TOPLANTI
İYİ Parti ve Millet İttifakının Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Uzm. Dr. Cihan Kolip, Tunatan tesislerinde, basın mensupları ile bir araya gelerek, ‘Sakarya’ya İYİ Gelecek’ konsepti ile projelerini açıkladı. Toplantıya CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan ve medya mensupları katıldı.

YÖNETİM ANLAYIŞI
Sakarya’nın 25 yıldır aynı yönetim anlayışı ile yönetildiğini ifade eden Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Bir şehrin yönetimi, insana benzer. Beyin, o şehrin yönetim anlayışıdır. Beyinde bir sorun olursa o şehir felç olur, komaya girer. İşte Sakarya’nın bugünkü durumu budur. Biz her şeye beyinden yani şehir yönetim anlayışından başlayacağız. Önce, Sakaryalıların daha fazla yönetimde söz sahibi olacağı, sorunlarla ilgili doğru teşhislerin konulduğu, doğru projeler ile çözüm yollarının bulunduğu bir yöntem izleyeceğiz” dedi.

DEPREME HAZIRLIK
Sakarya’da 10 bin bina ve 30 binin üzerinde hanenin, deprem sırasında çok büyük risk oluşturduğunun altını çizen Uzm. Dr. Cihan Kolip, “İlk yapacağımız projeler, depremde özellikle büyük risk altında bulunan 30 bin hanenin, kentsel dönüşüm ile daha güvenli hale getirilmesidir. Burada yaşayan 150 binin üzerindeki hemşehrimizin can güvenlikleri büyük tehlike altındadır.” Dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel Dönüşüm projelerinin hayata geçmesinin önündeki en büyük engelin, vatandaşın Belediye yönetimlerine güven duymamaları olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Vatandaşa ver elini demeyeceğiz. Al elimi diyeceğiz. Burada Büyükşehir Belediyesi alan el değil, veren el olacak. Bu güveni oluşturduktan sonra, ada bazlı Kentsel Dönüşüm projelerini hayata geçireceğiz. Bu bölgelerde yeni yapılan binalar, altyapısı kusursuz, kendi enerjisini üreten akıllı binalar ve modern çevre düzenlemeleri ile herkesin içinde yaşamak isteyeceği yapı bölgeler olacak. Ada bazlı projelerin sayısı artarak, zamanla özellikle deprem riski olan ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu tüm bölgelerde bunu hayata geçireceğiz. Sanayi bölgelerimiz de kentsel dönüşüm uygulayacağız. İlk hedefimiz ise 32 Evler kavşağı ile Erenler kavşağı arasındaki sanayi bölgelerinde yapacağımız kentsel dönüşüm olacak.” diye konuştu.

ULAŞIM
Şehrin en büyük sorunlarından birinin ulaşım olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Bir kere en başta söylüyoruz ki, Sakarya hafif raylı sistem ile tanışacak. İlk güzergahımız ise Yenikent bölgesi olan Korucuk, Karaman, Camili Mahallesi ile şehir merkezindeki Eski Stat arasında olacak. Ada treni şehir merkezine gelecek. Güzergahı ile ilgili Amsterdam modeli gibi modeller üzerinde çalışıyoruz. Sakarya şehir taşımacılığında ring sistemini getireceğiz. İlçe toplu taşıma araçlarını Kuzeyde ve Güneyde yapacağımız terminallerde toplayacağız. Bu noktalardan şehir merkezindeki çok farklı bölgelere hemşehrilerimizi elektrikli otobüslerimiz veya hafi raylı sistem ile ücretsiz olarak taşıyacağız” dedi.

AKILLI SİSTEM
Şehir trafiğini akıllı sistemlerle donatacaklarını da kaydeden Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Şehir merkezine katlı veya yer altı otoparkları yapacağız. Şehrin genelinde kapalı, içinde kliması, televizyonu, interneti ve mini kitaplığı olan akıllı otobüs durakları yapacağız. Sakarya’nın en büyük sıkıntısı olan ve ihtiyacı karşılamaktan uzak kavşakları yeniden düzenleyeceğiz” diye konuştu.

ÖLÜKENT OLMAYACAK
Yenikent’i bir ilçe olarak gördüklerini ve buraya özel projeler hazırladıklarını da ifade eden Uzm. Dr. Cihan Kolip, “İlk olarak bölgeye bir otogar yapacağız. Hafif raylı sistem ile bölgeyi şehir merkezine bağlayacağız. Yüzme Havuzlu büyük spor kompleksimiz olacak. Camili-Söğütlü-Ferizli çevre bağlantı yolu yapacağız. AVM, kültür ve gençlik merkezleri, taziye evleri, kreş, yaşlı bakım evi yapacağız. Şehir genelinde olduğu gibi bölgede yer altı çöp konteynırları sistemini arzuluyoruz. Sokak köpekleri ile ilgili bakımevi olacak. Ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız için konutları bu bölgede yapacağız” şeklinde konuştu.

SAĞLIK
Büyükşehir Belediyesi’nin polikliniğini daha büyük ve modern bir binaya taşıyacaklarını vurgulayan Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Vizyon projelerimizden biri de Taraklı’da olacak. Bölgeye termal su, alternatif tıp uygulamaları, spor kompleksleri, sinema, tiyatro gibi sosyal donatıların da içinde olduğu Geriatri Rehabilitasyon ve Yaşam Merkezi yapacağız. Hasta yakınlarının mağduriyetlerini gidermek için, hastanelerin yakınlarına refakatçi evleri yapacağız. Alzheimer önleyici yaşam merkezi de Türkiye’ye örnek olacak projelerimizden biri olacak” dedi.

EĞİTİM
Eğitim ve gençliğe büyük önem verdiklerini de söyleyen Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Buradaki vizyon projelerimizden biri okumak üzerine. Özellikle evlerde annelerimizin kitap okumalarını çok istiyoruz. ‘Kitap okuyan anneler kazanır’ başlığı ile bir proje yapacağız. Anne kitap okusun ki evde çocukları da kitap okuma alışkanlığı kazansın. Okullarımızın ve eğitim sistemimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacağız. Yine eğitim ile ilgili vizyon projelerimizden biri olarak Sakarya’ya ‘İngilizce köyü’ inşa edeceğiz. Özellikle çocuklarımız, gençlerimiz ve ihtiyacı olan herkes, sanki İngiltere’de dil öğrenmeye gitmiş gibi, burada daha kısa sürelerde İngilizce öğrenebilecekler” diye konuştu.

SANAYİ-TİCARET-EKONOMİ
Sakarya’nın sanayi, ticaret ve ekonomik planlarını 2023 ve 2071 gibi hedeflere göre, SATSO başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla birlikte planlayacaklarının altını çizen Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Biz bu plana sonuna kadar bağlı kalacağız. Bu şehrimizin adeta bir anayasası olacak. Şehir içinde kalan tüm sanayi bölgelerini, şehrin civarında taşıyacağız. Sanayicimiz ve işadamlarımızın sorunlarını çözmekte kararlıyız” dedi.

KATLI PAZARYERİ
Sakarya’nın merkezindeki katlı pazaryerinin bugünkü görüntüsü ile cazibesini yitirmeye başladığını ifade eden Uzm. Dr. Cihan Kolip, “İlk yapacağımız işlerden biri. Esnafımıza herhangi bir yük getirmeden burasını modern bir hale getireceğiz. Her ilçemize, altında otopark ve soğuk hava depolarının bulunduğu, pazaryerleri inşa edeceğiz. Pazarları haftanın her günü açık olabilecek duruma getireceğiz. Pazar yerlerimizde soluklanılabilecek kafeteryalar veya dinlenme alanları gibi sosyal mekanlar da olacak.” Dedi.

TARIM
Sakarya’nın bir tarım şehri olduğunun da altını çizen Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Buradaki vizyon projemiz ise Sakarya’yı Türkiye’nin organik üretim merkezi yapmak. En önemsediğimiz diğer bir konu da artık 1 m2 tarım arazisini ne pahasına olursa olsun, imara veya sanayi yatırımlarına açmayacağız. Çiftçilerimize mazot, gübre ve tohum desteği vereceğiz. İlgili STK’larla birlikte ziraat okulları açacağız. Bunun gibi çok sayıda projemiz var” şeklinde konuştu.

ENERJİ VE ÇEVRE
Sakarya’nın enerjisini kendi üreten bir şehir olmasını arzuladıklarını anlatan Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Güneş tarlaları, rüzgar santralleri yapacağız. Buradan kazanacağımız enerji gelirlerini sanayicilerimizi teşvikte ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza destekte kullanacağız. Elektrik pazarlama lisansı aldıktan sonra vatandaşlarımızdan sayaç okuma bedelleri almayacağız. Sapanca gölünün korunması için elimizdeki tüm imkanlarla seferber olacağız.” Dedi.

SUYU UCUZLATACAĞIZ
Kolip’in projeleri arasında en fazla dikkat çeken bölümlerden bazıları ise Sosyal Belediyecilik alanındaki projeleri oldu. Suyu en az %40 oranında ucuzlatacağını söyleyen Kolip, verecekleri İYİ KART ile ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapacakları para yardımlarını buraya yükleyeceklerini belirtti. Öğrencilere, emeklilere ücretsiz ulaşım sağlayacaklarını, şehit aileleri ve gazilerimize ise Belediyenin tüm imkanlarının ücretsiz olacağını belirti. Kolip, şehit ailelerine ücretsiz konut vereceklerini de vurguladı. Uzm. Dr. Cihan Kolip, engelliler ile ilgili de ‘Engelsiz Şehir’ başlıklı projelerini anlattı.

KÜLTÜR CADDESİ
Sakarya’nın vizyon projelerinden birinin Kültür Caddesi olacağını ifade eden Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Sakarya nehri kenarında tüm kültür ve dayanışma derneklerinin içinde bulunacağı bir kültür caddesi yapacağız. Türkiye’nin sosyolojik olarak minik bir özeti olacak burası. Kültürel zenginliğin başkenti olan Sakarya’ya yakışır bir proje olacak. Burada, yurt dışı ve Sakarya’dan çok sayıda turisti ağırlamayı hedefliyoruz. Yöresel yemeklerden, kültürel etkinliklere, üst katlarında misafirhanelerine kadar herkesin hoşuna gidecek bir konsept olacak” dedi.

TURİZM
Turizm’deki vizyon projelerinin ise Kaynarca-Karasu-Kaynarca sahil bandında, çok geniş bir ‘günübirlik turizm bölgesi’ inşa etmek olduğunu belirten Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Burada yürüyüş yolları, oteller, restoranlar, kafeler, yöresel ürün pazarları, marina, kamp alanları, kongre merkezi gibi yerler olacak. Amacımız kısa süreli tatiller ile ilgili Türkiye’nin birinci alternatifi olacak bölgeyi hayata geçirmek” diye konuştu.

24 SAAT ONLİNE
Büyükşehir Belediyesi ile vatandaşın 24 saat online olarak irtibat kurabilecekleri mobil altyapıları kullanacaklarını söyleyen Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Mesela muhtarlarımız ile bir iletişim grubu kuracağız. Bizlere veya ekibimize 24 saat boyunca bu platformdan taleplerini dile getirebilecekler. Vatandaşlarımız şehrimizin herhangi bir bölgesinde karşılaştıkları sorunları çekip, mobil hat üzerinden bizlere gönderecek. Bu mesajları dilekçe vermiş gibi kabul edip, hemen müdahale edeceğiz.

KADIN, AİLE, GENÇLİK, ÇOCUK
Sakarya’da boşanma oranlarının son yıllarda Yüzde 22’ler seviyesine yükseldiğini ve bununla ilgili önlem alacaklarını belirten Uzm. Dr. Cihan Kolip, “Evlilik öncesi ve sonrasında ailelerimizin sürekli yanında olacağız” dedi. Uzm. Dr. Cihan Kolip, Kadın, Gençlik ve Çocuklarla ilgili ayrı ayrı Kent meclisleri kurulacağını, meclisin aldığı kararların hayata geçirileceğini anlatı. Gençlere ücretsiz internet ve AR-GE desteği vereceklerini de söyledi. Şehirde, hangi saat olursa olsun, çocuklarımız ve ailelerimizin güvenli bir şekilde yaşayabilecekleri güvenlik sistemini oluşturacaklarını belirten, Uzm. Dr. Cihan Kolip, göç nedeniyle oluşan olumsuzlukların da giderileceğini ifade etti.

SPOR
Son olarak Spor ile ilgili projelerini anlatan Uzm. Dr. Cihan Kolip, “İlk önceliğimiz Sakaryaspor. Biz bu şehri tribünden sevdik. Dolayısıyla Sakaryaspor’u Süper Lige çıkaracak ve orada daimi kalmasını sağlayacak, kalıcı gelir kaynakları sözü veriyorum. Yönetimi ve kulübü maddi olarak kimseye muhtaç bıraktırmayacağız. Sapanca’yı ülkemizin en önemli su sporları merkezi yapma arzusundayız. Sakarya’nın mutlaka uluslar arası büyük bir organizasyona aday yapmak istiyoruz. Bu sayede bakanlık spor yatırımlarının da gelmesinin önü açılacaktır. Her ilçeye büyük yüzme havuzlu spor kompleksleri inşa edeceğiz. Dikmen yaylasına kayak ve kış sporları tesis yapmak istiyoruz.” dedi.

Editör: Haber Merkezi