FEDAKARLIK SIRASI DEVLETTE
Ender Serbes, yaptığı açıklamada, pandemi sebebiyle zaten çok zor durumda olan ve günübirlik işlerde çalışarak evine ekmek götürmek için uğraşanlar ile esnafların tam kapanmadan dolayı mağduriyetlerinin daha da artacağını kaydetti. Sağlık konusunun her şeyden önemli olduğunu, ancak insanlarında bir şekilde aç kalmamak için temel ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini vurgulayan Serbes, “Bu süreçte devlet, ‘sosyal bir devlet’ olduğunu göstermeli ve işini, aşını kaybedenlere en az geçineceği kadar destek vermelidir. Bu gün yapılması gereken budur. Bu günler devletin fedakarlık yapma günüdür.” dedi.

ELEKTRİK, SU, DOĞALGAZ VE İNTERNET KESİLMESİN
Serbes, bu süreçte sabit geliri olmayanların elektrik, su, doğalgaz ve internetinin asla kesilmemesi gerektiğinin altını çizerek şu önerilerde bulundu: “Ayrıca esnaflarımızın tüm borçları süresiz şekilde ertelenmeli. Vergi, stopaj, sigorta ve kredi faiz borçları silinmeli. Kredi ödemeleri, ileri tarihlere ötelenmelidir. Hibe krediler verilmelidir. Bankalar ise, vatandaşların kredi kartları ve kredi ödemeleri konusunda esnek davranmalı ve zamanında ödenmeyen borçlarına faiz yükü bindirmemelidir. Bu süreçte ödeme güçlüğü çekenlerin de kredi kartları iptal edilmemeli belli bir süre opsiyon ve yetmediği yerde ek limit tanınmalıdır.”

BELEDİYELERDE DESTEK OLMALI
Sadece Ankara merkezli yardımlar değil, belediyelerinde bu konuda acil devreye girmesi gerektiğini anlatan Serbes, “Başta Büyükşehir ve tüm ilçe belediyelerimizde imkanları ölçüsünde mağdurlara katkıda bulunabilir. Belediye kaynaklarının bir kısmı mağdurlara aktarılabilir. Özellikle mahallelerdeki en alt gelir gurubuna sahip olan vatandaşlara, daha acil yardım ulaştırmak için mahalle muhtarlarımıza özel yetki ve imkanlar verilebilir. Muhtarlıklara erzak ve nakdi ödenek sağlanabilir. Bu ödeneklerle, muhtarlarımız mahallelerindeki gerçek ihtiyaç sahiplerinin öncelikli sıkıntılarını prosedürlere takılmadan giderebilir.” şeklinde konuştu.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
Salgının uzun bir zamandır hayatı olumsuz yönde etkilediğini ve artık esnafların ve günübirlik işlerde çalışarak rızkını kazanmaya çalışanların dayanacak gücü kalmadığının altını çizen Serbes, “Hükümetin kapsayıcı ve gerçekçi bir destek politikası olmadığı için son bir yıldır pandemi süreci özellikle de sabit geliri olmayanları perişan etti. Salgının başlangıcından bu yana kısmı kapanma ve kısıtlamalar da esnafı adeta bitirdi. Verilen cüzi, göstermelik destekler kanayan yaraya merhem olmadı. Mağdurlar birikmişlerini tüketti. Evini, arabasını satarak ayakta kalmaya çalışanlarında artık satacak bir şeyi kalmadı. Günübirlik işlerde yevmiye ile çalışanlar ekmeğinden oldu. Artık bıçak kemiğe dayandı. Sözün bittiği noktadayız. Mağdurların yardım çığlıkları artık duyulmalı.” diye konuştu.

Serbes, bu zor gürleri aşmak için bütün kurumların, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin el ele vererek, bir seferberlik bilinciyle hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi