MAHALLELERİN SORUNLARI
İşadamı Türker Ergül’ün düzenlediği ‘Mahallelerin sorunları muhtarlarla çözülür’ adlı istişare toplantısı, Sakarya Yerel Kültür Derneği otağında düzenlendi. Toplantıya SKYK Başkanı Necmettin Kırık ve yöneticileri ile çok sayıda muhtar katıldı. İş adamı Ergül, Sakarya’nın sorunlarını en iyi bilen ve yaşayanların muhtarlar olduğunu ifade ederek, bu düşünceden yola çıkarak böyle bir istişare toplantısı düzenlediklerini kaydetti.

AYAĞA KALDIRACAĞIZ
İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Uzm. Dr. Cihan Kolip, muhtarların belediyelerin yönetim ve icraat kademelerinin her aşamasında büyük öneme sahip olduklarını ifade ederek, “Biz daha önce de defalarca kez tekrar ettiğimiz gibi muhtarlarımızla birlikte çalışacağız. Buna büyük önem veriyoruz. Mesela Sakarya’nın en büyük sorunlarından biri depreme hazırlıktır. Konularında uzman ekiplerimiz ile birlikte depreme hazırlık için çok önemli projeler hazırladık. Biz hastanede dünyaya gelmedik. Öyle köyümüzde ebe falan da yoktu. Kiraz ağacının gölgesinde, köyün en yaşlı nenesinin yardımıyla doğmuşuz.

Biz köylerimizi, mahallelerimizi iyi biliyoruz. Nereden geldiğimizi unutmadık. Şimdi de köy köy, mahalle mahalle geziyoruz. Sadece şunu söylemek istiyorum. Biz Sakarya’yı halkımız ile birlikte, muhtarlarımız ile birlikte, hep beraber ayağa kaldıracağız” dedi.

DEPREME HAZIRLIK
İYİ Parti Adapazarı Belediye Başkan adayı Dr. Aydoğan Arslan da, Adapazarı’nda yaşanacak bir sonraki depremin, 17 Ağustos depremi kadar yıkıcı olacağını söyleyerek, “Buna hazırlıklı olmalıyız. Bu nedenle Kentsel Dönüşümü çok önemsiyoruz. Bunu yaparken, kimsenin hakkı yenmeyecek. Kimse kayba uğramayacak ama daha sağlam evlerde oturacak. Daha sağlam işyerlerinde ticaret yapacak. Çünkü biz 1 insanımızın bile ölmesini istemiyoruz. Muhtarlarımız ile birlikte çalışacak bunu yapmak zorundayız” şeklinde konuştu.

KANUN HAZIRLIĞI
İYİ Parti Milletvekili Ümit Dikbayır ise Sakarya Muhtarlar Federasyonu ile birlikte bir süredir bir kanun teklifi hazırlığı üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, “Biz muhtarların yerel yönetimlerde de söz sahibi olması adına bazı yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. Bu konuda hazırlıklarımız devam ediyor. İnşallah bunu başarabiliriz. Belediyelerimizin icraatlarında muhtarlarımız yasal olarak, aktif roller alırlar. Ve bunu Sakarya’daki muhtarlarımız ile başlayıp, bunu buradan tüm Türkiye’ye yaymak istiyoruz” dedi.

DEMOKRATİK SEÇİM
Milletvekili Dikbayır, demokratik seçim anlayışı düşünüldüğünde gerçekten demokratik seçimlerin bir tek muhtarlık seçimlerinde yaşandığını da ifade ederek, “Milletvekili olsun, Belediye Başkanı olsun sonuçta adaylar Parti Genel Başkanları veya başka organların inisiyatifleri ile belirleniyor. Ama muhtarlık öyle değil. Vatandaşlar gidiyor, kendi iradesi ile aday olanlar arasında seçimini yapabiliyor. İktidar olduğumuzda ilk yapmak istediğimi şey de Siyasi partiler kanununu değiştirmek. En azından daha önceleri uygulandığı gibi tercihli oy sistemi bile uygulanabilir” diye konuştu.

MUHTARLAR YARDIMA HAZIR
Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem ise muhtarların o mahallenin sorunlarını en iyi bilen insanlar olduğunu, çünkü mahalle sakinlerinin karşılaştıkları sorunları ilk olarak muhtarlara ilettiğini ifade ederek, “Belediyelerin muhtarlarla iş birliği halinde o bölgenin sorunlarının tespiti ve sorunların çözümünü aramaları çok daha etkili olacaktır. Zaten bizler sorunların teşhisinin, çözümünün yarısı olduğunu düşünüyoruz. Biz muhtarlar bu konuda belediyelerimize seve seve yardım etmeye hazırız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi