakarak Sakarya için bir yumruk olmalıyız. Bu projeyi hep birlikte sahiplenerek çiftçimizin, bölge halkımızın hizmetine sunmalıyız. Çiftçilerimizin ve bölge halkımızın beklentisi bu yönde. Sakarya’nın önünü açacak projeleri ancak birlik ve beraberlik içinde hareket edersek hayata geçirebiliriz.”

Editör: Haber Merkezi